Menu
Geen producten gevonden

Geurende seringen

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Heesters
  • 0
Geurende seringen

In de tuin, of in een vaas in huis. Met zijn zoetgeurende, grote bloemenpracht brengt een sering de lente in uw tuin en huiskamer tot een feest.

Wat zijn de kenmerken van een sering?

De Seringen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa; ze groeien daar vooral op rotsachtige heuvelhellingen van de Balkanlanden. De Syringa vulgaris, zoals hij in het Latijn heet, behoort tot de olijffamilie. De sering is, in tegenstelling tot de olijfboom, volledig winterhard.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De gewone sering heeft gladde, lichtgroene, hartvormige bladeren. In de herfst vallen de bladeren af. De bloeitijd valt in april, mei en sommige soorten bloeien in juni. De Syringa vulgaris maakt de grootste en sterkst geurende bloemen van alle seringen. De bloemen zitten in vertakte trossen bij elkaar, waardoor er niet één, maar meer trossen tegelijk in bloei staan. De Syringa vulgaris is een flinke struik en wordt meestal 3 m hoog; maar hoger komt ook voor. De struik is mooi als solitair, maar ook als onderdeel van heesterbeplanting komt hij goed tot zijn recht.

Naast de gewone sering zijn er ook dwergseringen en seringen uit de zogenaamde villosae-groep. Ook deze soorten sering geven sterk geurende bloemen in het voorjaar. De bloemen hebben een verfijnder uiterlijk dan die van de gewone sering en staan in kleinere trossen bijeen.

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u verschillende cultivars van de gewone sering in het assortiment met paarse, lila, gevulde en witte bloemen. U kunt de sering ook extra groot kopen in de XL-serie of XL+-serie.

De sering combineert prachtig met de vlinderstruik en de hortensia. Samen met de pioenroos, salvia, boerenjasmijn en de hosta, zorgt een sering voor een landelijke sfeer in uw tuin.

Hoe plant u een sering?

Bij Tuinplantenwinkel worden alle seringplanten met pot geleverd. Deze planten kun u het gehele jaar kopen en planten; alleen niet planten als het vriest. Geef de sering een standplaats op een zonnige plek of in de halfschaduw voor de rijkste bloei.

Elke humusrijke grondsoort is geschikt. Voordat u gaat planten moet u de grond altijd eerst goed doorlatend maken. Er mogen geen harde lagen in zitten. Dan maakt u een plantgat, dat wat breder is dan de kluit, maar niet veel dieper dan de kluit hoog is. Meng potgrond of aanplantgrond door de aarde in het gat. Dompel voor het planten de sering met pot en al onder in een emmer met water. Verwijder daarna de pot. Indien nodig, uitstekende haarwortels verwijderen; even in de pot knijpen en de kluit eruit schudden. Plaats de kluit in het plantgat, vul op met grond en druk die goed met de voet aan. Houd de grond vochtig bij droogte.

Hoe moet u de sering  snoeien en onderhouden?

Je hoeft een sering niet te snoeien. Zonder snoei zal de struik ieder jaar bloeien, maar wordt de struik wel steeds hoger. Als u de hoogte in toom wilt houden, kunt u beter wel gaan snoeien. Daarom de volgende snoeitips. Een seringstruik kan in een keer worden verjongd door alle stengels op dertig centimeter boven de grond af te knippen. Het duurt dan tenminste drie jaar, voordat er weer bloemen verschijnen. Voordeel van deze snoeimethode is dat u niet ieder jaar hoeft te snoeien.

Een Sering kan ook elk jaar gedeeltelijk worden gesnoeid zodat de plant wel ieder jaar bloeit maar niet te groot wordt. Een Sering bloeit op tweejarig hout. Snoeien gaat als volgt: jonge scheuten van het voorafgaande jaar laat u zitten, de uitgebloeide scheuten worden na de bloei weggeknipt.

De Syringa vulgaris heeft soms last van wilde scheuten uit de stam of vanuit de grond. Snoei deze weg omdat ze de heester de benodigde voedingsstoffen afnemen. Uitgebloeide bloemtrossen kunnen na de bloei weggeknipt worden. Maar knip alleen de bloemstengel, waarop de tros, zit weg. Beslist niet meer, want anders beschadigt u de al aangelegde bloeischeuten in de oksel van het blad en de stengel.

Geurende sering kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze sering uit de villosae groep heeft kleinere, maar ook sterk geurende bloemen in het voorjaar. De Syringa vulgaris heeft grotere bloemtuilen en kan ook goed op vaas worden gezet.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.