Menu
Geen producten gevonden

Sierkers kopen

 • Geplaatst op
 • 16
Sierkers kopen

Wat voor tuin u ook heeft, er is altijd een Sierkers geschikt, die met zijn prachtige bloesem het voorjaar in uw tuin brengt. Alle sierkersen op een rijtje.

Wat zijn de kenmerken van de Sierkers?

Sierkersen behoren tot het geslacht van de Prunus. Dit is een erg grote groep planten waaronder bijvoorbeeld ook de laurier valt. Sierkersen hebben als kenmerk dat ze ieder jaar in het voorjaar uw tuin zullen sieren met hun uitbundige bloei op het kale hout. Er zijn vele soorten sierkersen, zoals onder andere de Japanse Sierkers en de kerspruim.

De Sierkers is een winterharde tuinplant. Het blad valt in de winter van de plant. De bladvorm hangt af van de soort, evenals de kleur van de bloesem. Er kunnen schijnvruchten aan komen, die niet eetbaar zijn. De groeiwijze van prunussen verschilt enorm. Van struikvormen tot bomen van tien meter hoogte. De donkerbladige Prunus cerasifera 'Nigra' of kerspruim kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een boom van 5 tot 10 m. Wij adviseren dan ook om één prunusboom per m2 te zetten. Voor de wat kleinere tuin of zelfs in een pot op het terras of op het balkon zijn er de prunussen op stam die in bol- of treurvorm groeien b.v. de Prunus incisa ‘Kojou-no-mai’ op stam.

Alle sierkersen op een rijtje:

In het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl bieden wij vele soorten en maten aan. In struikvorm kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Prunus incisa ‘Kojou-no-mai’. Iets grotere struiken, die later een meerstammig karakter krijgen, zijn de Prunus serrula, zachtroze Prunus ‘Accolade’ en de dieproze Prunus serrulata ‘Kanzan’. Als zuilvorm is de Prunus serrulata ‘Amanogawa’ erg bekend. Er is ook een sierkers die als een bolvorm op stam groeit. Dit is de Prunus emineus ‘Umbraculifera’ (bolvorm). Ook geënt op stam maar dan met afhangende treurende takken is de Prunus Serrulata ‘Kiku-Shidare-Zakura’(in struik, boom of treurvorm).
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De Japanse sierkers ‘Accolade’ en ‘Kanzan’ zijn ook op stam beschikbaar en groeien dan uit tot flinke bomen. De kroon heeft een kenmerkende waaierachtige vorm. Heel anders van vorm is de sierpruim die ook tot de sierkersen wordt gerekend. Deze heeft een nagenoeg ronde kroon.

Hoe plant u de sierkers?

Zet een sierkers bij voorkeur op een zonnige (halfschaduw kan ook) en een ietwat beschutte plek. Sierkersen van tuinplantenwinkel.nl kunt u het hele jaar planten, omdat we al onze struiken en bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie! Maak de grond eerst goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Werk een goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Verwijder altijd de pot van de kluit. Als de pot niet goed loslaat verwijder je wortels die onder door de gaatjes groeien en je knijpt een keer zijdelings in de pot.

Planten geleverd met pot kunt u een keer dompelen in een emmer water. Zeker bij droogte! Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit hoog is. Plaats de plant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Let op dat u de grond niet drijfnat houdt, licht vochtig is voldoende. Plaats bij bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar aan de boom staan. Afstand boompaal tot stam ongeveer 20 cm.

Hoe moet u sierkersen snoeien en wat voor onderhoud heeft sierkers verder nodig?

De sierkers groeit over het algemeen niet hard en daarom hoeft er eigenlijk niet veel gesnoeid te worden. Als u wilt snoeien om de boom in vorm te houden, kan dat het beste in de zomer of aan het begin van de winter. In het voorjaar snoeien leidt tot bloedingen. Dit verzwakt de plant waardoor schimmels zich kunnen vestigen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Christian,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Sierkers.

  Het klopt inderdaad dat er ook een Sierkers is die in de herfst- en wintermaanden bloeit. Dat is de Prunus subhirtella 'Autumnalis'. Deze wordt als meerstammige boom en als boom op (hoog)stam aangeboden.

  De minimale afstand van deze boom tot een andere is van 3 a 4 meter tot 6 a 7 meter. Dit is sterk afhankelijk van de andere soort sierkers die er staat. Als het een bolvormige of zuilvormige boom is, dan kan 3 meter volstaan. Als het een Sierkers soort is die tot een volwaardige boom uitgroeit, dan zal er al snel 6 tot 7 meter tussen de twee bomen aangehouden moeten worden.

