Menu
Geen producten gevonden

Een Plataan boom snoeien? Hoe doe je dat?

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in bomen, snoeitips
 • 2
Een Plataan boom snoeien? Hoe doe je dat?

Een plataan kunt u bij ons kopen als leiboom, dakplataan, op stam als bol of gewone boom. Het is een ideale soort om te leiden en om vormsnoei toe te passen, maar hoe doet u dit het beste?

Wat zijn de kenmerken van de Plataan?

Een Plataan is een herkenbare boom met grote bladeren die lijken op die van een esdoorn en aan  de afschilferende schors die op latere leeftijd verschijnt. Als de oude schors afbladdert, komen er gele en groene kleuren te voorschijn.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Deze boom wordt vooral toegepast als schaduwboom in Zuid-Europese landen, maar de plataan groeit ook in België en Nederland goed. In tuinen vindt u deze boom vaak terug als dakboom, leiboom of in een gekandelaberde* snoeivorm waarbij de boom iedere paar jaar in zijn geheel wordt teruggesnoeid tot een paar armen.

Van nature wordt het een grote boom met een vrij brede kroon, die snel groeit en hoger dan 10 meter kan worden. Platanus is afgeleid van het Griekse woord platy‘, wat breed betekent. Er moet dus wel ruimte voor zijn; het is een prima boom voor een park of  laan- of straatboom en een grote tuin, tenzij u de boom dus een vormt laat aannemen waardoor ze past bij het formaat van de tuin; een plataan laat zich namelijk goed snoeien.

Wanneer kan ik een plataan snoeien?

Een plataanboom kunt u in principe het hele jaar door snoeien, behalve bij vorst. De meest ideale snoeitijd ligt tussen oktober en begin maart; de boom is dan in rust en leidt er het minste van. Alleen wanneer het vriest kunt u de boom het beste met rust laten.

In de zomer kunt u een plataan ook prima snoeien. Meestal wordt dit moment aangegrepen om de boom alvast terug in vorm te snoeien. Zo remt u de groei van de takken af en blijft de boom ook de rest van de zomer vrij compact.

Hoe snoeit u een plataan?

Als u een dakplataan of leiplataan in uw tuin heeft staan kunt u de boom op een aantal manieren snoeien. De makkelijkste snoeimethode is het knotten van de boom tot de hoofdarmen of hoofdtakken. Hierbij snoeit u alle nieuw gevormde scheuten van het afgelopen jaar terug tot de basis. Het skelet dat u overhoudt zijn in het geval van een dakboom de armen (het aantal is afhankelijk van de leivorm, in het geval van een Basic-dakboom van Tuinplantenwinkel.nl zijn dit 6 takken). In het geval van een leiboom bestaat het skelet uit de horizontaal geleide takken (bij een Classic-leiboom van Tuinplantenwinkel.nl zijn dit 7 takken aan iedere zijde van de stam).

Bij een gewone plataanboom kunt u de takken eens in de zoveel jaren flink terugsnoeien. Zorg voor een evenwichtige kroon met aan alle zijden van de stam voldoende takken. De takken dienen elkaar niet te kruisen of in de weg te zitten. Als u bij de eerste snoeibeurt een selectie maakt van de te behouden takken maakt u het makkelijker voor uzelf, door deze takken ook bij het snoeien in de opvolgende jaren te behouden. Dit worden als het ware de hoofdtakken van de boom zoals de hoofdtakken bij een leivorm. Nadien kunt u die ieder keer alle scheuten terugsnoeien tot deze hoofdtakken.

Welk gereedschap gebruik ik?

Platanen zijn harde groeiers en ontwikkelen binnen één jaar flinke scheuten. Het is dus van belang scherp en goed gereedschap te gebruiken. De meeste takken zult u met een goede snoeischaar kunnen verwijderen, maar gebruik een takkenschaar of handzaag voor de dikkere scheuten.

Bescherming bij het snoeien van een plataan

Naast het gereedschap is soms enige bescherming nodig bij het snoeien van een plataan. Aan de onderzijde van de bladeren zitten fijne haartjes die vrijkomen wanneer u tegen het blad aan stoot. Soms kunnen deze haartjes zorgen voor een naar gevoel aan de luchtwegen. Als u de boom dus snoeit terwijl het blad nog aanwezig is raden wij aan een stofkapje of masker te gebruiken.

*kandelaberen:  is een snoeitechniek, waarbij de takken van de boom afgezaagd worden waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar krijgt. Dit wordt vooral gedaan bij bomen die omringd worden door asfalt en tegels. Deze bomen hebben dan minder vocht nodig.

Een Plataan kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: Deze Lei-Plataan is in de zomer voor een tweede keer gesnoeid als scherm. Het resultaat is een compacte boom met minder lange scheuten dan wanneer u de boom enkel in de winter snoeit.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Kasteele,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van een (dak)Plataan.

  U mag een leiplataan zeker in de hoogte terug snoeien dat is zelfs beter dan schiet hij in het rek beter uit en word hij nog voller van.

  Dat snoeien mag nu gewoon gedaan worden de plant zal weer snel uit schieten op de gesnoeide takken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.