Menu
Geen producten gevonden

Fuchsia riccartonii of bellenplant

Fuchsia riccartonii of bellenplant

Een van de weinige winterbestendige Fuchsia’s. Deze riccartonii is een lang bloeiende, struikachtige tuinplant, waar u tot in het najaar van kunt genieten.

Wat zijn de kenmerken van Fuchsia riccartonii?

Een van de belangrijkste kenmerken van Fuchsia riccartonii is zijn winterhardheid bij normale winters; in tegenstelling tot de éénjarige soorten. Van oorsprong komt deze Fuchsia in het wild voor in Chili. Het is daar een bosplant die groeit als onderbeplanting bij bomen en op de westelijke hellingen. De variatie ‘riccartonii’ is in 1830 in Schotland gecultiveerd en van daaruit naar onze streken verspreid.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De paarsrode, belvormige bloemen zijn kleiner dan bij de éénjarige soort. De bloeitijd duurt van juli t/m september. De plant is bladverliezend; echter pas na een flinke vorst. De overblijvende takken blijven de gehele winter aan de tuinplant. De Fuchsia riccartonii kan zowel solitair als met een aantal bij elkaar (bv. als lage haag) aangeplant worden. Maar ook in een pot op het terras of het balkon komt deze tuinplant tot zijn recht. Overweeg bijvoorbeeld een combinatie met een rododendron en heideplanten. De plant kan ook in rijen worden aangeplant om een soort van bloeiende haag te creëren.

Hoe plant u Fuchsia riccartonii?

Omdat wij deze tuinplanten in een pot leveren, kunt u ze het gehele jaar kopen en aanplanten, maar niet tijdens vorstperiodes. Wij adviseren vijf fuchsia’s per vierkante meter zodat u snel een volle bos met planten heeft staan. Een plant kan gerust 50 centimeter breed worden dus in principe zou drie planten ook voldoende zijn.

Geef Fuchsia riccartonii liefst een (half)schaduwrijke standplaats. De tuinplant verdraagt ook wel wat meer warmte en licht en mag daarom zelfs op een wat lichtere plaats in de tuin staan. Belangrijk is verder een goed doorlaatbare voedzame, humusrijke, permanent vochtige (veenachtige)bodem, die tijdelijk wat droog mag zijn.

Maak bij het aanplanten de bodem eerst goed los, verwijder harde lagen en boomwortels. Graaf een plantgat iets groter dan de kluit en voeg tuinturf toe aan de aarde. Dompel de tuinplant met pot en al even onder in een emmer water, verwijder daarna de pot en zet de Fuchsia in het plantgat. Vervolgens vult u het gat met aarde op en drukt u de grond goed met de hand of voet aan. Geef na het planten af en toe nog wat water.

Hoe moet u Fuchsia riccartonii snoeien?

In april snoeit u Fuchsia riccartonii tot net iets boven de grond terug. De tuinplant zal op zowel het nieuwe als het oude hout gaan bloeien. Deze plant heeft meer warmte nodig dan andere planten en het zal dan ook iets langer duren voordat zich scheuten gaan vormen. Wanneer de tuinplant als haag wilt toepassen snoeit u de plant in het voorjaar ook kort terug. In de zomer vormt zich een los groeiende haag met veel bloemen.

Wat voor onderhoud heeft Fuchsia riccartonii nodig?

In de winter is, bij (strenge) vorst, bescherming nodig. Vooral wanneer de plant nog maar pas is aangeplant. Bedek de bodem onder de tuinplant rond de wortels en de ruimte tussen de takken met afgevallen blad. Laat de verdorde stengels staan en snoei deze pas in het voorjaar terug (zie snoeien). Strooi eens per jaar wat tuinturf rond deze zuurminnende tuinplant.

Bellenplant kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl wordt uw bellenplant met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplant in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De kelken van deze bellenplant zijn veel smaller en ijler dan veel van de in ons klimaat eenjarige soorten en geven de plant een natuurlijkere uitstraling.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Richard,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Fuchsia riccartonii.

  De tuin Fuchsia hoeft u pas te gaan bedekken als het echt meer dan 7 graden vriest. Bij nachtvorst hoeft u dus nog niets te doen. Het is zelfs beter om het niet eerder te doen. Dat is uiteindelijk het beste voor de Fuchsia plant.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Richard Van der Werf Richard Van der Werf

  Misschien stomme vraag maar in welke maand moet ik een winterharde fuchsia gaan toedekken ivm met vorst

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.