Informatie over framboos

Frambozen (Rubus idaeus) worden veel aangeplant in de fruittuin, mede doordat een framboos een makkelijke plant is en veel vruchten vormt. Veel mensen vinden frambozen lekker; wel kan de oogst maar kort bewaard worden, maar er is veel kans dat de donkerrode vruchten toch al op zijn voordat het zover is! De bloesem van de framboos Rubus idaeus is onopvallend. In het voorjaar komen er witte bloemen aan de framboos Rubus idaeus.

 

Frambozen kunnen zowel in de tuin als in een pot worden geteeld. Frambozen stekken die in de volle grond geplant zijn, maken de grootste ranken en zijn productiever. Planten in een pot blijven kleiner maar geven wel dezelfde smaakvolle vruchten.

 

Frambozen planten en rijpe vruchten plukken

De framboos rubus idaeus staat graag op een zonnige plek in de tuin en houd van voedzame grond: meng daarom bij het planten wat door het plantgat. In een pot kunt u universele potgrond gebruiken. De framboos maakt net als de braam ieder jaar nieuwe stengels aan die in hun tweede levensjaar veel vruchten geven. Omdat de twijgen vrij slap zijn kunt u deze het beste aanbinden. Kies hierbij altijd de meest vitale scheuten uit en knip de overige zwakkere takken weg.

 

Daarvoor spant u twee horizontale draden boven elkaar, waartegen u de twijgen van de framboos rubus idaeus aanbindt. Een andere optie is om de plant aan een bamboestok aan te binden. Beide methodes zijn er op gericht om veel licht bij de twijgen te laten komen. Dit zorgt voor een goede vruchtvorming en rijping.

 

Combineer diverse soorten frambozen met andere planten zoals bijvoorbeeld bessenstruiken of aardbeienplanten voor een gevarieerde en langdurige oogst! Rijpe Zomerframbozen verschijnen in het begin van de zomer aan de planten (soms al aan het eind van het voorjaar), terwijl de meeste herfst frambozen tot in september vruchten geven. Door deze soorten met elkaar te combineren oogst u de gehele zomer heerlijke frambozen uit uw eigen tuin. Zet frambozen stekken minimaal een halve meter uit elkaar. Wist je dat er ook een frambozen struik bestaat met nagenoeg doornloze takken? Dit is de Rubus idaeus 'Glen Ample'. Op een enkel doorntje na, zijn de takken van deze plant volledig glad.

 

Is de gele framboos net zo lekker als de plant met rode vruchten?

Jazeker! De Framboos met gele vruchten geeft net zoveel en net zo'n lekkere vruchten als de planten met rode vruchten. De Gele framboos is er als Zomer framboos (Rubus idaeus 'Golden Everest') en Herfst framboos (Rubus idaeus 'Fallgold'). Voordeel van de gele frambozen planten is dat de vogels deze vruchten minder snel zullen opmerken dan de rode vruchten.

 

Framboos kopen bij tuinplantenwinkel.nl

In onze webwinkel bieden we diverse soorten frambozen aan, er zijn zomer- en herfstframbozen. Zomerframbozen rijpen in juli-augustus; herfstframbozen, zoals de naam al aangeeft, rijpen later. Naast de bekende rode framboossoorten zijn er ook gele frambozen die u kunt kopen. Voordeel van de gele framboos is dat vogels ze eerder laten hangen. De smaak is bovendien erg zoet. Voor ieder wat wils dus. Hoe meer fruit in de tuin hoe beter! Allereerst zijn er diverse soorten frambozen, maar naast frambozen hebben we nog vele soorten fruit planten. Denk hierbij aan de braam, of een fruit struik zoals een rode bes. Ook fruit aan fruitbomen kan een optie zijn in vele tuinen! Deze en nog veel meer soorten fruit worden op Tuinplantenwinkkel.nl aangeboden. Met de juiste keuze aan fruit planten, begint de oogst al aan het eind van het voorjaar loopt deze door tot aan het eind van de herst!