  Als het twee meerstammige bomen zijn, dan is het eventueel wel mogelijk om deze naast elkaar aan te planten en 'door elkaar' heen te laten groeien. Het is wel belangrijk dat beide bomen ongeveer tegelijk worden aangeplant. Op die manier kiezen de wortels van beide Sierkersen hun eigen weg. Als een boom er al jaren staat, dan kan de nieuwe boom niet naast de al bestaande aangeplant worden i.v.m. het al aanwezige wortelgestel.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Christian Christian

  Recent zag ik dat er naast de sierkers die in April/Mei bloeit, er ook een variant is die bloeit in de periode van Oktober t/m Maart. Kan ik deze twee soorten dicht bij elkaar planten? Of misschien zelfs aan/naast elkaar (net als bij meerstammige varianten van de sierkers)? Of is er een minimum afstand tussen 2 sierkersen?
  Hopelijk kunnen we ze dicht bij elkaar planten, zodat we dan een langere periode kunnen genieten van mooie bloemen in onze tuin.

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Frits,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Sierkers.

  Het is lastig om daar een goed advies over te geven, maar doorgaans is het weghalen van een dikke hoofdwortel dichtbij de stam van een Sierkers (of elke andere boom) niet aan te bevelen. Deze hoofdwortels zorgen voor stabiliteit bij harde wind. Daarnaast zitten aan het uiteinde van zo'n hoofdwortel vele haarwortels die vocht en voeding uit de grond halen.

  Of de Sierkers dit overleefd is helaas niet te zeggen. Het kan zijn dat hij gewoon doorgaat, maar hij zou er ook een terugslag van kunnen krijgen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Frits Frits

  Mijn Sierkers is al zo'n 50 jaar oud. De boom staat tegen de schutting aan maar mag niet verwijderd worden omdat dit is verjaard. Nu gaan de buren aan hun kant van de erfafscheiding de wortels die onder de schutting door groeien weghalen. Er is ook een hele dikke wortel bij die aan het oppervlak naar boven komt. Kan de boom dit overleven? Wat kan ik doen om de boom in conditie te houden? De boom bloeit nog ieder jaar uitbundig en ik wil hem niet kwijt!

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Debra,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Sierkers.

  Als het al een oude Sierkers is, dan zal de boom waarschijnlijk aan het eind van zijn leven zijn. Wat je dan ziet is inderdaad minder blad, kleiner blad, dode delen in de kroon en waterloten (dat zijn de scheuten die uit de stam komen). Hier is niks tegen te doen helaas.

  Als de boom nog jong is, dan is er iets anders aan de hand waardoor de Sierkers niet goed groeit. Het is zonder beeld bij de boom te hebben lastig te zeggen waar dit aan kan liggen. Als u dat wilt, kunt u een foto met toelichting mailen naar onze klantenservice: [email protected]

  Dat het blad op de stam anders van vorm en grootte is dan het blad in de kroon van de sierkers, komt doordat de boom geënt is. De stam is een andere soort dan de kroon. Het snoeien van de takken op de stam kan het beste in de zomermaanden gebeuren. Dan is de kans op het bloeden (gommen) van de wonden het kleinst.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Debra Molnar Debra Molnar

  Er groeien schoten uit de stam van mijn treursierkers. Vorig jaar heb ik ze weggeknipt maar toen begon de plekken te bloeden. Dit jaar heb ik er niets mee gedaan maar ze zijn nu heel groot en hebben een andere soort blad (groter) dan de rest. Ik denk ook dat de boom ziek is omdat veel takken hebben geen of bruine blaadjes. Kunt u mij adviseren wat ik moet doen om deze twee problemen op te lossen? Alvast bedankt!

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jacob,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de sierkers.

  Het is mogelijk om een Sierkers in een pot aan te planten. Omdat een sierkers een snelle groeier is, is het wel belangrijk om een grote pot van minimaal 60x60x60 cm te nemen, zodat hij er een aantal jaar goed in kan groeien. Als u een plant uit de XL+-serie zou nemen, dan is een pot van 70x70x70 cm wat u minimaal nodig zult hebben.

  Het beste kunt u een keer zoeken op "sierkers" in de webwinkel. Er komen dan verschillende soorten en maten te voorschijn. De planten uit de XL-serie kosten rond de € 35,00 en zijn geschikt voor de pot van 60cm. Daarnaast bieden we de maat XL+ aan. Dit zijn flink grotere planten van ronde de €100,- of iets hoger.

  Verder is er keuze in groenbladige of roodbladige varianten.

  Daarnaast is ons advies om geen hoogstam boomvorm te kiezen. Dit ziet er meestal minder fraai uit in een pot en de kans op omwaaien is groter.

