Lavendel snoeien en onderhouden

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Snoeien
  • 0
Lavendel snoeien en onderhouden

Lavendel is een van de meest toegepaste tuinplanten. Een goede snoei zorgt er voor dat u jarenlang kunt genieten!

De geur van het blad, de bloemen en de mediterrane uitstraling van de plant zijn allemaal redenen om voor deze plant te kiezen. De plant vindt daarom zijn weg naar menig tuin. Wat veel mensen niet in de gaten hebben is dat ook lavendel flink kan groeien. Eenmaal uitgegroeid wordt de plant snel houterig en verliest de plant zijn meest gewenste uiterlijk: compact.

Soms heeft dit te maken met de standplaats. Lavendel heeft absoluut een voorkeur voor een zonnige, warme standplaats. Het blad heeft dan een mooie grijze kleur en de scheuten blijven korter.

Veel vaker is dit echter het gevolg van slecht onderhoud. Door de plant niet te snoeien groeit lavendel snel uit tot een wilde bos. De twijgen vallen dan uiteen, waardoor de plant een verdord uiterlijk krijgt. Door de plant goed te snoeien is dit gemakkelijk te voorkomen en kunt u jarenlang genieten.

Bekijk ons aanbod lavendel en bestel direct

Snoeibeurt einde winter/begin van het voorjaar:

Lavendel bloeit in de zomer op nieuwe scheuten die in datzelfde jaar worden gevormd. Door deze scheutgroei te stimuleren is het goed om de plant aan het einde van, of direct na de winter te snoeien. Een goede snoeitijd is medio maart tot medio april.

Wat te doen?

Bij deze snoeibeurt snoeit u de gehele plant terug. U kunt hiervoor een snoeischaar of heggenschaar gebruiken.

Belangrijk bij deze snoei is om de plant zo kort mogelijk terug te snoeien zolang er nog wat blad aan de takken blijft staan. Snoei de plant dus nooit terug tot op het kale hout. Bekijk goed of u scheutjes aan de stelen ziet staan, dan weet u zeker dat plant goed zal uitlopen en u in de zomer zal trakteren op een mooie bloei.

Lavandula angustifolia 'Hidcote' in bloei tijdens de zomer

Afbeelding: Lavandula angustifolia 'Hidcote' in bloei tijdens de zomer
 

Snoeibeurt na de bloei:

Misschien is deze snoeibeurt wel het geheim van de smid. Juist door de plant ook direct na de bloei te snoeien zorgt u er voor dat de plant scheuten ontwikkelt op de houtige delen onderin de plant. De plant wordt dus minder houterig waardoor u de plant in het nieuwe voorjaar korter kunt snoeien.

Wat te doen?

Snoei na de bloei de uitgebloeide bloemstelen weg samen met de toppen van alle scheuten. Hierdoor kan zonlicht dieper in de plant doordringen. Dit stimuleert de scheutvorming dieper in de plant. De plant zal zich bovendien herstellen en mooi de winter in gaan.

Lavendel verzorgen

Naast de snoei kunt u de lavendel nog extra verzorgen d.m.v. voeding en kalk. Lavendel groeit goed op een goed doorlatende grond. Zorg hiervoor bij het aanplanten. Op zandgrond, zavel of lichte klei volstaat het vaak om wat aanplantgrond door de grond heen te mengen. Hiermee zorgt u voor een goede voedingsbodem. Op zwaardere kleigronden is het aan te raden wat extra split of grof zand door de aarde heen te mengen.

Kleigronden zoals löss en zavel zijn van nature vaak rijk aan kalk. Als u tuiniert op deze grond is het geven van kalk dus overbodig. Op zandgrond kunt u wel kalk strooien. Dit kunt u meerdere keren per jaar doen. Strooi de kalk uit rondom de voet van de plant. Een goede tijd om dit te doen is oktober en februari of maart.

Bekijk ons aanbod lavendel en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.