Menu
Geen producten gevonden

Toscaanse Jasmijn

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Klimplanten
 • 86
Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse jasmijn of sterjasmijn is een groenblijvende klimmer voor uw tuin. In de zomer geeft de klimplant ook nog eens heerlijk geurende bloemen. In dit blog leest u alles over de Trachelospermum, zoals de plant officieel wordt genoemd.

Wat zijn de kenmerken van Toscaanse Jasmijn?

De Toscaanse jasmijn is een klimplant die veel groeit in het Mediterraan gebied. Op een beschutte plek in de tuin voelt deze klimmer zich ook prima hier thuis. De klimplant is wintergroen en zorgt ook in de winter voor een groene aanblik van uw muur. In juni en juli bloeit de Toscaanse Jasmijn met lekker ruikende, stervormige bloemen. Hieraan dankt de plant haar tweede Nederlandse naam sterjasmijn.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Soms bloeit Trachelospermum jasminoides (Latijnse naam) tot in de late zomer of het najaar. De bladeren verkleuren soms in de winter wat, maar vallen niet af. Op die manier, zorgt de Jasmijn voor een altijd groen of gekleurd accent in uw tuin, ook in de winter. De plant is bestand tegen 10 graden vorst maar kan op een beschutte standplaats vaak schadeloos de winter doorkomen.

Hoe plant u Toscaanse Jasmijn?

Geef de Toscaanse Jasmijn een zonnige, warme standplaats, in een voedselrijke, doorlaatbare bodem. Een beschutte standplek is aan te raden. Dit een plek uit de (oosten)wind tegen een muur of in een patio. De ranken zoeken zelf naar objecten om zich omheen te slingeren. Plaats daarom een raamwerk van bijvoorbeeld draad, hout, gaas of betonijzer tegen de muur of schutting. Maak altijd eerst de grond goed los en verwijder harde delen; vooral bij muren.

Graaf vervolgens een plantgat dat iets breder, maar niet dieper is dan de kluit van de plant. Meng aanplantgrond door de aarde van het gat. Dompel de plant met pot en al even in een emmer water; alle wortels zuigen zich dan vol. Verwijder de pot en zet de Jasmijn in het plantgat. Maak het plantgat dicht en druk de grond goed aan met uw voet of hand. Meestal is de plant die u koop aangebonden aan een bamboestok. Verwijder de stok, wanneer er een klimrek geplaatst is en bind de stengels in een waaiervorm aan het rek. Geef tenslotte water en herhaal dit de eerste weken een paar maal. Houdt het weer in de gaten tijdens het eerste groeiseizoen en geef bij droogte op tijd water. De Toscaanse Jasmijn kan ook in een pot tegen de muur of met een raamwerk op een balkon en terras groeien.

Hoe moet u Toscaanse Jasmijn snoeien en onderhouden?

Als de Toscaanse Jasmijn wat ouder wordt, verhouten de takken. Dit is niet erg. De plant kan gesnoeid worden in de zomer na de bloei of in het voorjaar. De klimplant bloeit op uitlopers van het oude hout die in het voorjaar uitlopen. Als u de plant flink wil terugsnoeien kan het zijn dat de bloei in datzelfde jaar wat tegenvalt. Uitgebloeide bloemen vallen af.

In een pot moeten de wortels van de Jasmijn beschermd worden tegen vorst van meer dan - 10 0 C; ook in de volle grond is enige bescherming aan te raden. U doet dat door een laag afgevallen bladeren rond de voet van de plant aan te brengen of  een vliesdoek of deken met knijpers tegen de muur te bevestigen. Als u na de winter terug gevroren scheuten aantreft kunt u deze het beste wegknippen.

Toscaanse jasmijn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze Toscaanse jasmijn heeft veel steun van een rooster dat tegen deze wand is gemonteerd. In de loop van tijd zal de klimplant het rek compleet bedekken.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Sandra,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  U kunt de Winterjasmijn altijd mengen met een andere soort klimplant. De Toscaanse jasmijn zou inderdaad een goede optie kunnen zijn. U krijgt dan in de winter én in de zomer bloemen. Verder zou de wintergroene Clematis armandii ook prima kunnen.

  Op zich zou de Winterjasmijn trouwens wel mooi dicht moeten gaan groeien. Maakt hij wel lange scheuten? Want dan kunt u die het beste een keer voor een flink stuk terug knippen. Dat bevordert het aanmaken van zijscheuten. Of leg een van de scheuten op de grond en doe er een laagje aarde overheen. Hij zal nieuwe wortels aanmaken en van daaruit verder gaan groeien. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. sandra sandra

  Beste, 2jaar geleden heb ik winterjasmijn geplaatst als haag. Deze jasmijn groeit echter niet mooi dicht en heeft geen mooi blad. Kan ik deze jasmijn mengen met Toscaanse jasmijn of een andere soort?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Eva,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  U kunt de bevroren takken terug knippen tot de plek waar hij weer nieuwe scheuten krijgt. Als dit pas helemaal onderaan de voet van de plant is, dan kunt u hem tot daar terug knippen. De Toscaanse jasmijn zal zich na de snoeibeurt makkelijker herstellen en er vooral ook een stuk netter uitzien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Eva Eva

