Snoeitips voor de herfst

Snoeitips voor de herfst

De herfst is naast de winter voor veel planten en bomen het klassieke seizoen om naar de schaar te grijpen. Daarom een paar tips voor u zodat het komende seizoen weet wat wel en wat niet gesnoeid mag worden.

Wat snoeit u in de herfst?

De planten bereiden zich in de herfst voor op de winter. Ze laten daarvoor hun blad afvallen of maken speciale anti-vries stoffen aan zodat de bladeren of naalden niet bevriezen. Het afgevallen blad zelf zorgt ook voor bescherming voor de planten op de grond. We adviseren dan ook dit zoveel mogelijk te laten liggen behalve op gazons.

De planten sluiten in de herfst een seizoen van hard werken af en komen tot rust. Een belangrijk gegeven is dat de sapstromen daarmee ook afnemen. Bij een aantal bomen zijn deze in het voorjaar en de zomer zo sterk dat de bomen gaan ‘bloeden’ na een flinke snoeibeurt. Door het bloeden verliest de boom veel kracht en nog belangrijker; de wonden genezen niet waardoor schimmels en bacteriën de boom snel kunnen aantasten. Vanaf de nazomer (augustus) nemen de sapstromen sterk af.

Door de afnemende sapstromen in de herfst kunnen deze bomen wel gesnoeid worden. Denk aan de berkenboom, kersenboom, pruimenboom, notenboom en de esdoorn. De beste periode hiervoor is vanaf de eerste bladval tot december. In september kunt u deze bomen ook gerust snoeien maar is het lastiger te zien wat u weghaalt omdat de bladeren nog aan de boom zitten.

 

Wat snoeit u in de herfst niet?

Voor een aantal struiken en bomen is een snoeibeurt in de herfst veel minder fijn dan we denken. Met de winter in aantocht stagneert de groei en open snoeiwonden groeien minder of niet dicht. Voor bovengenoemde bomen is dat geen probleem maar er zijn dus ook uitzonderingen. Een paar belangrijke soorten die beter niet gesnoeid worden in de herfst zijn de bolcatalpa of trompetboom, bolacacia, vlinderstruiken en hortensia’s. De twijgen van deze bomen hebben een holle structuur die door vorst makkelijk aangetast wordt. Snoei deze soorten daarom altijd aan het einde van de winter (maart/april).

Een andere groep planten die we doorgaans met rust laten in het najaar zijn vroegbloeiende heesters zoals de Forsythia, Exochorda, Fothergilla, Hamamelis, diverse soorten Spiraea, Camellia, Viburnum en de Sering.

 

Andere tips:

Voor vaste planten en andere kruidachtigen raden we aan deze zoveel mogelijk met rust te laten in de herfst en winter. Veel van deze planten verdorren en sterven bovengronds af. Het afgestorven plantmateriaal zorgt voor een deken op de grond waardoor de vorst minder kans heeft het wortelgestel van deze planten aan te tasten. Bovendien is het schuilplaats voor veel nuttige dieren en insecten.

Voorheen werd het verdorde plantmateriaal vaak weggehaald zodat de tuin ‘opgeschoond’ de winter in kon. Gelukkig zien tegenwoordig velen in dat ook de dorre plantdelen een functie hebben en daarnaast nog een schoonheid kunnen bezitten die bij het juiste weertype (rijp, sneeuw) voor een prachtige uitstraling zorgen.

Voor veel niet genoemde planten geldt dat u ze jaarrond kunt snoeien. Het najaar is dan zeker een goede periode. Gebruik bij het snoeien altijd scherp gereedschap zodat de snoeiwonden minimaal zijn en sneller herstellen. Als u een vraag heeft over het snoeien van een bepaalde struik of boom kunt u altijd contact met ons opnemen.

Reacties

  1. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

    Beste Tonnie,

    Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over snoeitips voor de herfst.

    Als het om de Pluimhortensia gaat, dan kunt u die gerust nu al een stuk terugknippen tot ongeveer 50 cm boven de grond. Later in maart kunt u ze dan nog verder afknippen tot op ongeveer 15 cm boven de grond.

    U mag ze ook laten staan en straks in maart in één keer helemaal afknippen tot 15 cm boven de grond, Beide is een prima optie voor de Pluimhortensia.

    Met vriendelijke groet,
    Team Tuinplantenwinkel.nl

  2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

    Beste Herman,

    Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over snoeitips voor de herfst.

    Indien u uw Zuilprunus nu wilt snoeien mag dat. Wacht het warme weer even af totdat het wat koeler is. Dan kan er geen brand schade aan de bladeren ontstaan na het snoeien.

    Met vriendelijke groet,
    Team Tuinplantenwinkel.nl

  3. Herman Herman

    Wanneer kan ik het beste mijn zuilprunus snoeien?
    Hij is nu zo'n 7meter hoog en wordt te breed.

  4. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

    U kunt in deze periode de amberbomen gewoon snoeien; dat is geen probleem.
    We adviseren alleen wel on dit niet te doen bij temperaturen boven de 25 graden. Het is nu erg warm en de zon is fel waardoor het blad na het snoeien kan verbranden. Dat zou jammer zijn en dat blijf je lang zien. Ons advies is dus om even te wachten en de boom te snoeien wanneer het weer wat koeler is. Dan kunt u gerust aan de slag.

    Veel succes!

  5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

    Dat is geen probleem. U kunt de beukenhaag op dit moment gewoon 20 tot 40 cm inkorten. In het voorjaar zal de beuk op de afgeknipte scheuten probleemloos uitlopen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.