Menu
Geen producten gevonden

Varens voor de tuin

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in vaste planten
  • 0
Varens voor de tuin

Varens zijn bijzondere planten met bijzonder gevormde bladeren. In de tuin zijn ze vooral geschikt voor schaduwrijke plaatsen.

Wat zijn de kenmerken van varens in de tuin?

Varens zijn planten die we vooral in bossen onder bomen tegen komen en bijvoorbeeld op schaduwrijke stenen muren. In de tuin worden varens minder vaak toegepast ondanks dat het vooral vaak dankbare planten zijn die op schaduwrijke plekken goed tot hun recht komen. Ook in bloembakken of potten komen varens tot hun recht. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een groot assortiment verschillende soorten varens. Zoals : Niervarens, Zachtenaaldvarens, Tongvarens en nog een groot aantal andere. Allen hebben verschillende bladvormen; de een nog meer bijzonder dan de andere.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Deze tuinvarens zijn bestand tegen de kou van de winter of de warmte in de zomer, maar groeien over het algemeen alleen echt goed op schaduwrijke plekken. Een enkele soort kan iets in de zon of op een halfschaduwrijke plaats staan. De verschillende bladvormen van varens en andere vaste planten in de tuin zorgen voor een mooie afwisseling. Sommige soorten zijn geschikte bodembedekkers, ook zijn er grotere soorten, die wat hoger worden, zoals de Bekervaren of Niervaren met 60 tot 80 centimeter hoogte. Bekend is ook de Koningsvaren die met een hoogte van 200 cm imposant kan ogen. Deze varen vindt u echter niet in ons assortiment omdat de plant sterk woekert. Sommige soorten verliezen in de winter het blad; er zijn er ook die half wintergroen zijn.

Varens bloeien niet en krijgen ook geen zaden. Aan de onderkant van de bladeren vormen zich sporen, die zorgen voor het vermeerderen van deze tuinplant. Ze vormen daardoor een zeer bijzondere groep planten.

Hoe plant u varens?

Varens houden over het algemeen van een humusrijke en goed vochthoudende bodem. Daarnaast zijn er een aantal soorten die houden van een stenige ondergrond zoals de tongvaren en de Steenbreekvaren.

Meestal groeien varen goed op een schaduwrijke standplaats in een goed doorlaatbare, wat zure bodem. Bij het planten altijd de grond goed los maken. Vervolgens kunt u een plantgat graven dat net iets groter dan de kluit maar niet dieper. De plant met pot en al even dompelen in een emmer water, dan haalt u de pot eraf, en zet u de varen in het gat. Voeg eventueel wat tuinturf toe aan het plantgat. Na het plaatsen van de varen vult u het gat op met de omliggende aarde en de eventueel vermengde tuinturf.  Druk daarna alles goed aan met uw handen of voeten. Geef na het planten nogmaals stevig water en herhaal dit zeker bij droogte.

Hoe moet u varens snoeien en onderhouden?

Varen zijn vrij gemakkelijk in onderhoud. Bij bladverliezende varens haalt u het verdorde blad in het voorjaar weg. Wintergroene varen hoeven niet gesnoeid te worden. Wel mag u lelijke bladeren wegknippen, om de varen zijn sierwaarde te laten behouden. Af en toe wat meststoffen mag, is niet persé nodig. Te veel bemesten is slecht voor deze tuinplant. De bodem vochtig houden is meestal wel nodig. U kunt ook jaarlijks wat turfstrooisel aanbrengen op en rondom de voet van de plant. Dit houdt de bodem humusrijk en zorgt er tevens voor dat vocht langer wordt vastgehouden.

Varens voor de tuin kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: De regenboogvaren doet zijn naam in de lente en zomer eer aan. De bladeren die dan verschijnen hebben een bijzonder tekening in het blad.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.