  Hallo,

  Ik ben blij hier te lezen over de vorstschade, dat heeft die van ons dus ook. Ze krijgen gelukkig wel nieuwe scheuten, de ene plant overal en de andere alleen onderaan. Kan ik de tweede terugsnoeien tot waar de nieuwe uitlopers beginnen?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Floortje,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Afgelopen winter heeft het voor de Toscaanse Jasmijn te hard gevroren. Tot ongeveer 10 graden vorst is geen probleem voor de Toscaanse Jasmijn. Er kan dan wel wat schade optreden, maar hij zal niet compleet bevriezen. Afgelopen winter heeft het 15 graden gevroren. Dit is voor de meeste van deze planten helaas funest geweest. Het is heel wat jaren goed gegaan met nagenoeg geen vorst, maar afgelopen winter niet.

  Als de plant nu nog geen nieuwe scheuten gemaakt heeft en de takken zijn dood, dan kunt u hem terugsnoeien tot op 10 cm boven de grond en afkijken of hij vanuit de wortel nog opnieuw wil uitlopen. Als dit gebeurt, dan kunt u hem het beste in het najaar verplanten. Als hij in het najaar geen nieuwe scheuren heeft gemaakt, dan is de Toscaanse jasmijn helaas dood en heeft verplanten ook geen zin meer.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Floortje Floortje

  We hebben in februari toscaanse jasmijn bij jullie gekocht, maar het lijkt erop dat de vorst te streng is geweest voor deze planten. Eerst waren alleen de bladeren bruin geworden, maar nu zijn ze ook uitgevallen. De taken lijken dood, dus ik wil ze wat terug snoeien in de hoop dat de plant toch nog aanslaat. Ook overweeg ik om de plant te verplaatsen naar een plek in de tuin die wat meer uit de wind is. Is dit aan te raden? En zoja, wanneer kan ik dit het beste doen?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ilse,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Het zal naar verwachting gewoon goedkomen met uw Toscaanse Jasmijn. Het rood/bruine blad is het oude blad van vorig jaar. Dit zal een keer van de plant vallen, maar dat geeft niks. Dat de plant nieuwe scheuten aan het maken is, geeft aan dat hij verder gezond is. Het verse blad groeit over een aantal weken groter en de plant zal bloemknoppen gaan vormen. Zodra dit het geval is, ziet de plant er weer fris en gezond uit. Het heeft alleen even een paar weken geduld nodig.

  Ik zou het oude bruine blad nu nog NIET van de plant afhalen. Dit kunt u eventueel doen zodra het nieuwe blad van de Toscaanse Jasmijn zich goed ontwikkeld heeft. Dit ter info.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Ilse Lam-Dieters Ilse Lam-Dieters

  Goededag ik heb een vraag over de toscaanse jasmijn. Ik heb er een van ruim 2 meter gekocht en deze week aangeplant. Hij heeft over de hele lengte veel rood bruine bladeren maar er komen ook verse groene topjes aan de takken. De verkoper heeft gezegd dat het goed gaat komen met de jasmijn maar ik twijfel nu. Zou ik het bruine blad moeten snoeien? Dan blijft er weinig van over.. ik hoor graag uw advies. M.v.g Ilse Dieters

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Martin,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Ook de Toscaanse jasmijn is in principe goed te snoeien. Als dit maar vanaf het begin goed bij gehouden wordt. Belangrijk is dat de Tosaanse jasmijn wel in de zon komt te staan. Als hij de hele dag in de schaduw staat, dan zal hij niet zo mooi bloeien + de kans op bevriezen is in de winter dan groter. Dit ter info voor u.


  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Martin Martin

  Ik heb langs een pad van ca 1,5 meter een vlechtscherm staan als afscheiding met matten aan de achterkant. Nu overweeg ik het scherm te laten begroeien en sterjasmijn i.p.v. hedera lijkt mij wel wat. Ik twijfel alleen of de jasmijn niet te ver naar voren komt in vergelijking met de hedera.

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Cansu,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Waarschijnlijk heeft uw Toscaanse Jasmijn vorstschade opgelopen tijdens de zeer strenge vorst van februari. Het beste kunt u de plant flink terugknippen. Hij zal dan over een aantal weken vanuit de basis weer nieuwe scheuten gaan maken.

  Eventuele aantasting door ongedierte of schimmel is door het snoeien ook meteen van de plant verwijderd. Ik zou daarom ook niet meteen nu met een bestrijdingsmiddel spuiten. Pas als er later in het seizoen opnieuw aantasting zichtbaar wordt, kunt u eventueel een keer met een bestrijdingsmiddel spuiten. Let op dat u het juiste middel gebruikt, anders is het niet werkzaam en dat is zonde.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Martijn,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Het klopt inderdaad dat er na de extreme vorstperiode van afgelopen februari Toscaanse Jasmijn vorstschade heeft opgelopen. Zeker als hij wat op de koude wind heeft gestaan is de kans hierop groter.