  Op dit moment is er een flink aantal planten uitverkocht. Hierbij zitten ook sierkersen. Als u wilt weten wanneer er een soort leverbaar wordt, kunt u ons het beste even een mailtje sturen met daarin de soort waar u interesse in heeft.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Jacob Budak Jacob Budak

  Hallo, ik ben op zoek naar een soort van kersenbloesem boom die winterhard is en in een pot past. Bestaat zoiets? Zo ja, dan zou ik graag de namen willen. Groet, Jacob

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bart,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de sierkers.

  In principe moet het kunnen om een van de twee stammen van de Japanse sierkers weg te halen. De kans van slagen is bij jongere bomen een stuk groter dan bij oude bomen. Tot een stamdikte van een pols dik, moet het zeker kunnen lukken. Het blijft altijd enigszins een gok, dus garanderen dat de boom het goed overleeft kunnen we helaas niet.

  Een Sierkers kunt u het beste in de zomermaanden snoeien. Als u het wilt doen, kunt u dit dus het beste over niet al te lange tijd (juli / augustus) doen. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Bart Bart

  Ik heb een Japanse kers. Hij is vanaf de wortel in 2 stammen vertakt. Kan ik er 1 wegzagen tot onderaan? Of gaat hij dan helemaal dood?

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Oguz,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het kopen van een Sierkers.

  Uit de overgebleven takken / stammen zullen nieuwe scheuten groeien. Er zullen meer scheuten komen dan gewenst. Het teveel aan nieuwe scheuten kunt u in de zomermaanden wegknippen. De nieuwe scheuten zullen misschien niet meteen mooi omhoog groeien. Dit is te sturen door zo'n nieuwe scheut langs bijvoorbeeld een bamboestok te laten groeien. Op deze manier ontstaat er een nieuwe basis voor de Sierkers.

  Houd er wel rekening mee dat het een jaar of twee kan duren voordat de Sierkers weer een aardig model heeft gekregen. Het heeft tijd nodig, maar ik verwacht dat het herstelt.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Oguz Eser Oguz Eser

  Hoi,
  Ik heb mijn Prunus serrulata amanogawa bomen verkeerd gesnoeid en zit er erg mee. Tot mijn stomheid heb ik alle takken onder/midden weggezaagd en 1 van de bomen ziet er niet meer uit. Mijn vraag is zullen de takken weer terug groeien met de tijd en de boom zijn oude zicht weer krijgen?

  en is er ondertussen iets wat ik kan doen om de groei te stimuleren?
  MVG,O.Eser

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Leo,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Sierkers.

  U kunt hem terug snoeien toto de gewenste hoogte let wel dat u dan vaak weer waterloten krijgt dus lange dunne scheuten die zult u nog een keer terug moeten knippen, halveren om er weer model in te krijgen.

  Het mag nu wel maar ik zou even de warme weken afwachten omdat er anders zonlicht dat fel is op het blad komt dat nog nooit licht gezien heeft en dat geeft brandschade.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Leo Castel Leo Castel

  Onze prunus Amanogawa van circa 7 meter hhoog neemt zonlicht weg en daarom willen wij hem inkorten tot een meter of 3. Kan ik zo rigoreus snoeien en waarop moet ik dan letten?

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tommy,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Sierkers.

  Het snoeien van een Prunus is altijd lastig want hij vindt dit vaak niet fijn. Een sierkers ontwikkelt na een snoeibeurt vaak waterloten (lange omhoog groeiende twijgen) of hij kan gaan bloeden. ik zou daar voorzichtig mee zijn. Houd hier rekening mee.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Hekker Tommy Hekker Tommy

  Ik heb hier in mijn tuin een Japanse sierkers staan gekocht toen hij 1m60 was nu na 4j ongeveer 3m maar het lijkt alsof hij niet meer groeit nu en blijft ook erg smal hoe krijg ik hem breder van vorm en groter? De bloei is ieder jaar super mooi dus daar zit het probleem niet.

 17. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u een sierkers in pot wilt plaatsen kan dat wel maar let op dat het geen plant is die dat heel fijn vind. Zeker in de zomer niet.

  Het soort maakt dan niet echt veel uit, al kunt u wel het beste kiezen voor een lagere soort zoals de Prunus 'Kojou-No-Mai'.
  Omdat ze niet flink doorgroeien zullen ze wel veel bloem geven in het voorjaar. Geef de plant ook voldoende voeding tijdens de groei (april tot september).

  Dit ter info voor u.

 18. Miriam Miriam

  Beste medewerker,

  Kunt u vertellen welke Prunus geschikt is om in een pot te zetten en daarin verder te laten groeien? We willen de prunus echt in de pot houden, die we al hebben. De diameter daarvan is ca 50 cm.

  Alvast veel dank voor jullie reageren.

  Groet Miriam

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.