Wanneer kan ik het beste de tuin aanplanten?
- Geplaatst op
- Door Tuinplantenwinkel.nl
- Geplaatst in Aanplant tips, Tuintips
- 4
In ons plantencentrum is dit misschien wel de meest gestelde vraag. De meeste mensen gaan er van uit dat het voorjaar de beste periode is; maar is dat ook wel zo?
Gedachte versus realiteit
In het voorjaar laat het weer zich van een vriendelijke kant zien. De tuinkriebels nemen bij velen toe bij de eerste zonnestralen na het vaak sombere winterweer. Het is het startschot van het tuinseizoen. Een veelgehoorde gedachte is dat de vorst, de pas geplante planten niet meer zou aantasten. Daarnaast vertonen de planten vrijwel direct na het aanplanten een teken van leven. Voor velen staat dan ook buiten kijf dat het voorjaar de beste periode is om de tuin onder handen te nemen.
Een stevige winter is echter maar voor een heel klein deel van de planten gevaarlijk; kwetsbare planten die als ze nog niet zijn aangegroeid moeite hebben met strenge vorst zoals Agapanthus, Palmbomen, Olijfbomen en bijvoorbeeld Passiebloem of IJzerhard. Voor het gros van de planten geldt echter dat deze de winter, eenmaal aangeplant (lees in de grond), moeiteloos overleven. Planten in andere seizoenen is dus zeker mogelijk.
Gebruik aanplantgrond voor een goede start van uw bomen en planten
Wat is het meest ideale plantseizoen?
Het antwoord op deze vraag is zonder twijfel de het najaar; ofwel de periode tussen eind september en de kerst. Ook de wintermaanden zijn nog ideale plantmaanden mits de vorst niet in de grond zit. Waarom dit zo is leggen we graag uit.
Allereerst is het najaar het seizoen waarin planten weer tot rust komen. Bladverliezende planten en bomen laten hun bladeren vallen of sterven bovengronds af. De rust betekent dat de planten minder voeding en water nodig hebben. Pas geplante planten hebben dus weinig nazorg nodig in de vorm van bewatering en dat is wel zo makkelijk.
Daarnaast valt er in het najaar vaak weer meer regen en omdat de zon lager staat is de verdamping minder groot. De bodem is dus bijna altijd vochtig wat de aangroei ten goede komt.
Een derde belangrijke factor is het feit dat de bodem in het najaar nog relatief warm is. Plantenwortels blijven zich nog een tijdje ontwikkelen totdat de bodem verder afkoelt in de winter. Planten die u in het najaar plant groeien dus direct aan. Ook planten die u in de winter planten vormen vaak al nieuwe wortels vanaf februari. Het voordeel hiervan komt pas echt goed van pas in het voorjaar wanneer de dagen warmer en vaak ook droger worden. Een in het najaar of winter geplante boom of struik is al beter in staat vocht en voeding op te nemen en zal beter groeien. Dit is een groot voordeel t.o.v. in het voorjaar geplante bomen en struiken die meer water nodig hebben na het planten.
De enige periode waarin u niet kunt planten is wanneer de vorst in de grond zit. Een fatsoenlijk plantgat graven is dan simpelweg onmogelijk. Wanneer de bodem weer ontdooit is kunt u prima planten.
Planten in pot en planten met blote wortel of kluit.
Door de komst van pot geteelde planten en bomen zijn de plantseizoenen flink door elkaar geschud. Voordat planten in pot werden verkocht beperkte het plantseizoen zich tot het najaar, de winter en het begin van het voorjaar. Planten werden destijds altijd in de volle grond geteeld en konden alleen worden verplant in de rusttijd; tussen oktober en maart.
Een deel van het assortiment tuinplanten wordt nog steeds alleen in deze periode aangeboden en aangeplant. Dit geldt vooral voor haagplanten zoals beukenhaag, laurierplanten, coniferen, taxus en buxus. Ook grotere bomen worden veelal in de periode tussen oktober en maart geplant.
Met de komst van in pot geteelde planten en bomen kunt u tegenwoordig het hele jaar door aanplanten. Planten in pot geteeld kunt u dus zowel in het najaar/winter als voorjaar/zomer aanplanten. Als u plant in het voorjaar en de zomer dient u wel tijdig water te geven. Omdat de meeste planten blad ontwikkelen of blad hebben verdampen ze vocht en hebben ze bij aanhoudend droog weer extra water nodig. De aangroei is over het algemeen zeer goed.
Kwetsbare planten in het voorjaar aanplanten
Niet voor alle planten is het najaar de meest ideale planttijd. Voor de vorst kwetsbare planten kunt u beter in het voorjaar aanplanten. Ook eenjarige planten zet u pas in het voorjaar buiten want deze overleven de winter niet. Laat u bij twijfel informeren door onze klantenservice of kom lang in ons plantencentrum. Mocht het om een kwetsbare plant gaan dan vindt u bij de plantomschrijvingen deze informatie terug.
In het kort
U kunt dus het hele jaar door uw tuin prima aanplanten. De meest ideale planttijd is voor veel planten het najaar, maar voor enkele (kwetsbare) planten is dit juist het voorjaar. Planten met een kluit of blote wortel kunt u alleen tijdens het najaar en de winter planten. Planten in pot kunt u het hele jaar door aanplanten. Gebruik aanplantgrond tijdens het aanplanten voor het gewenste resultaat.
Op de foto: Planten in het voorjaar heeft vooral voordelen voor jezelf, maar voor planten is het meest ideale moment toch echt het najaar; uitzonderingen daargelaten.
Klantenservice Tuinplantewninkel.nl
Het beste kunt u tijdens het aanplanten aanplantgrond gebruiken daar zit wortel stimulator bij en extra mest is niet nodig in het begin dus u mixt aanplantgrond door uw bestaande grond en dat is perfect.
Beste klantenservice,
Ik zou graag wat informatie willen .
Ik heb mijn hoge lange smalle stenen borders onkruid vrij gemaakt en de planten kort gesnoeid zowel de zomer & winter collectie.Nu wil ik een paar nieuwe bij planten van. En de grond wat gespot. Moet ik voordat nieuwe ga aanplanten eerst mest voeding strooien over de hele border? En dan de nieuwe planten in planten? Ik hoor zo spoedig een reactie terug. Mvg, Mireillr
Beste Udo,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het aanplanten van uw tuin.
Inderdaad is het weghalen van het asfalt + alle onderliggende lagen eronder het eerste wat gedaan moet worden. Een goede doorlatende grond is het belangrijkste om planten goed te kunnen laten groeien. Zorg er daarom voor dat de grond tot minimaal 75 cm diep goed los is gemaakt. Daarna is het belangrijk dat het water van de parkeerplaats niet afwatert in de nieuwe plantvakken, anders komt er tijdens natte perioden teveel water naar deze vakken en bestaat de kans dat de planten en bomen dit niet kunnen verwerken.
Verder zou ik soorten kiezen die goed tegen warmte en een zonnige plek kunnen.
Succes met het vergroenen van uw parkeerplaats!
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Ik woon op een mooie natuurlijke plaats maar mijn parkeerplaats / terrein bestaat uit asfalt. Dot zou ik willen vergroenen door struiken en ev bomen te planten. Wat zouden julliemij aanraden te doen? Eerst en vooral zou ik de asfalt weg doen maar wat zijn sterke struiken bomen water is er geen gebrek( ik woon naast een rivier. Graag jullie advies .<br />
Alvast bedankt groetjes Udo
Beste Jaan,
Uw vraag is niet goed doorgekomen. Dit ter info.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
intersse