Menu
Geen producten gevonden

De ‘Elstar’ appelboom

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Fruitbomen
 • 2
De ‘Elstar’ appelboom

Elstar is niet voor niets de meest geteelde handappel van Nederland. Doordat de boom een goede zelfbestuiver is, zijn vruchten bij bloesem bijna altijd gegarandeerd.

Wat zijn de kenmerken van de Elstar appelboom?

Malus domestica ‘Elstar’ is de meest gekweekte handappel in Nederland. Nieuwe variëteiten zoals de Kanzi, Jazz en Pink Lady zijn in opkomst, maar nog niet beschikbaar voor de particulier om als boom te planten en op te kweken.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De fijne zoetzure smaak van de Elstar maken de appel geschikt voor directe consumptie of als verwerking in gerechten zoals op pannenkoeken en in de appeltaart. De handappel kan redelijk lang bewaard worden. De pluktijd van de ‘Elstar’ is in september-oktober.

Deze appelsoort is goed zelf bestuivend, maar kruisbestuiving door bijvoorbeeld James Grieve levert vaak een nog hogere productie op. Tuinplantenwinkel.nl heeft van deze appelsoort veel verschillende maatvoeringen in het assortiment, zodat voor ieder tuingrootte wel een geschikt exemplaar te vinden is: Laagstam, halfstam hoogstam in normale vorm en als leiboom; een patioboom of Step-over boom voor de zeer kleine tuinen; extra oude bomen, die met hun decoratieve vorm al meteen de aandacht trekken in uw tuin. Op Tuinplantenwinkel.nl worden al deze soorten uitgebreid beschreven, met advies welke boom het meest geschikt is voor uw tuin.

Hoe plant u een Elstar appelboom?

Al het fruit, dus ook Malus domestica ‘Elstar’ rijpt het beste in de zon; zoek dus voor uw nieuwe aanwinst een zonnige plek in uw tuin. Maak eerst de grond  goed los; spit ook wat dieper, zodat de wortels zich ook daar goed kunnen hechten en uitgroeien. Maak een plantgat dat iets breder en niet veel dieper is dan de pot van de plant. Strooi daarna wat aanplantgrond in het gat en meng dit met de al aanwezige grond.

Dompel vervolgens de pot met de kluit onder in een emmer met water. Op die manier zuigt de kluit zich vol met water. Haal vervolgens de pot van de plant en zet hem in het gat. Vul daarna het gat helemaal op met de omliggende aarde en wat extra aanplantgrond. Trap dit met uw voeten vervolgens stevig aan.

Een hoogstam leiboom of fruitboom heeft de eerste jaren extra steun nodig van een boompaal. De paal zorgt met de boomband voor een goede ondersteuning van de appelboom en houdt hem recht op zijn plaats. Deze materialen kunt u samen met de fruitboom op Tuinplantenwinkel.nl bestellen.

Hoe moet u Malus domestica ‘Elstar’ snoeien en onderhouden?

Snoeien van de Malus domestica ´Elstar‘ kan het beste in de winter gebeuren. De snoeiwijze is voor een deel afhankelijk van de boomvorm; een losse boom vraagt om een iets andere snoeiwijze dan een leivorm. Gemene deler is te zorgen voor een open boom met een aantal hoofdtakken, van waaruit de zijtakken komen.

Snoei elk jaar in de winter de lange, dunne scheuten van de tuinplant weg tot op 10 cm vanaf een dikkere houtige hoofdtak. De korte takjes van 10 cm die overblijven worden dikker, hieraan vormen zich later bloemen die uitgroeien tot vruchten. Zorg er daarnaast voor dat takken elkaar niet kruisen en snoei een deel van de zijtakken geheel weg wanneer er veel takken bij elkaar groeien.

Door goed te snoeien zorgt u ervoor dat de appelboom de juiste grootte in uw tuin krijgt en dat er aan alle zijden voldoende zonlicht bij kan. Het eerste jaar zal uw appelboom nog weinig of geen vruchten dragen; de tuinplant steekt veel energie in het wortelen en aangroeien.

Elstar appelboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: In September zijn de appels van de Elstar plukrijp en krijgen ze een mooie rode blos.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Leny,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de 'Elstar' appelboom.

  Wij adviseren er niets aan te doen de appelboom kan dat zelf opvangen. Dat is geen probleem. Een nachtvorst in het voorjaar is een normaal verschijnsel.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Lenie Lenie

  Goedenavond,
  Er komt vorst aan en mijn lei elstars staan op uitlopen.
  Wat kan ik doen? ( behalve sproeien).
  Vrgr lenie Terpstra
  0640087930

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.