 

Framboos snoeien en verzorgen

Snoei direct na de oogst oude en beschadigde takken weg. Bind vervolgens een aantal nieuwe scheuten aan die volgend jaar voor oogst zullen zorgen. Als de plant veel scheuten maakt vanuit de grond kiest u de meest vitale uit om aan te binden. De overige twijgen kunt u het beste weghalen. Als u dit in de gaten houd, dan is de framboos een makkelijke plant, ook voor in de kleine tuin.

 

Breng in de winter een laag turfstrooisel aan rondom de voet van de planten. Dit houdt de bodem humusrijk zodat de framboos goed blijft groeien. Als u de plant in een pot heeft staan geeft u het beste voeding tijdens het groeiseizoen (april-september). Als de plant een paar jaar staat kunt u deze het beste een keer uit de pot halen, scheuren, en een deel terugplanten. Kalkrijke grond heeft de frambozen plant liever niet.

 

Veelgestelde vragen over de framboos:

Zijn gele frambozen ook lekker om te eten?

Antwoord: Jazeker, gele frambozen krijgen net zo'n zoete smaak als de rode vruchten! Het maakt voor de smaak dus niet uit of u voor een plant met rode vruchten of met gele vruchten gaat.

 

Waar plant je best frambozen?

Antwoord: De volle zon is de beste standplaats voor een frambozen plant. Daarnaast is een plek in de volle grond voor een frambozen plant beter dan in een pot. Maar als er geen plek in de tuin meer is, dan een frambozenstruik ook in een grote pot geplant worden. Zorg er dan wel voor dat de planten voldoende en regelmatig water krijgen. De grond in de pot mag eigenlijk niet uitdrogen. In het voorjaar komen er witte bloemen aan de stengels te staan.

 

De nieuwe scheuten van frambozen planten hebben ondersteuning nodig. Ze kunnen langs bij voorbeeld een paar draden begeleid worden.

 

Heeft een framboos veel water nodig?

Antwoord: Frambozen planten staan bij voorkeur op een zonnige plek. In de zon krijgt u de meeste en beste rijpe vruchten. Dit betekent wel dat u tijdens warme en droge periodes voldoende water moet geven, Zeker bij nieuwe planten is dit belangrijk omdat dan het wortelgestel nog minder goed ontwikkeld is. Geeft u te weinig water, dan resulteert dat in kleine vruchten. Bij planten in een pot, is water geven nog belangrijker. De grond in de pot moet eigenlijk altijd vochtig zijn. Zorg er wel voor dat er gaten in de bodem van de pot zitten. In de wintermaanden moet een teveel aan water uit de pot kunnen lopen.

 

Is een Frambozenplant winterhard?

Antwoord: Frambozen planten zijn winterhard. De stengels die vruchten gedragen hebben zullen afsterven en vanuit de grond komen nieuwe scheuten die volgende jaar vruchten gaan dragen. De dode stengels kunt u in het najaar snoeien. Knip ze tot aan de grond terug en snoei eventueel teveel aan nieuwe scheuten ook bij de grond weg.

 

Hoe onderhoud je een Frambozenstruik?

Antwoord: Een framboos maakt elk jaar nieuwe scheuten. De oude takken gaan dood, de nieuwe stengels zorgen in het volgende jaar voor nieuwe heerlijke frambozen. Wegknippen van de oude takken en begeleiden van de nieuwe scheuten zorgt voor overzichtelijke frambozen en geeft het jaar erop een goede oogst.

 

Ook een jaarlijkse gift van organische mest is aan te raden. Dit kunnen organische mest korrels zijn, zoals bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrels. Ook compost is een prima product om de frambozen van de nodige voeding te voorzien.

 

Wat is de beste tijd om frambozen te planten?

Antwoord: De beste tijd voor het aanplanten van nieuwe frambozen planten is het najaar. Dit geldt niet alleen voor de framboos, maar voor alle planten in de tuin. Door in het najaar een nieuwe frambozen struik aan te planten, geeft u hem een voorsprong op planten die in het voorjaar gezet worden.

