Menu
Geen producten gevonden

Parrotia persica

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in bomen
  • 0
Parrotia persica

Parrotia persica, ook wel Perzisch hout of Vlamboom genoemd, wordt nog maar zelden toegepast. Onterecht, temeer vanwege een prachtige herfstkleur!

Wat zijn de kenmerken van Parrotia persica?

De Parrotie is een vrij zeldzame verschijning. Niet zo vreemd als men bedenkt dat de Parrotia persica van oorsprong komt uit Oost-Turkije en Iran. De boom is vernoemd naar de Duitse natuurkundig Friedrich Parrot die in 1934 een expeditie ondernam naar de top van de berg Ararat. De berg waar volgens overlevering de ark van Noach na de zondvloed gestrand zou zijn. De boom komt hier van nature voor. Om zijn naam te eren heeft een latere plantkundige de boom naar hem en naar de herkomst van de boom vernoemd.

Deze tuinplant groeit langzaam op tot een boom. In februari bloeit deze tuinplant met kleine, rode bloemen aan het kale hout. De bloemetjes hebben geen kroonblaadjes, maar wel bruinrode schutblaadjes, die de rode meeldraden beschermen. Later verschijnen de glanzende bladeren, die eerst een paarsbruine gloed hebben en tijdens het uitharden groen kleuren. Vaak zijn de bladeren in de top en aan de uiteinden van de boom in de zomer al gekleurd. In de herfst verkleuren de bladeren geel-oranje-rood, waardoor de Parrotia persica een blikvanger in zijn omgeving wordt. De Parrotia persica behoort tot dezelfde familie als de Hamamelis of toverhazelaar. Zowel in de bloei als de bladverkleuring zijn gelijkenissen te zien.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Als in de winter de bladeren afgevallen zijn, valt de bast van de boom op. De gladde, grijze schors bladdert dan in plakken af, waardoor de geel-roze onderschors zichtbaar wordt. Dit is vooral bij oudere exemplaren. De boom heeft oorspronkelijk een onregelmatige takkenstructuur en vraagt daarom om een ruime plek in de tuin. Tuinplantenwinkel.nl heeft in zijn assortiment een aantal verschillende soorten en maten Parrotia persica: beveerde, geënte en zelfs een leivorm, zodat er voor elke tuin een geschikte Vlamboom te vinden is.

Hoe plant u Parrotia persica?

Tuinplantenwinkel.nl levert Parrotia persica in een pot. Dat betekent dat u deze tuinplant het gehele jaar kunt planten. Geef de boom een warme beschutte standplaats in de zon of halfschaduw op een voedzame, wat vochtige bodem, die goed doorlaatbaar moet zijn. Er mogen geen harde lagen in zitten. Maak daarom de grond eerst goed los, voordat u het plantgat graaft. Maak het gat iets groter dan de kluit van de tuinplant. Doe wat aanplantgrond in het plantgat; dat verrijkt de bodem en is meteen ook voeding voor de boom. Verder is het nodig om de jonge boom een aantal jaren te ondersteunen met een boompaal met boomband.

Hoe moet u snoeien en onderhouden?

Perzisch ijzerhout komt voor in vele vormen. De boom of struik laat zich goed snoeien en dit kan het gehele jaar. Deze van oorsprong struikachtige boom heeft takken die wel tot op de grond kunnen hangen. Om meer een boom met stam te krijgen, kan de boom opgekroond worden. U verwijdert dan de onderste takken, zodat de stam meer zichtbaar wordt. Ook meerstammige exemplaren worden vaak toegepast. U behoudt dan meerdere hoofdstammen die samen een grillig en speels beeld geven. Bij een Parrotia als leiboom knipt u de takken ieder jaar iets terug. Dit kan door de boom met de heggenschaar te scheren. De beste tijd hiervoor is begin juli.

Perzisch ijzerhout komt van nature voor in berggebied met koude winters en is volledig winterhard. Bij zeer strenge vorst kan de Parrotia persica invriezen. De schade die dan ontstaat, knipt u in het voorjaar weg.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Op de parkeerplaats van ons planten- en bomencentrum staan diverse meerstammige parrotia's. Hier getooid in opvallende herfstkleuren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.