Menu
Geen producten gevonden

Leilinde of Tilia als leiboom

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Leibomen
  • 0
Leilinde of Tilia als leiboom

Leilindes zorgen voor een prachtige, authentieke uitstraling, passend bij ieder gebouw en iedere tuin. In dit blog leest u alles over deze leibomen.

Wat zijn de kenmerken van Leilinde?

Leilindes worden al eeuwenlang gewaardeerd. Boerderijen maken dankbaar gebruik van het natuurlijke zonnescherm voor de ramen en zuivelhandelaren op de markt  beschermen hun producten onder de boterlindes. Bij veel oude panden in dorpen op zandgronden zijn de leilindes veelvuldig terug te vinden. Ook nu wordt er nog vaak voor gekozen. De tuin en het pand sluiten daarmee goed aan bij de historische en landschappelijke kenmerken van deze streek.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Ook daarbuiten kan de linde echter prima groeien. Een Leilinde groeit zowel in de zon als in de schaduw en staat liever een beetje op de wind als in een beschutte, warme achtertuin. Het is een snelgroeiende boom met vrij groot blad; het scherm van de boom is dus in een mum van tijd gevuld.

Tuinplantenwinkel.nl selecteert de Lindebomen met strenge kwaliteitseisen op de kwekerijen, waarna ze op ons planten- en bomencentrum op zelfontwikkelde rekken vakkundig worden aangebonden. De leibomen zijn dan zo gemaakt dat u ze zelf gemakkelijk kunt planten. In een uitgebreide infomap staan tips, waar u op moet letten voordat er geplant kan worden zoals:  aan welke zijde moet het rek komen en bijvoorbeeld hoeveel ruimte heeft de leiboom nodig heeft.

Hoe plant u Leilinde?

Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat we al onze bomen in een emmer aanleveren. Maak de grond los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantgrond  door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat.

Verwijder voor het planten de emmer altijd van de kluit; als de emmer niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de emmer knijpen;  de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen; de emmer voorzichtig wat omhoog halen en een klap tegen de onderkant geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de haarwortels zich volzuigen met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant. Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met de voet en de boom de eerste weken goed bewateren als het droog weer is. Vooral als de boom al blad heeft (zomer) of als het voorjaar begint is het watergeven belangrijk.

Hoe moet u Leilinde snoeien en onderhouden?

De Leilinde heeft zacht hout en laat zich gemakkelijk zagen of knippen. In de winter(als het niet vriest) kan hij flink gesnoeid(geknot) worden tot op de dikke horizontale hoofdtakken. De Leilinde kan ook geschoren worden, alsof het een haag is. Er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. In het voorjaar verschijnen al snel de eerste frisgroene, nieuwe bladeren. Door de snoei vormen Leilindes geen bloemen en dus ook geen gevleugelde zaadjes.

 

Leilinde kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u de lei-linde in diverse maatvoeringen. De meest gekozen leibomen zijn de hoogstam bomen. Deze bieden we aan in twee series. In de Basic-serie zijn de bomen geleid over een rek van 6 etages met een afmeting van 180 x 110 centimeter. In de Classic-serie zijn de bomen geleid over een rek van 7 etages met een afmeting van 200 x 130 centimeter. Deze leilindes kunt u bij Tuinplantenwinkel in pakketvorm kopen. In de bijgeleverde infomap staan uitgebreide instructies over het snoeien van de Leilinde.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze lei-linde van Tuinplantenwinkel.nl is bezig met zijn tweede groeiseizoen. Dit geeft u een goede indicatie hoe snel deze boomsoort dicht groeit.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.