Menu
Geen producten gevonden

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ of kruipend zenegroen

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ of kruipend zenegroen

Deze kleurrijke bodembedekkende vaste plant combineert een opvallende bladkleur met bijpassende paarse bloemkaarsen.

Wat zijn de kenmerken van Ajuga reptans ‘Atropurpurea’?

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ is een laagblijvende, wintergroene bodembedekker. Ze is het donkerbladige broertje van de inheemse ajuga reptans; ook wel kruipend zenegroen genoemd. Het zenegroen is een verbastering van het oud-Nederlandse woord ‘singroone’, wat altijd groen betekent. De plant is namelijk groenblijvend.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De plant kruipt over de grond en schiet weer wortel zodat de plant zich stevig verankerd. In zijn bloeiperiode trekt de plant veel bijen , hommels en vlinders aan. Deze tuinplant vormt door zijn kruipende wortelstokken al snel een aaneengesloten geheel, zelfs op hellende borders. Van mei tot en met juni bloeit ‘Atropurpurea’ met blauwe, aarvormige, opstaande bloemen die 10 tot 15 centimeter hoog worden.

Door het dichte bladerdek van deze plant wordt de groei van onkruid sterk verminderd. Omdat de plant in staat is om in elk kiertje wortels te schieten is ze ook geschikt voor rotstuinen. De bladeren behouden de hele winter lang hun kleur.

Afhankelijk van de hoeveelheid zon kunnen de groene bladeren verkleuren naar purperrood en vice versa.

Hoe plant u Ajuga reptans ‘Atropurpurea’?

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ groeit ook in de schaduw, maar heeft de rijkste bloei op een zonnige standplaats. Ook de kleurt het blad in de zon meer purper dan in de schaduw, waar het blad eerder een groene kleur heeft.

Tuinplantenwinkel.nl levert de plantjes in een pot van 9x9 cm en adviseert 9 planten per vierkante meter. Maak voor het planten de bodem eerst goed los; steek ook wat dieper naar eventuele harde onderlagen.

Verdeel de plantjes met pot over de aan te planten border. Maak vervolgens een gat, iets groter dan de pot; strooi er eventueel wat aanplantgrond in (Tuinplantenwinkel.nl heeft dit ook in het assortiment). Dompel de tuinplant met pot even in een emmer water, zodat de haarwortels zich goed vol zuigen. Haal de pot eraf en zet de plant in het gat. Vul aan met omliggende aarde en druk het geheel met beide handen stevig aan. Geef nog een keer water als alle planten gezet zijn.

Hoe moet u Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ snoeien en onderhouden?

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ heeft in de eerste paar jaar weinig onderhoud nodig. Sproei een keer bij langdurige droge en hete periodes. Meestal vormt Kruipend zenegroen zelf een aaneensluitend dicht tapijt. Als er open plekken blijven, kunt u in het voorjaar overtollige uitlopers afsteken en die op de kale plekken zetten.

Na enkele jaren kunt u het tapijt verjongen door oude verdroogde stukken uit te steken en hiervoor in de plaats jonge, frisse uitlopers te planten.

Snoei aan de randen een keer flink terug als de bodembedekker te groot dreigt te worden.

Kruipend zenegroen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie. Bij bestellingen boven de €75 is de bezorging gratis!

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In het voorjaar schieten korte aarvormige bloemtrossen op tussen het purpergroene loof. Uit de aren komen gedurende 2 maanden steeds weer nieuwe paarse bloemen tevoorschijn.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marjolein,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Ajuga reptans 'Atropurpurea of Kruipend Zenegroen.

  U mag de bloemen verwijderen nadat deze zijn uitgebloeid. Daardoor gaat de energie van de plant niet in de zaadvorming zitten, maar in de ontwikkeling van de plant zelf. Als het oppervlak waar het Kruipend Zenegroen groeit te groot is om alle bloemen af te knippen, dan kunt u ze ook laten zitten.

  U kunt de bloemen van de Ajuga reptans 'Atropurpurea' één voor één afknippen, maar u kunt er ook eventueel een (electrische) heggenschaar voor gebruiken. Dit ter info.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Marjolein Marjolein

  Wat kun je het beste doen zodra de bloemen van kruipend zenegroen zijn uitgebloeid: afknippen? Of laten zitten?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ed,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over Ajuga reptans 'Atropurpurea'.

  De Ajuga groeit goed in de halfschaduw, maar bij te weinig zonlicht zal de plant wegvallen. Ook kan het zijn dat het boompje veel water wegtrekt zodat de Ajuga op die plekken eerder weg valt. Vooral met de droge zomers van de afgelopen jaren 2017-2020 kan dat een oorzaak zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Ed Cremers Ed Cremers

  Goedenmiddag, bij ons verdwijnt de Ajuga zodra hij gebloeid heeft en laat dan hele stukken onbegroeid om 1 a 2 meter verder opeens weer tevoorschijn te komen. De plant staat in de schaduw en gedeeltelijk onder een acer boompje met afhangende takken.
  Weet u misschien wat de oorzaak zou kunnen zijn?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.