Menu
Geen producten gevonden

Maak kennis met de meidoorn of Crataegus

Maak kennis met de meidoorn of Crataegus

Meidoornen zijn prachtige struiken of bomen met een rijke bloesem en soms ook nog kleurrijke bessen die geliefd zijn bij vogels. Het zijn daarom echte sieraden voor elke tuin; ook voor de kleinere!

Wat zijn de kenmerken van Crataegus?

De meidoorn (Crataegus) behoort tot de rozenfamilie, net als enkele bekende vruchtplanten zoals de aardbei, appel en peer. Het zijn struiken die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied en die we nu als struik of boom op het noordelijk halfrond in de natuur tegen kunnen komen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

De meidoorn heeft een rijke historie, die is begonnen in het nieuwe testament met de doornenkroon van Jezus. Rond de meidoorn zijn verder veel mythen ontstaan. De meidoorn werd vanwege de doornen op de takken veel gebruikt in hagen als afscheiding voor het vee. Op sommige plaatsen zoals in het gebied de Maasheggen in Limburg is dat nog goed te zien. Het hout is hard en fijn van structuur. Verder worden bloesem en bessen gebruikt bij traditionele homeopathische geneeswijzen. In de winter verliezen ze hun blad. De meidoorn is ook geliefde struik of boom bij kleine vogels. De dichte takkenbos in combinatie met de doornen zorgen voor een veilige woonplek. De bessen in het najaar die bij een aantal soorten verschijnen zijn daarnaast geliefd bij vogels.

In België en Nederland zijn zowel de eenstijlige als tweestijlige meidoorn inheemse soorten. In de tuin worden de soorten minder toegepast vanwege hun wilde groei. Van de tweestijlige meidoorn zijn wel enkele cultivars geschikt voor toepassing in de tuinen.

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’

De roodbloeiende Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet' is daarvan het bekendste voorbeeld. Deze soort heeft gevulde, rozerode bloemen en vormt geen vruchten. Van deze cultivar bieden we bij Tuinplantenwinkel.nl verschillende uitvoeringen aan. U kunt deze meidoorn kopen als XL-struik- en (kleine) boomvorm. Voor kleinere tuinen is deze Crataegus een aanrader, ook in een omgeving met veel bestrating groeit deze boom goed. Ze hebben een mooi silhouet en worden over het algemeen niet veel groter dan 5 meter. Er is ook een dubbel witbloeiende soort in de vorm van Crataegus laevigata 'Plena'.

Crataegus of meidoorn als boom kopen

Naast de ‘Paul’s Scarlet’ zijn er ook andere boomvormen die zeker de moeite waard zijn. Zowel de Crataegus lavallei ‘Carrierei’ als de Crataegus persimilis ‘Splendens’ sieren de tuin met een grillig gevormde kroon waaraan donkergroene bladeren verschijnen. In het late voorjaar bloeien de bomen met witte bloemen die in trossen bijeen staan. In het najaar volgen prachtige gekleurde bessen die in trek zijn bij vogels maar ook voor een prachtig herfstbeeld zorgen.

Hoe plant u Crataegus?

Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u jaarrond planten. Dit kan omdat we al onze bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie! Zet de boom op een zonnige plek. Elke grondsoort is geschikt, ook lichte klei wordt goed verdragen.

Maak de grond goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Voordat u gaat planten adviseren wij u om de grond te verrijken met aanplantgrond. De bodemstructuur en de voedingsbodem voor de boom worden dan verbeterd. Verwijder altijd de pot van de kluit. Als de pot niet goed loslaat verwijder je wortels die onder door de gaatjes groeien en je knijpt een keer zijdelings in de pot. Planten geleverd met pot kun je een keer dompelen in een emmer water. Zeker bij droogte! Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit hoog is. Plaats de plant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Let op dat de grond niet drijfnat wordt, licht vochtig is voldoende. Plaats bij bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar aan de boom staan. Afstand boompaal tot stam ongeveer 20 cm.

Hoe moet u snoeien en wat voor onderhoud heeft de ‘Meidoorn’ nodig?