 

Doordat onze frambozen planten in pot worden aangeboden, kunnen ze het hele jaar door worden aangeplant. Wilt u een frambozenstruik planten, gebruik dan in ieder geval aanplantgrond in het plantgat. Dit geeft de wortels van de framboos een goede start en houdt het water tijdens warme en droge periodes beter vast. Dit is erg belangrijk als u een framboos in de zomermaanden aanplant.

 

Waar groeien frambozen het beste?

Antwoord: Wilt u een frambozenstruik planten? Plant frambozen dan bij voorkeur op een plek in de volle zon. Frambozen houden van zon. In de zon, krijgt u de meeste rijpe vruchten aan uw struik. Een lichtzure grond is het beste. In kalkrijke grond (kleigrond) groeit de framboos minder goed. Gebruik in dat geval tuinturf bij het aanplanten van een framboos om zo de grond rondom de plant wat zuurder te maken. Humusrijke grond met veel voeding voor de wortels is het beste. Bij een nieuwe plant kunt u wat aanplantgrond door het plantgat mengen. Dit geeft de wortels van de Rubus idaeus planten een goede start.

 

Plukken van de vruchten begint al aan het begin van de zomer. Er zijn verschillende rassen; rijpe zomerframbozen verschijnen al in juni aan de takken. De vrucht is dan al rijp en lekker zoet. De twijgen van de herfstframboos dragen pas later vrucht. Takken kunnen tot in september rijpe vruchten hebben. Snoei na de oogst de takken die vrucht gedragen hebben bij de grond af.

 

Hoe groot wordt een Frambozenstruik?

Antwoord: De Rubus idaeus framboos wordt ongeveer 150 cm groot. De plant maakt elk jaar nieuwe takken. De oude takken sterven af en de nieuwe takken geven het jaar erop de vruchten. Daardoor wordt een volwassen framoos Rubus idaeus niet veel hoger dan 150 cm. De framboos heeft begeleiding nodig bij het groeien, anders komen de scheuten op de grond te liggen. Een paar draden waar de framboos langs geleid wordt, is al voldoende. Een framboos is daarmee ook prima geschikt om in een kleine tuin aangeplant te worden. Dit in tegenstelling tot een braam, wat een flinke struik kan worden.

 

Hoe lang gaat een Frambozenstruik mee?

Antwoord: Door de juiste snoei toe te passen en een teveel aan nieuwe scheuten tijdig bij de grond weg te knippen, kan een frambozenstruik jarenlang mee gaan. Hierdoor kunt u elk jaar genieten van de zoete smaak van heerlijke frambozen uit uw eigen tuin!

 

Welke frambozen zijn het lekkerst?

Antwoord: De vrucht van de framboos heeft zonlicht nodig om te rijpen. Plant frambozen daarom bij voorkeur op een zonnige plek. Er zijn verschillende rassen frambozen, die allemaal goed rijpende vruchten met een zoete smaak zullen geven. Ook de Rubus idaeus met gele vruchten is een goede soort met lekkere frambozen.

 

Frambozenstruiken zijn onder te verdelen in herfst- en zomerfambrozen

 

Inspiratie Framboos:

De vruchten van frambozenstruiken kunnen gemakkelijk worden geplukt en verwerkt in uw favoriete recept

 

De frambozenstruik maakt ieder jaar nieuwe twijgen aan die in het tweede levensjaar vruchten zullen geven.

De frambozenstruik maakt ieder jaar nieuwe twijgen aan die in het tweede levensjaar vruchten zullen geven

 

Frambozen kunt u vers uit uw eigen tuin plukken, zodra ze rijp zijn.

 

Frambozen (Rubus idaeus) worden veel aangeplant in de fruittuin

 

Frambozen staan graag op een zonnige plek in de tuin, met een voedzame bodem. 

 

Video's over Framboos:

 

 

 

Om een humusrijke grond te behouden, kunt u in de winter wat turfstrooisel bij de voet van de plant geven.

 

 

 

Naast fruit, kunt u ook kruiden uit eigen tuin gebruiken in de keuken.

 

 

 

Voor een kleine tuin is deze zuilpeer erg geschikt. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.