Menu
Geen producten gevonden

Miscanthus of Chinees prachtriet

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Siergrassen
  • 0
Miscanthus of Chinees prachtriet

Prachtriet is een grote familie siergrassen die bestaat uit vele uiteenlopende cultivars met opvallende bloemaren of juist opvallende bladeren zowel voor de strakke als meer natuurlijke tuin!

Wat zijn de kenmerken van miscanthus?

Miscanthus is een geslacht van siergrassen die van nature voorkomen in delen van Azië en Afrika. De meeste voor de tuin bruikbare soorten zijn kruisingen met een wat minder opdringerige groei. Een aantal in het wild voorkomende soorten kan namelijk flink woekeren. Daarover hoeft u zich bij deze tuinvormen geen zorgen over te maken. Het blijven over het algemeen stevige groeiers die na een aantal jaar stevige pollen vormen.

De sierwaarde van de grassen zit vooral in het vaak prachtige blad, meestal gevolgd door kleurrijke pluimen in het najaar. Prachtriet laat zich gemakkelijk toepassen in zowel een strakke moderne tuin als een tuin met een meer natuurlijke uitstraling; bijvoorbeeld een prairietuin.

De meeste soorten worden tussen de 1 en 2 meter hoog. Alle Miscanthus soorten blijven in de winter goed overeind staan en geven dan ook nog sierwaarde met hun wintersilhouet. De bekendste soorten zijn Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ (Zeer fijn blad en weinig bloemaren in het najaar), Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ (Fijn blad, beperkte hoogte en zilverwitte aren in het najaar), Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ (gestreepte bladeren) en Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ (paars-bruine aren in het najaar, manshoog). Daarnaast zijn er nog vele andere aanbevelenswaardige cultivars die u kunt vinden op Tuinplantenwinkel.nl.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Hoe plant u prachtriet?

Miscanthus staat het liefst in de zon of gefilterde schaduw in een voedselrijke, vochthoudende bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Maak voor het aanplanten de grond goed los; steek ook wat dieper: daar kan soms een storende laag in de grond zitten. Maak vervolgens een plantgat dat iets groter is dan de pot; ongeveer 1 tot 3 planten per vierkante meter volstaat. Hierbij maakt het niet uit of u de planten in een kleine of grote pot heeft aangeschaft.

Strooi vervolgens wat aanplantgrond in het gat en vermeng dat met de bestaande aarde. Dompel de pot met plant even onder in een emmer met water. Haal vervolgens de pot van de plant en zet het siergras in het plantgat. Vul aan met de omliggende aarde en druk het geheel stevig vast met uw handen. Zorg ervoor dat u het gras ongeveer net zo diep plant als dat deze in pot stond. De bovenzijde kluit dient dus ongeveer gelijk komen te staan met het maaiveldniveau in uw tuin.

Hoe moet u miscanthus  snoeien en onderhouden?

Haal in het voorjaar alle oude, uitgedroogde bladeren weg, zodat de onderliggende, jonge scheuten tevoorschijn komen en snel kunnen uitgroeien. Knip ook alle eventuele bloempluimen weg. Geef meteen wat droge, organische mest, zodat de jonge bladeren meteen over voldoende voedsel beschikken. Als het siergras na enkele jaren te groot wordt, kunt u enkele delen met een scherpe schop afsteken en eventueel elders in de border opnieuw uitplanten.

Miscanthus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: In het najaar verschijnen vaak prachtige zilverwitte of paars-bruine bloemaren die het gehele najaar blijven staan. Pas in de winter vallen de pluimen uit. Deze pluimen zijn van de Miscanthus sinensis 'Adagio'.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.