Menu
Geen producten gevonden

Jeneverbes struiken voor de tuin

Jeneverbes struiken voor de tuin

Kleurrijke wintergroene struiken met uiteenlopende groeivormen die in elke tuin toepasbaar zijn. De jeneverbes is een breed toepasbare plantensoort die bovendien erg makkelijk is in onderhoud.

Wat zijn de kenmerken van jeneverbes?

De Jeneverbes of Juniperus is een conifeer uit de cipresfamilie en de meest voorkomende naaldboom op aarde. Van deze plantensoort zijn veel verschillende variëteiten verkrijgbaar voor de tuin. U vindt deze tuinplant in het wild op de heidevelden van Drenthe en Brabant, en vooral ook op de zandgronden van de Veluwe, Achterhoek en in Overijssel. Het is een opvallende verschijning in het landschap, met zijn stekelige, grijsgroene naalden en grillige opgaande groei. De Juniperus is een tweehuizige plant;  er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren. De bloei vindt plaats van april tot in mei. Het stuifmeel van de jeneverbes wordt door de wind meegevoerd. De vrouwelijk planten dragen de bessen, die afhankelijk van het seizoen eerst groen, dan blauw en later blauwzwart kleuren. Het rijpen van de bessen duurt twee jaar. De bessen worden onder andere gebruikt voor het stoken van jenever.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Voor de tuin worden vaak hele andere (dwerg)soorten toegepast. Deze hebben vaak een opvallende groeiwijze of een prachtig gekleurde naalden. In alle gevallen is deze tuinplant wintergroen en zorgt hij dus ook in de winter voor een kleurrijke tuin.

Als laag bosje komt de Jeneverbes het beste tot zijn recht als solitair of in een klein groepje in de kleinere border, de rotstuin of zelfs in een pot op het terras of balkon.

Hoe plant u jeneverbes?

Jeneverbessen zijn over het algemeen zeer gemakkelijke planten. Ze hebben de voorkeur voor een zonnige plek in de tuin op een zanderige of andere goed doorlatende bodem. In de halfschaduw groeit deze plant vaak ook uitstekend. Deze tuinplant kan verder goed tegen zeewind en is daarom een prima kustplant; verder verdraagt Jeneverbes ook luchtverontreiniging en is daarom ook geschikt voor stedelijk gebied.

Als u de standplaats heeft bepaald, maakt u de grond eerst goed doorlaatbaar. Dan graaft u een plantgat dat iets breder is dan de kluit, meng wat aanplantgrond of tuinturf door de aarde in het gat. Dompel de kluit van de plant voordat u gaat planten even in een emmer met water. Haal de plant daarna uit de pot en zet hem in het gat. Vul het gat op met omliggende aarde en druk die stevig aan met de voet. Geef tenslotte nog een keer stevig water.

Tip: omdat jeneverbesstruiken vaak stekelige naalden hebben zijn een paar tuinhandschoenen bij het planten geen overbodige luxe.

Hoe moet u jeneverbes snoeien en onderhouden?

Jeneverbessen zijn zeer onderhoudsvrij. Als u de plant in model wilt snoeien is dit mogelijk. Snoeien kan het beste net na de 21 juni (langste dag van het jaar) op een koele zomerdag, in het najaar of net na de winter.

De plant kan vrij goed tegen droogte mits deze goed is geworteld. Geef bij aanhoudende droog weer in de eerste 2 jaar na aanplant goed water zodat de plant goed kan groeien.

Jeneverbes of Juniperus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: Hier groeien twee jeneverbes struiken door elkaar. De Juniperus media 'Old Gold' en de Juniperus 'Prince of Wales'.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.