Menu
Geen producten gevonden

Wilde Wingerd

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Klimplanten
 • 0
Wilde Wingerd

Het blad van deze snel groeiende klimplant verkleurt in de herfstmaanden opvallend rood waardoor de plant ook wel eens rode klimop wordt genoemd.

Wat zijn de kenmerken van Wilde Wingerd?

De wetenschappelijke naam van deze plant is Parthenocissus. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar waarvan de Parthenocissus tricuspidata 'Veitch Boskoop' of ‘Veitchii’ en de quinquefolia het bekendste zijn.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Het verschil tussen deze twee soorten zit hem vooral in de bladvorm. Waar het blad van de Veitch Boskoop of Veitchii bestaat uit één handvormig geheel bestaat uit het blad bij de quinquefolia uit 5 afzonderlijke bladeren die samen op een een steel staan.

Beide soorten hebben groen blad in de zomer en groeien plat tegen een gevel of schutting aan. In de herfst verkleurt het blad van de wilde wingerd naar allerlei tinten rood, oranje en geel. Door de vaak rode herfstkleur wordt de plant ook wel eens rode klimop genoemd, maar niets is dus minder waar.

Wilde Wingerd hecht zich met zijn zuignapjes zelf tegen de muur of afrastering. In vergelijking tot klimop laat dit minder sporen na, bij het eventueel verwijderen van de plant. Deze klimplant kan bloeien in het voorjaar met onopvallende, groengele bloemen. In de zomer en najaar verschijnen er soms enkele vruchtjes aan de plant in de vorm van kleine blauwgrijze bolletjes.

Hoe plant u Wilde Wingerd?

Wilde Wingerd is een snelgroeiende klimplant, waar u een afscheiding mee kunt maken of een kale muur of schutting mee kunt verfraaien. Dus er is in ieder geval een klim-object nodig. De plant zal zich er uit zichzelf  aan hechten. U kunt het eventueel wel wat sturen door de stengels een bepaalde richting op te leiden.

Elke goed doorlaatbare, voedselrijke tuingrond is geschikt, maar deze plant stelt over het algemeen weinig eisen aan de bodem.

Maak de grond voor het planten eerst goed los; vooral bij de muur extra opletten dat er geen harde lagen in de grond zitten. Graaf dan een plantgat dat iets dieper is dan de kluit van de plant en net wat breder. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het plantgat, om het aangroeien te stimuleren. Giet vervolgens wat water in het gat, of dompel de plant met pot en al even onder zodat de kluit voldoende vochtig is. Haal de pot van de plant en zet hem in het gat. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de kluit ongeveer gelijk komt te staan met het maaiveld van de tuin. Dat vult u nu met omliggende aarde weer op. Druk alles stevig aan. Haal de stengels van uw aankoop wat los en verdeel ze tegen de muur.

Hoe moet u Wilde Wingerd snoeien en onderhouden?

Door de snelle groei heeft de Wilde Wingerd de neiging om wat te woekeren. Het is echter een plant die zich goed laat snoeien. Snoeien kan in de late winter/vroege voorjaar en verder het gehele jaar door. Knip de plant dan eenvoudig terug tot de gewenste hoogte en haag eventueel overhangende takken weg.

In het voorjaar kunt u wat organische mest (koemestkorrels) geven, maar meestal is dit niet nodig.

Wilde Wingerd kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: In de herfst kleurt het blad van de parthenocissus vaak prachtig rood zoals bij deze parthenocissus quinquefolia

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Sander,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Wilde Wingerd.

  De Wilde Wingerd is een bladverliezende plant. Dit betekent dat het blad eraf valt in de herfst.

  In het voorjaar komt er weer nieuw frisgroen blad aan de plant.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Sander Sander

  Is de wilde wingerd een groenblijvende plant, of valt het blad nadat het rood gekleurd is van de plant af?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.