Menu
Geen producten gevonden

Seringen

Seringen

Deze kleine boom of struik brengt met zijn zoetgeurende, grote bloemenpracht de lente in uw tuin en ook in een vaas in uw huiskamer. Staat prachtig in een landelijke tuin.

Wat zijn de kenmerken van seringen?

De seringenboom komt voor in verschillende verschijningsvormen. De bekendste is de gewone sering ofwel de Syringa vulgaris. De Syringa vulgaris komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa, vooral op rotsachtige heuvelhellingen van de Balkanlanden. Deze tuinplant (boom-struik) behoort tot de olijfboom familie. Ze groeien en bloeien goed op een zonnige plek of in de halfschaduw. Deze gewone sering heeft gladde lichtgroene hartvormige bladeren. In de herfst vallen de bladeren af. De bloeitijd is in april-mei.

De Syringa vulgaris maakt de grootste en sterkst geurende bloemen van alle seringen. De bloemen zitten in vertakte trossen bij elkaar, waardoor er niet één, maar meer trossen tegelijk in bloei staan. De Syringa vulgaris is een flinke struik en wordt meestal 3 m hoog. Maar hoger( 7m!) komt ook voor. De struik is mooi als solitair, maar ook als onderdeel van heesterbeplanting komt hij goed tot zijn recht. De sering combineert prachtig met de vlinderstruik en de hortensia. Samen met de pioenroos, salvia, boerenjasmijn en de hosta, zorgt een sering voor een landelijke sfeer in uw tuin.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 In het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl bieden wij verschillende soorten Syringa vulgaris met verschillende bloemkleuren aan. Onder andere de paarse ‘Andenken an Ludwig Späth’, de purperrode ‘Charles Joly’, de witte ‘Madame Lemoine’ en de lila ‘Michael Buchner’. De XL formaten worden geleverd in een hoogte van 80 tot 100 cm. Verder hebben wij in onze webshop ook wat kleiner blijvende Syringa variëteiten, die ongeveer 2m worden.

Hoe plant u de seringen?

Wij leveren de seringen in een pot. Zo kunt u ze het gehele jaar kopen en planten; alleen niet planten als het vriest. Elke humusrijke grondsoort is geschikt. Voordat u gaat planten moet u de grond altijd eerst goed doorlatend maken. Er mogen geen harde lagen in zitten. Dan maakt u een plantgat, dat wat breder is dan de kluit, maar niet veel dieper dan de kluit hoog is. Meng potgrond of aanplantaarde door de aarde in het gat. Dompel voor het planten de Syringa met pot en al onder in een emmer met water. Verwijder daarna de pot. Indien nodig, uitstekende haarwortels verwijderen; even in de pot knijpen en de kluit eruit schudden. Plaats de kluit in het plantgat, vul op met grond en druk die goed met de voet aan. Houd de grond vochtig bij droogte.

Hoe snoeit u seringen en wat voor onderhoud is er verder nodig?

U hoeft een sering niet te snoeien. Zonder snoei wordt de struik wel steeds hoger. Soms is het dus noodzakelijk de sering te snoeien. Daarom de volgende snoeitips. Een seringstuik kan in een keer worden verjongd door alle stengels op dertig centimeter boven de grond af te knippen. Het duurt dan tenminste drie jaar, voordat er weer bloemen verschijnen. Een sering kan het beste elk jaar gedeeltelijk worden gesnoeid, want een sering bloeit op tweejarig hout. Snoeien gaat als volgt: jonge scheuten van het voorafgaande jaar laat u zitten, de uitgebloeide scheuten worden na de bloei weggeknipt. De nieuwe scheuten in het jaar daarop, bloeien na twee jaar.

De Syringa vulgaris heeft ooit last van wilde scheuten onder aan de stam. Snoei deze weg omdat ze de heester de benodigde voedingsstoffen afnemen. Uitgebloeide bloemtrossen kunnen na de bloei weggeknipt worden. Maar knip alleen de bloemstengel, waarop de tros, zit weg. Beslist niet meer, want anders beschadigt u de al aangelegde bloeischeuten in de oksel van het blad en de stengel.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

  1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

    Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten

    Een sering zal zich zeker thuis voelen op doorlatende grond dus dat moet geen enkel probleem zijn.

  2. Joseph Bertels Joseph Bertels

    Wij denken eraan om een sering in pot aan te schaffen. In de tuin ( te Cadzand- bad) staan al 2 hortensia’s en gedijen in doorlatend grond. Kan ik ook hopen op succes voor de sering en kan dit lukken?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.