Informatie over lei appelboom elstar

Het ras 'Elstar' is uitermate geschikt om te gebruiken voor het maken van leibomen. Het ras is zelfbestuivend, zodat er geen ander ras appel nodig is om vruchten aan de boom te krijgen. U kunt dus gerust één lei appelboom Elstar aanplanten. Daarnaast is de 'Elstar' een van de meest bekende rassen. Hij wordt door de fruittelers veel gekweekt en is daarom in elke supermarkt te vinden. Het is een lekkere appel om zo te eten.

De lei appelboom Elstar start in het voorjaar (net zoals alle andere appelbomen) met een prachtige zachtroze bloesem. Deze bloesem verschijnt tegelijk met het blad aan de bomen. De bestoven bloemen groeien gedurende het seizoen uit tot heerlijke Elstar appels.

De vertakking van de Lei-appelboom groeit nooit helemaal dicht. Dit om zo de vruchten voldoende zonlicht op te kunnen laten vangen, zodat de appels goed kunnen rijpen. Als het de bedoeling is om wel een compleet dicht scherm te creëren, dan kunt u beter voor een andere soort leiboom kiezen. Maar ook deze Elstar leiboom houdt het grootste gedeelte van het licht en zicht weg uit uw tuin. 

De 'Elstar' is een Nederlands appelras met een rood/geel gekleurde schil. Hij is prima geschikt om zo te eten, maar kan ook perfect dienen om bijvoorbeeld appelmoes van te maken. Daarnaast is het een appelras dat goed langer te bewaren is. De naam Elstar is een samentrekking van de woonplaats (Elst) en de naam van de bedenker (Arie Schaap) van het ras. Meer dan 2/3e deel van alle in Nederland geteelde appels zijn Elstar-appels. 

Lei appelboom Elstar planten

Als u de Lei appelboom Elstar gaat aanplanten, dan is het belangrijk om voor een goede standplaats te zorgen. Bij voorkeur is dit een zonnige plek, zodat de appels voldoende zonlicht op kunnen vangen om zo goed te kunnen rijpen. Zorg er daarnaast voor dat de grond goed los, enigszins vochtvasthoudend en voedingsrijk is. Als de grond op het moment van aanplanten arm is, kan er het beste eerst compost doorheen gemengd worden. Dit geeft de grond structuur, houdt het vocht beter vast en geeft voeding aan de Lei-appel 'Elstar'. Graaf een ruim plantgat, dat zowel in de breedte en diepte een stuk groter is dan de kluit van de boom. Meng aanplantgrond door de aarde en gebruik dit mengsel om het plantgat weer me aan te vullen. Aanplantgrond geeft de wortels van de Lei Elstar appelboom een goede start. Geef tenslotte bij aanplant in de periode maart-oktober ruim voldoende water.

Lei appelboom Elstar snoeien en verzorgen

De Elstar leiappelboom dient elk jaar een keer gesnoeid te worden. Dit is belangrijk voor het behoud van de lei-vorm. Als dit niet gebeurt, dan krijgt de Lei appelboom Elstar zijn gewone boomvorm weer terug. Zorg ervoor dat de basisvertakking met hoofdstam en horizontale zijtakken altijd behouden blijft. Hierop wordt de boom telkens terug gesnoeid. Elk jaar groeien er lange dunne scheuten uit de hoofdtakken. Deze scheuten worden waterloten genoemd. Knip deze waterloten elk jaar op ongeveer 5 tot 10 cm vanaf de hoofdtak af. De overgebleven korte takjes worden het jaar erop dikker, waarna ze in de jaren daarna bloesem kunnen gaan krijgen en dus vruchten gaan dragen. Voor het meeste fruit is het zaak om zoveel mogelijk van deze korte takjes aan de hoofdtakken proberen te krijgen.

Tijdens warme en droge periodes is het belangrijk om de lei appelboom Elstar voldoende extra water te geven. Vooral als in die tijd de vruchten gevormd moeten worden, heeft de boom veel water nodig. Let hier nog extra op als de Lei-'Elstar' tegen een muur is aangeplant. Grond rondom de fundering is altijd droger. Voor het behoud van de nodige voedingsstoffen in de grond, kan er elk jaar een laagje compost rondom de voet van de Lei appelboom Elstar gestrooid worden.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.