Menu
Geen producten gevonden

Parrotia persica

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 4
Parrotia persica

Parrotia persica, ook wel Perzisch hout of Vlamboom genoemd, wordt nog maar zelden toegepast. Onterecht, temeer vanwege een prachtige herfstkleur!

Wat zijn de kenmerken van Parrotia persica?

De Parrotie is een vrij zeldzame verschijning. Niet zo vreemd als men bedenkt dat de Parrotia persica van oorsprong komt uit Oost-Turkije en Iran. De boom is vernoemd naar de Duitse natuurkundig Friedrich Parrot die in 1934 een expeditie ondernam naar de top van de berg Ararat. De berg waar volgens overlevering de ark van Noach na de zondvloed gestrand zou zijn. De boom komt hier van nature voor. Om zijn naam te eren heeft een latere plantkundige de boom naar hem en naar de herkomst van de boom vernoemd.

Deze tuinplant groeit langzaam op tot een boom. In februari bloeit deze tuinplant met kleine, rode bloemen aan het kale hout. De bloemetjes hebben geen kroonblaadjes, maar wel bruinrode schutblaadjes, die de rode meeldraden beschermen. Later verschijnen de glanzende bladeren, die eerst een paarsbruine gloed hebben en tijdens het uitharden groen kleuren. Vaak zijn de bladeren in de top en aan de uiteinden van de boom in de zomer al gekleurd. In de herfst verkleuren de bladeren geel-oranje-rood, waardoor de Parrotia persica een blikvanger in zijn omgeving wordt. De Parrotia persica behoort tot dezelfde familie als de Hamamelis of toverhazelaar. Zowel in de bloei als de bladverkleuring zijn gelijkenissen te zien.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Als in de winter de bladeren afgevallen zijn, valt de bast van de boom op. De gladde, grijze schors bladdert dan in plakken af, waardoor de geel-roze onderschors zichtbaar wordt. Dit is vooral bij oudere exemplaren. De boom heeft oorspronkelijk een onregelmatige takkenstructuur en vraagt daarom om een ruime plek in de tuin. Tuinplantenwinkel.nl heeft in zijn assortiment een aantal verschillende soorten en maten Parrotia persica: beveerde, geënte en zelfs een leivorm, zodat er voor elke tuin een geschikte Vlamboom te vinden is.

Hoe plant u Parrotia persica?

Tuinplantenwinkel.nl levert Parrotia persica in een pot. Dat betekent dat u deze tuinplant het gehele jaar kunt planten. Geef de boom een warme beschutte standplaats in de zon of halfschaduw op een voedzame, wat vochtige bodem, die goed doorlaatbaar moet zijn. Er mogen geen harde lagen in zitten. Maak daarom de grond eerst goed los, voordat u het plantgat graaft. Maak het gat iets groter dan de kluit van de tuinplant. Doe wat aanplantgrond in het plantgat; dat verrijkt de bodem en is meteen ook voeding voor de boom. Verder is het nodig om de jonge boom een aantal jaren te ondersteunen met een boompaal met boomband.

Hoe moet u snoeien en onderhouden?

Perzisch ijzerhout komt voor in vele vormen. De boom of struik laat zich goed snoeien en dit kan het gehele jaar. Deze van oorsprong struikachtige boom heeft takken die wel tot op de grond kunnen hangen. Om meer een boom met stam te krijgen, kan de boom opgekroond worden. U verwijdert dan de onderste takken, zodat de stam meer zichtbaar wordt. Ook meerstammige exemplaren worden vaak toegepast. U behoudt dan meerdere hoofdstammen die samen een grillig en speels beeld geven. Bij een Parrotia als leiboom knipt u de takken ieder jaar iets terug. Dit kan door de boom met de heggenschaar te scheren. De beste tijd hiervoor is begin juli.

Perzisch ijzerhout komt van nature voor in berggebied met koude winters en is volledig winterhard. Bij zeer strenge vorst kan de Parrotia persica invriezen. De schade die dan ontstaat, knipt u in het voorjaar weg.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Op de parkeerplaats van ons planten- en bomencentrum staan diverse meerstammige parrotia's. Hier getooid in opvallende herfstkleuren.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Karen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Parrotia persica.

  Het kan zijn dat een nieuw aangeplante boom (elke willekeurige plant kan dit doen) zich anders gedraagt dan normaal. Dat de boom nu niet bloeit, is niet raar. Geen zorgen daarover.

  Als de boom straks blad heeft, kunt u als u wilt een foto ervan naar ons sturen. We kunnen er dan wel uithalen of het een Parrotia of een Beuk is. Zo zonder blad is het moeilijker om te zien.

  U kunt t.z.t. de foto sturen naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Karen Karen

  Wij hebben in oktober een ijzerboom geplant maar hij heeft niet gebloeid dit voorjaar ( ca 3 m hoog). Klopt dit? Hoe kan ik een ijzerboom herkennen tov een beuk ( oid) want de bast is gelijkmatig van kleur hij zou toch meerkleurig moeten zijn? (Ik vraag mij nu af: Is het wel een Parrotia?)
  Ik hoop dat mij kunt helpen?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bert,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Parrotia persica.

  Het kan zijn dat de Parrotia persica het knotten NIET goed verdraagt. Het beste is dus om deze zo te snoeien dat er aan de basistakken van de leiboom altijd zijtakjes blijven zitten. Hierop zal de Parrotia elk jaar opnieuw weer gaan uitlopen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Bert Bert

  Goedendag,
  Tegen mijn tuinhuis heb ik een Parrotia in leivorm staan. Deze snoei ik regelmatig flink terug maar ik vraag mij af of ik de leivorm in de winter ook mag knotten zoals ik dat jaarlijks bij mijn dakplatanen doe.

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Barbara,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Parrotia persica.

  De plek met veel licht is geen probleem. Daar zal deze boom het prima doen.

  Is het de bedoeling dat de boom straks vrijuit gaat groeien, of wordt hij steeds in model gesnoeid? Als het de bedoeling is om de Parrotia vrij uit te laten groeien, dan denk ik dat de 3 meter breedte niet voldoende is. De eerste paar jaar zal het wel gaan, maar daarna verwacht ik dat de boom breder wordt dan 3 meter.

  Als jullie de boom wel goed bijhouden met in model snoeien, dan lukt het wel om hem op die plek van 3 meter breedte te zetten. Ik verwacht geen problemen met de fundering van de muur. (al kan ik dat niet garanderen). Zeker omdat de boom gesnoeid moet worden om daar te kunnen staan, zal het wortelpakket uiteindelijk ook meevallen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. De Clercq Barbara De Clercq Barbara

  Beste, kan een meerstammige perzisch ijzerhout ook geplant worden in een inham van een tuin waar veel lichtinval is? De muren staan echter slechts 3 meter van elkaar? Zouden de wortels dan problemen kunnen opleveren aan het huis of groeien de wortels naar beneden?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.