Menu
Geen producten gevonden

Geurige winters met de Viburnum bodnantense ‘Dawn’

Geurige winters met de Viburnum bodnantense ‘Dawn’

Bloeiende planten in de winter zijn schaars en deze Viburnum is een prachtig exemplaar. De bloemen geuren bovendien heerlijk.

Wat zijn de kenmerken van Viburnum bodnantense ‘Dawn’?

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ is een van de weinig bloeiende tuinplanten in de winterperiode. De struik heeft roze-witte bolvormige bloemen op kale takken, vandaar de Nederlandse naam Sneeuwbal. Het is een langzame groeier en daarom ook geschikt als solitair in de kleinere tuinen; een volwassen plant wordt uiteindelijk ongeveer 200 cm hoog. De bloemen verspreiden een aangename geur. Anders dan deze naam doet vermoeden openen de knoppen met roze bloemen en verkleuren dan langzaam richting wit. Gedurende een vorstperiode stopt de bloei tijdelijk, maar deze wordt bij dooi meteen weer voortgezet. Besjes komen er bijna nooit, omdat het voor insecten nog te koud is om de bloemen te bestuiven.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

Hoe plant u Viburnum bodnantense ‘Dawn’?

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ geeft de voorkeur aan een plaats in de zon of halfschaduw in een zurige humusrijke bodem, die goed waterdoorlatend is. Tuinplantenwinkel levert deze tuinplant in een pot waardoor u de plant het gehele jaar door kunt planten.

Zorg er voor dat de bodem goed los is; spit ook even in de diepere lagen. Maak een gat dat iets groter is dan de kluit en strooi er eventueel wat tuinturf in voor een snellere en betere aangroei ( u kunt dit ook bij Tuinplantenwinkel bestellen). Vermeng de tuinturf voor een deel door de aarde in het gat en bewaar de rest voor later. Dompel de plant met pot even in een emmer water; de haarwortels zuigen zich dan goed vol. Zet de plant in het gat; vul aan met de omliggende aarde en vermeng hierdoor ook wat tuinturf. Druk het geheel vervolgens goed aan met uw hand of voet. Geef daarna nog een keer water. Bij droge periodes regelmatig water geven tot de plant is aangegroeid.

Hoe moet u Viburnum bodnantense ‘Dawn’ snoeien en onderhouden?

Viburnum bodnantense houdt van een zurige bodem. Laat afgevallen bladeren onder de plant liggen en strooi er af en toe een paar handen turfstrooisel over, zodat zich een mulchlaag vormt die zorgt voor een zurig milieu. Sproei een keer bij langdurig, droge periodes. Door zijn langzame compacte groeiwijze met opgaande takken hoeft Viburnum bodnantense ‘Dawn’ alleen gesnoeid te worden om de vorm te bewaren. Ook kunnen na een strenge winter in het voorjaar dode takken worden weggeknipt. Als de tuinplant maar weinig bloemen meer krijgt, is een verjongingssnoei aan te bevelen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Aan de kale takken verschijnen in de winter trosjes roze-witte bloemen die aangenaam geuren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.