De Crataegus heeft weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om de wilde scheuten die op de stam ontstaan weg te knippen, zodat de boom mooi in vorm blijft. Dit kan in juni of september. De boom bloeit op tweejarig hout. De boom doet het op elke grondsoort, bij voorkeur op een kalkrijke bodem; strooi daarom af en toe wat kalk rond de boom.

Wat kunt u verwachten bij het kopen in onze webshop bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie. Bij bestellingen boven de €75 is de bezorging gratis!

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Na de bloei maakt deze Crataegus persimilis 'Splendens' vruchten aan die in het najaar helder oranje kleuren. Op deze foto is de verkleuring net in gang gezet.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Rene,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Meidoorn.

  Normaal gesproken zou 'verdorren' van de vruchten inderdaad lijken op een water tekort. Dat is dit jaar nagenoeg onmogelijk, of het zou om een nieuw aangeplante Meidoorn moeten gaan. De kluit van een nieuw aangeplante boom, is nog niet groot genoeg om zonder bijgeven van extra water voldoende vocht op te kunnen nemen uit de grond.

  Vanwege de vele regenval en het frisse zomerweer komen ook veel vruchten niet goed tot rijping. Dit zou bij een oudere Meidoorn boom de oorzaak kunnen zijn. De vruchten kunnen op een gegeven moment zelfs gaan rotten. Hier is niks aan te doen helaas. Het is de werking van de natuur.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel

 2. Rene Lambrechts Rene Lambrechts

  Goedendag,
  Mijn meidoorn bloeit in het voorjaar uitbundig.
  Er komen ook bessen aan maar de meeste komen niet tot rijping.
  Ze lijken wel te verdorren. Met de hoeveelheid regenval dit jaar lijkt mij droogte niet de oorzaak hiervan.
  Wat zou het wel kunnen zijn?
  Alvast bedankt voor uw reactie

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste P. Smits,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Meidoorn.

  Het is niet met zekerheid te zeggen wat de oorzaak van het bladverlies van de Meidoorn is. Doorgaans zijn er twee redenen.

  De eerste is dat de boom het blad laat vallen door de droogte, maar dat lijkt me dit jaar geen optie. Of het moet zijn dat er in uw regio toevallig nagenoeg geen regen gevallen is de laatste weken.

  De tweede optie is dat u de meidoorn gesnoeid heeft op een moment dat het zonnig (en warm) was. Als het snoeien van de meidoorn (en andere bomen en hagen) in de volle zon gebeurt, dan bestaat de kans dat het blad wat na het snoeien in de zon komt te staan gaat verbranden. Het verbrandde blad valt na verloop van tijd van de boom.

  Het zou ook nog de standplaats kunnen zijn. Als de boom midden in de bestrating staat bijvoorbeeld, dan kan op een gegeven moment ook tot stagnatie van de groei en eventueel bladverlies leiden.

  Aan het snoeien op zich kan het niet liggen. Een meidoorn verdraagt dit goed. Er worden ook hagen gemaakt van Meidoorns. en die moeten ook jaarlijks gesnoeid worden.

  Vormt de boom wel al nieuwe scheuten? Als dit zo is, dan is het waarschijnlijk niks ernstigs en zorgen de nieuwe scheuten straks voor een frisgroen gezicht.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. P. Smits P. Smits

  Onze meidoorn met roze bloemen verliest nu heel veel blad, hoe komt dat. Wij snoeien de boom wel in juni in een bolvorm.
  Mvg P. Smits

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jac,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Meidoorn.

  Het beste kunt u een foto mailen naar onze klantenservice ([email protected]) met hoe de gaatjes en gangetjes in uw Meidoorn eruit zien. Met een beeld erbij, kunnen we u beter van advies voorzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Hanneke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Meidoorn.

  U kunt uw Bol-Meidoorn snoeien, maar de kans bestaat dat de boom waterloten gaat ontwikkelen (lange steil omhoog groeiende takken) en daardoor zijn vorm verliest. Een lichte snoei is daarom aan te raden. Hoe harder u de meidoorn snoeit, hoe harder de boom zal uitlopen. Wij adviseren om hem NIET helemaal te knotten; dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. Hanneke de Wit Hanneke de Wit

  Kan een bol meidoorn gesnoeid worden? In het voorjaar witte bloesem en in het najaar rode bessen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.