Lavendel snoeien en onderhouden

Lavendel snoeien en onderhouden

Lavendel is een van de meest toegepaste tuinplanten. Een goede snoei zorgt er voor dat u jarenlang kunt genieten!

De heerlijke geur van het blad, de bloemen, de bijen en vlinders die erop afkomen en de mediterrane sfeer zijn allemaal redenen om voor de lavendel plant te kiezen. Lavendel staat graag op een warme, zonnige plek en verschillende soorten lavendel vinden hun weg naar menig tuin. Wat veel mensen echter niet in de gaten hebben is dat deze plant, of hij nu in de volle grond of in een pot staat, flink kan groeien en dat het snoeien van lavendel nodig is om te voorkomen dat de planten snel houterig worden en het gewenste uiterlijk verliezen.

Goed onderhoud is dus essentieel om lavendel mooi te houden en te voorkomen dat een oude lavendel uitgroeit tot een wilde bos. De twijgen vallen dan uiteen waardoor de struik een verdord uiterlijk krijgt. Door de plant goed te snoeien kunt u er jarenlang van genieten. Maar hoe doe je dat: goed een lavendel snoeien?

Het belangrijkste om te onthouden is dat lavendel snoeien twee keer per jaar moet gebeuren: de hoofdsnoei in het voorjaar en de zomersnoei na de bloei. Behalve de Lavandula angustifolia (echte lavendel) kun je ook andere lavendel soorten zoals de Lavandula stoechas (pluimlavendel) en de Lavandula x intermedia op dezelfde manier snoeien. Hieronder een makkelijk overzicht voor zowel de beginnende als de gevorderde tuinier met meer informatie over tijdstip, werkwijze en tips.

Bekijk ons aanbod lavendel en bestel direct

Lavendel aanplanten en verzorgen

De eerste en belangrijkste tip die we u kunnen meegeven is: begin bij de basis. En dat is de juiste standplaats. Lavendel groeit goed in de volle zon op een goed doorlatende, kalkrijke grond. Zorg hiervoor bij het aanplanten zodat de plantjes het hele jaar door uitgebreid bloeien. Op zandgrond, zavel of lichte klei volstaat het vaak om wat aanplantgrond door de grond heen te mengen. Hiermee zorgt u voor een goede voedingsbodem. Lavendel houdt niet van natte voeten, op zwaardere kleigronden is het daarom aan te raden wat extra split of grof zand door de aarde heen te mengen voor een goede afwatering.

Geef lavendel wat extra verzorging d.m.v. voeding en kalk om gezonde planten te houden. Kleigronden zoals löss en zavel zijn echter van nature vaak rijk aan kalk. Als u tuiniert op deze grond is het geven van kalk dus overbodig. Op zandgrond kunt u wel kalk strooien. Dit kunt u meerdere keren per jaar doen. Strooi de kalk dan uit rondom de voet van de struikjes. Een goede tijd om dit te doen is oktober en februari-maart.

 

Lavendel snoeien in het voorjaar

Lavendel bloeit in de zomer op nieuwe scheuten die in datzelfde jaar worden gevormd. Daarnaast kan de plant door strenge vorst beschadigd worden. Daarom kun je het beste de lavendel terugsnoeien aan het einde van, of direct na de winter en daarmee te stimuleren dat de plant weer gaat uitlopen. Een goede snoeitijd is het vroege voorjaar, van eind maart tot medio april.

 

Wat te doen?

Om het beeld van een verwaarloosde lavendel te voorkomen snoeit u bij deze snoeibeurt het hele struikje tot op ca. 1/3 van de oorspronkelijke hoogte terug. Belangrijk is om de lavendel plant zo kort mogelijk terug te snoeien maar te zorgen dat er nog wat groene scheuten aan de takken blijven staan. Snoei je de verhoute lavendel terug tot op het kale hout dan kan de plant geen nieuwe scheuten meer aanmaken. Kijk dus goed of u scheutjes aan de stelen ziet staan, dan weet u zeker dat plant goed zal uitlopen en u in de zomer weer de heerlijke geur van een mooie lavendel struik hebt om van te genieten.

 

Lavandula angustifolia 'Hidcote' in bloei tijdens de zomer

Afbeelding: Lavandula angustifolia 'Hidcote' in bloei tijdens de zomer
 

Lavendel snoeien na de bloei

Misschien is deze snoeibeurt wel het geheim van de smid. Door de uitgebloeide bloemen direct na de bloei (uiterlijk september) weg te knippen, zorgt u ervoor dat de lavendel nieuwe scheuten ontwikkelt op de houtige delen onderin de plant. De plant wordt dus minder houterig waardoor u de plant in het nieuwe voorjaar korter kunt snoeien.

 

Wat te doen?

Snoei na de bloei de uitgebloeide bloemstelen weg samen met de toppen van alle scheuten. Hierdoor kan zonlicht dieper in de plant doordringen. Dit stimuleert de scheutvorming dieper in de plant. De plant zal zich bovendien herstellen en mooi de winter in gaan. Tip: als je lavendel gesnoeid hebt, stop je de uitgebloeide bloemen en de snoeiresten in een linnen zakje. Dat leg je in je linnenkast zodat je nog lang kunt genieten van de heerlijke lavendelgeur.

