Menu
Geen producten gevonden

Yucca filamentosa

Yucca filamentosa

De Yucca filamentosa is een woestijnachtige plant met indrukwekkende bloeiwijze en krachtige uitstraling. Ideaal voor een zonnige plaats.

Wat zijn de kenmerken van Yucca filamentosa?

Yucca filamentosa doet denken aan een agave of palm. De Nederlandse naam is dan ook Palmlelie. Deze tuinplant heeft harde, puntige, leerachtige, blauwgrijze bladeren zonder stekels die rozetvormig laag bij de grond blijven. In juni groeit er vanuit het hart van de plant een grote stengel van wel 150 cm, waaraan op vele hoogtes zijtakken met klokvormige bloemen worden gevormd. De bloemkleur is roomwit. Na een jaar van bloei wil de plant wel eens een jaar overslaan alvorens opnieuw te bloeien.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Alhoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden, is de Palmlelie goed winterhard en blijft hij zijn groene bladeren behouden in de winter. De palmlelie houdt van een drogere zonnige plaats in de tuin. De plant kan een hoogte bereiken van 1 tot anderhalve meter exclusief de bloempluimen. De plant groeit echter uiterst traag in de hoogte.

Hoe plant u Yucca filamentosa?

Yucca filamentosa geeft de voorkeur aan de volle zon in een goed waterdoorlatende, liefst wat drogere grondsoort. Plant het liefst in het late voorjaar, zodat de Palmlelie voldoende licht en warmte krijgt om aan te groeien. Maak de grond goed los. Ook de diepere lagen; Yucca filamentosa maakt dikke wortels. Tuinplantenwinkel.nl adviseert 1 plant per vierkante meter, omdat een volwassen plant nogal wat ruimte inneemt. Maak een plantgat dat iets groter is dan de kluit en meng er eventueel wat aanplantaarde door. Haal de pot van de plant, zet hem in het plantgat en vul aan met de omliggende aarde. Geef daarna water.

Hoe moet u Yucca filamentosa snoeien en onderhouden?

Verwijder oude bloemen pas aan het eind van het seizoen, als ze helemaal verkleurd en uitgedroogd zijn. Snoei ze zo diep mogelijk af, natuurlijk zonder de rest van de tuinplant te beschadigen. Jonge planten moeten in strenge winters beschermd worden door een mulchlaag van afgevallen bladeren rond de voet. In het voorjaar pas de dode en uitgedroogde bladeren rond de voet verwijderen; zij vormen in de winter een natuurlijke bescherming tegen te felle kou.

Haal alleen die bladeren weg, die gemakkelijk van de plant afscheuren. Op de uitlopende wortels vormen zich nieuwe scheuten; als ze voldoende groot zijn kunt u ze afsteken en opnieuw planten. De bloemen verschijnen vanuit het hart van een bladrozet. Wanneer de bloem afsterft groeit de rozet niet meteen verder. De plant zal echter nieuwe (zij)scheuten ontwikkelen waardoor een nieuw bladrozet wordt gevormd. Bij jonge planten kan dit er even vreemd uit zien omdat de plant lijkt af te sterven.
 

Wat kunt u verwachten bij het kopen in onze webshop bij www.Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie. Bij bestellingen boven de €75 is de bezorging gratis!

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het stevige grijsgroene blad van de Yucca filamentosa.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bernadette,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Yucca filamentosa.

  Meestal zie je deze aantastingen op het oudste blad. Dit is niet erg en geheel normaal. Uiteindelijk zal het oude blad bruin en lelijk worden, waarna u het af kunt knippen. Een Yucca is verder niet gevoelig voor schimmelinfecties etc.

  Eventueel kunt u de Yucca wat extra voeding geven. Dit kan bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel zijn. Dat houdt de plant gezond.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Bernadette Bernadette

  Goedenavond, Ik heb een Yucca in mijn tuin staan en nu zit er sinds een tijdje aan het uiteinde van de bladeren of halverwege de bladeren bruine vlekken/kleine gaatjes. Hoe kan ik dit het beste verzorgen? Ik hoop dat jullie een antwoord voor mij hebben. Hartelijke groeten, Bernadette

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het wegsnoeien van de uitgebloeide bloemstengels kan geen kwaad. De plant zal zoals u al aangeeft nieuwe zijscheuten vormen waaruit later weer een nieuwe bloemstengel zal groeien. Ook als de zijscheuten worden teruggesnoeid of weggenomen zal de Yucca proberen opnieuw uit te lopen. Hij kan dus prima herstellen.

 4. Nik Nik

  Beste Meneer/ Mevrouw,
  Ik heb een vraag en kan nergens een goed antwoord vinden en hoop dat u deze kan beantwoorden.
  Ik heb een grote yucca in de tuin, ongeveer 1,5 meter hoog, 4 of 5 zij takken die uit de stam groeien. Elk jaar heeft hij een aantal uitschieters die vol met bloemen zitten. Deze snoei ik als ze helemaal uitgedroogd zijn. Naast deze tak komen dan nieuwe toppen gegroeid. Nu is het zo dat iemand ze allemaal eruit gebroken heeft en ik vroeg me af hoeveel kwaad dit kan?
  Ik hoop dat u deze vraag kan beantwoorden. Alvast bedankt en met vriendelijke groet, Nik

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.