Menu
Geen producten gevonden

Mini-Hortensia’s

Mini-Hortensia’s

Mini hortensia of dwerghortensia’s zijn veel gevraagd. Slechts enkele soorten blijven een stuk compacter dan de gemiddelde hortensia. Door het kleine formaat zijn ze geschikt voor iedere tuin en ideaal in een pot op terras of balkon.

Wat zijn de kenmerken van Mini-Hortensia’s?

Hortensia’s zijn snelle groeiers. De planten worden vaak in bloei gekocht als een compact uitziende plant maar groeien in een mum van tijd uit tot grote bossen. Gelukkig zijn er ook compact groeiende soorten die echt klein blijven. De meest bekende hortensia is de boerenhortensia of Hydrangea macrophylla (= grootbladig). Van deze boerenhortensia zijn ook diverse compacte mini uitvoeringen beschikbaar.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De hoogte van de volwassen plant is dan ongeveer 50 à 60 cm; deze compacte maat past in ieder minituintje en natuurlijk ook op het balkon of terras. Boerenhortensia’s staan bij graag in de (half)schaduw in een vochtige maar wel waterdoorlatende, zurige grond.

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een aantal variëteiten terug in de ‘Little-serie’. Deze plant is verkrijgbaar in diverse kleuren. De Hydrangea macrophylla ‘Little Blue’ bloeit met blauwe bloemen; ‘Little Pink’ met roze bloemen; ‘Little Purple’ met paarse bloemen en ‘Little White’ met witte bloemen. Naast deze Little-hortensia is er ook de Hydrangea macrophylla ‘Tovelit’ welke ook roze bloeit. Alle Mini-Hortensia’s bloeien op tweejarig hout; vormen in het najaar knoppen, die in het volgende jaar zullen uitgroeien en bloemen vormen die bloeien van juni tot september.

Hoe plant u Mini-Hortensia’s?

Mini-Hortensia’s kunnen niet tegen felle middagzon; er ontstaat dan bladverbranding. De beste standplaats is in de (half)schaduw, in een lichtzure, voedselrijke, vochthoudende bodem. Wanneer er meer tuinplanten bij elkaar komen te staan, dan adviseert Tuinplantenwinkel.nl vijf tuinplanten per vierkante meter te zetten. Voordat u gaat planten, maakt u eerst de grond goed doorlaatbaar; er mogen geen harde lagen in zitten. Daarna graaft u een plantgat, dat net iets groter is dan de kluit. Voeg wat tuinturf toe in het plantgat. Dompel de tuinplant met pot en al even onder in een emmer water. Haal vervolgens de plant uit de pot en zet hem in het plantgat. Vul de ruimte in het gat op met de omliggende aarde en druk met de voet de grond stevig aan. Geef tenslotte water; bij droog weer de eerste weken regelmatig water geven.

Hoe moet u Mini-Hortensia’s  snoeien en onderhouden?

Alle Mini-Hortensia’s bloeien op oud, tweejarig hout. De nieuw gevormde scheuten van het vorige jaar hebben knoppen gevormd, die gaan zorgen voor bloemenpracht in uw tuin. Bij het snoeien van de tuinplant moet hier rekening mee worden gehouden. Oude, uitgebloeide bloemen mogen aan het eind van de winter worden weggeknipt. Knip dan ook oude en uitgedroogde takken tot op de grond weg, zodat de Boerenhortensia een verjongingskuur krijgt en zijn mooie compacte vorm blijft behouden. Bij de Mini-Hortensia zal deze snoei vaak tot een minimum beperkt kunnen blijven. Bij stevige nachtvorst in het voorjaar kunnen de gevoelige, nieuwe bladknoppen bevriezen, met als gevolg dat de tuinplant dat jaar wat minder zal bloeien. U kunt dit voorkomen door de Hortensia’s tijdig af te dekken met oude dekens of speciaal vliesdoek.

Blauwkleur bij mini hortensia’s

Bij de roze- en blauw-kleurige variëteiten kan de werkelijke kleur afwijken van het etiket. Dat komt omdat de bloemen soms verkleuren door de eigenschappen van de bodem. Voor een goede blauwkleur is de zuurgraad en het ijzergehalte in de bodem van belang. We raden bij Tuinplantenwinkel.nl aan om uw blauwe hortensia’s altijd aan te planten met tuinturf; dit verzuurt de bodem. Daarnaast kunt u de planten in het voorjaar en najaar voorzien van aluin of blauwkleur voor hortensia’s.

Mini-hortensia’s kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bloei van een mini hortensia is even rijk als bij normale soorten. De bloemen staan in bolvormige tuilen bijeen en bloeien van juli tot en met september.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Elsen Koen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Mini Hortensia's.

  De kans dat als de plant wat groter wordt wanneer deze heel schaduwrijk staat is wat groter. De andere kleuren blijven lager dan de witte. Er zit iets verschil in is onze ervaring.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ilona,

  Bedankt voor uw vragen in ons blogbericht over de mini-hortensia's. Hierbij de antwoorden:

  Hortensia's staan bij voorkeur niet de hele dag in de zon. Een tuin op het noorden heeft doorgaans niet de hele dag zon, dus dat zou een goede plek zijn.

  U kunt de mini hortensia's gerust nu nog planten zetten, dat gaat gewoon lukken, zolang u maar goed water geeft in warme en droge periodes. Alle planten die we verkopen staan in pot, waardoor ze het hele jaar door aangeplant kunnen worden.

  Ik zou ze ongeveer 40 cm uit elkaar zetten. Op een lengte van 265 cm komen dan 6 of 7 planten te staan. De breedte is wat lastiger. 2 rijen is net te weinig, 3 lijkt me te veel. Ik denk 6 planten op het lange stuk, dan een rij van 5 (laten verspringen ten opzichte van de 1e rij) en dan weer een rij van 6 stuks. Dus in totaal 17 planten.

  Deze minihortensia kan prima in zo'n bak staan, dat zou een prima keuze zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 3. Ilona Ilona

  Wij willen in onze voortuin, die op het noorden ligt, mini hortensia's planten in een cortenstaalbloembak.
  Deze is 1x2,65 m. We hebben een aantal vragen:
  Kunnen we deze mini hortensia's in de maand juli nog planten of moeten we wachten tot het najaar?
  Hoeveel mini hortensia's moet ik bestellen. Hoever moeten ze uitelkaar geplant worden.
  Is dit een geschikte plant voor in zo'n grote plantenbak.
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Groetjes, Ilona

 4. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste André,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Mini-hortensia's.

  Helaas zijn er geen boerenhortensia's die het fijn vinden om de gehele middag en avond in de volle te staan. De kans op verbranding van de bloemen en het blad bij warme dagen is dan altijd aanwezig. Alleen als de grond voldoende vochtig blijft kan het goed gaan.

  Ons advies is om te kiezen voor een pluimhortensia. Hierin zijn ook een aantal lage soorten verkrijgbaar te weten de Hydrangea paniculata 'Little Lime' en 'Dart's Little Dot'. Deze hortensia is beter bestand tegen een zonnige standplaats.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 5. andre regoor andre regoor

  wij zouden laagblijvende boeren hortensia' s willen in de voortuin maar staan wel de hele middag en avond in dr volle zon zijn die er
  André

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.