 

Jonge lavendel snoeien

Jonge planten die je net hebt aangeplant kun je het best in het voorjaar terug knippen. Snoei alleen de nieuw gevormde toppen aan de bovenkant van de lavendel af. Het struikje gaat al snel extra scheuten met nieuwe topjes aanmaken en zo stimuleer je een compacte groei.

Tip: Snoei de nieuwe plantjes met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de planten ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.

 

Veelgestelde vragen over lavendel snoeien:

Het snoeien van de lavendel plant, hoe en wanneer doe je dit?

Antwoord: Dat doe je liefst twee keer per jaar: je kunt het beste na de strengste vorst in het voorjaar snoeien; dan snoei je de planten tot ca. 1/3 terug maar zorg er wel voor dat je niet in het kale hout knipt. In de zomer kun je het beste na de bloei snoeien. Dan knip je de uitgebloeide bloemen en de toppen van de planten met ca. 1/3 weg en blijven de planten mooi in vorm.

 

Oudere lavendel snoeien? tijdstip, werkwijze en tips

Antwoord: Oudere planten kun je in het voorjaar eventueel een keer extra bijknippen. Zodra je na de eerste snoei nieuwe scheuten ziet verschijnen, knip je een gedeelte (ca. 1/3e) van de nieuwe topjes terug. Na twee weken doe je dat opnieuw. Daarmee dwing je de plant lager op zijn takken opnieuw uit te lopen en voorkom je dat er kaal hout ontstaat. Een ander gevolg hiervan is dat je de bloei gaat spreiden (de afgeknipte gedeeltes moeten eerst nieuwe bloemknoppen aanmaken) en je er langer plezier van hebt.

 

Welke selectie snoeischaren?

Antwoord: Bij het snoeien van lavendel gebruik je meestal een snoeischaar. Daarmee kun je preciezer werken. Grotere vlakken jonge lavendel toppen kan eventueel ook met een heggenschaar. Daar bestaat minder risico dat je in de verhoute delen knipt kun je de planten toch goed in model knippen.

 

Lavendel verzorgen: hoe en wanneer?

Antwoord: Als u bij Tuinplantenwinkel.nl een lavendel koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de struik het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Zet nieuwe lavendelplant op een zonnige plaats en let erop dat het struikje bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Als lavendel ouder wordt, is die beter bestand tegen lange periodes van warm en droog weer en hoef je er alleen nog van te genieten.

 

Waarom lavendel snoeien?

Antwoord: Twee keer per jaar terugsnoeien is nodig om de plant mooi in model te houden. Oude takken worden snel kaal en lopen niet meer uit, de struik valt gemakkelijk uit elkaar, wordt te groot en verliest zijn vorm. Een goede snoei zorgt er dus voor dat u jarenlang kunt genieten van deze mooie tuinplanten!

 

Hoe oude lavendel snoeien?

Antwoord: Ook oude lavendel moet twee keer per jaar gesnoeid worden: de hoofdsnoei in het voorjaar en de zomersnoei na de bloei. Oudere planten kun je in het voorjaar eventueel een keer extra bijknippen. Zodra je na de eerste snoeibeurt nieuwe scheuten ziet verschijnen, knip je een gedeelte (ca. 1/3e) van de nieuwe toppen. Na twee weken doe je dat opnieuw. Daarmee dwing je de plant lager op zijn takken opnieuw uit te lopen en voorkom je dat er kale takken ontstaan. Een ander gevolg hiervan is dat je de bloei gaat spreiden (de afgeknipte gedeeltes moeten eerst nieuwe bloemknoppen aanmaken) en je er langer plezier van hebt.

 

Tips voor de perfecte lavendel

Antwoord: De basis voor perfecte lavendel is de juiste standplaats. Lavendel groeit bij voorkeur in de zon op een goed doorlatende, kalkrijke grond. Zorg hiervoor bij het aanplanten en je hebt een heel goed begin voor een heel mooie zomer. Verder snoei je lavendel twee keer per jaar: de hoofdsnoei in het voorjaar en de zomersnoei na de bloei.

 

Zelf lavendel snoeien of niet?

Antwoord: Zelf snoeien van lavendel is helemaal niet moeilijk. Aan de hand van de tips op onze website kan zowel een beginnend als een gevorderd tuinier dat echt zelf!

 

Wanneer lavendel snoeien?

Antwoord: Lavendel snoeien moet liefst twee keer per jaar gebeuren: de hoofdsnoei in het voorjaar en de zomersnoei na de bloei.

 

Hoe kun je oude, verhoute lavendel redden?

Antwoord: Oudere lavendelplanten kun je in het voorjaar eventueel een keer extra bijknippen. Zodra je na de eerste snoei nieuwe scheuten ziet verschijnen, snoei je een gedeelte (ca. 1/3e) van de nieuwe toppen. Na twee weken doe je dat opnieuw. Daarmee dwing je de struik lager op zijn takken opnieuw uit te lopen, wordt de plant mooi vol en voorkom je dat hij snel kaal worden. Een ander gevolg hiervan is dat je de bloei gaat spreiden (de afgeknipte gedeeltes moeten eerst nieuwe bloemknoppen aanmaken) en je er langer plezier van hebt.

 

Wat kun je met de heerlijke geur van uitgebloeide bloemen van lavendel doen?

Antwoord: de snoeiresten en de uitgebloeide bloemen van lavendel doe je in een linnen zakje. Dat leg je in je kledingkast zodat je nog lang kunt genieten van de heerlijke lavendelgeur.

Bekijk ons aanbod lavendel en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.