  Deze vorstschade uit zich in bruine bladeren en eventueel ook ingevroren gedeelten van de takken. Alle takken die dor en af te breken zijn, zijn bevroren. Deze mogen afgeknipt worden. Waarschijnlijk is de plant niet hélemaal bevroren en zal hij over een aantal weken vanaf de basis weer uit gaan lopen. Geef de Toscaanse Jasmijn tot zeker eind mei de tijd om nieuwe scheuten te gaan maken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 13. Cansu Karabulut Cansu Karabulut

  Mijn Toscaanse jasmijn is helemaal kaal en is aangetast door beesten. Ik zag het eerst niet goed maar op de takken ligt een dikke donkere laag (?) met weer daarop kleine witte beesten. Deze zien eruit als wormpjes, erg klein en l-vormig. Het plant heeft nu alleen aan de uiteinden van de takken bladknop en alleen bovenaan schieten gezonde scheuten omhoog.

  Voor de rest ziet het erg triest uit... Ik heb inmiddels bestrijdingsmiddelen aangeschaft maar ik vraag mij af of ik de plant niet eerst sterk moet gaan snoeien. En hoe voorkom ik dat dit nogmaals gebeurt?

 14. Martijn Martijn

  Ik las al iets over bruine bladeren in de jasmijn. Die heb ik. Ook kan ik de takken makkelijk afbreken. Het voelt als of er geen leven meer inzit. Is mijn jasmijn nog te redden?
  Alvast dank. Grt Martijn

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ruth,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Het bruine blad komt inderdaad door de zeer strenge vorst die we in februari gehad hebben. De winters ervoor heeft het niet streng gevroren. Hierdoor is de Toscaanse Jasmijn afgelopen winters ongeschonden doorgekomen. Alleen na deze winter zie je op veel plaatsen dat hij last heeft gehad van de zeer strenge vorst.

  U kunt er niks anders aan doen dan het lelijke bruine blad verwijderen en eventueel de toppen van de plant voor een deel terugknippen. Over een aantal weken ziet u of hij weer nieuwe scheuten gaat maken. Mocht dan blijken dat er delen in zitten die niet meer uitlopen, dan kunnen ze op dat moment alsnog uit de plant geknipt worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Ruth Hoornveld Ruth Hoornveld

  Mijn jasmijn heeft vrij veel bruine bladeren nu na de winter. Eerdere jaren had ik dat niet. Komt het door vorst? En wat moet ik ermee doen? Bedankt!

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Maaike,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Voor snelle en complete begroeiing van een schutting of muur kunnen er het beste 2 Toscaanse Jasmijn per strekkende meter gezet worden. Hoeft het niet meteen dit seizoen al dicht te groeien, dan is 1 plant er strekkende meter ook gewoon prima. (of iets ertussen in natuurlijk, 1 plant per 75 cm)

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Maaike Maaike

  Ik heb een vraagje, wat is verstandig om aan te houden als plantafstand als je meerdere van deze jasmijn naast elkaar wilt planten?

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jeroen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaans Jasmijn.

  Ja dat gaat lukken. Als de draden niet te ver uit elkaar staan, dan groeit de Toscaanse jasmijn van de ene naar de andere draad de hoogte in. Het beste kan je de afstand van de draden niet verder dan zo'n 30 cm uit elkaar spannen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Jeroen Jeroen

  Kun je toscaanse jasmijn ook alleen met horizontale rvs draden laten groeien in de hoogte?

 21. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nathalie,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse jasmijn.

  Of deze plant hiervoor geschikt is, is met name afhankelijk van de standplaats. In een strenge vorstperiode kan deze klimplant namelijk bevriezen. Dit hebben we in onze eigen tuin ook weer gezien tijdens de vorstperiode afgelopen februari.

  Als het een beschutte standplaats is kan dit zeker goed gaan. Een beschutte standplaats is een plek waar wind geen vrij spel heeft. Zeker een oostenwind in combinatie met strenge vorst kan schade geven aan de plant. Een gewone klimopplant is dan simpelweg de betere optie.

  De plant slingert door het gaas en in het begin kunt u soms even helpen zodat het gaas zich goed vult. Daarna kunt u de plant ieder jaar een keer in vorm snoeien zodat de plant zich nog meer vertakt en er een dicht scherm ontstaat.

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 22. Nathalie Nathalie

  Is Toscaanse jasmijn geschikt om een hek van 90 cm hoog van betongaas te laten begroeien zodat een mooie haag ontstaat naar verloop van tijd?

 23. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Caroline,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Bij alle klimplanten is er een kans dat deze door de schutting heen groeien als daar ruimte voor is. De Toscaanse jasmijn is een echte slingerplant, dus helemaal voorkomen doe je dat niet. Het merendeel van de twijgen zal zich echter aan de plantzijde bevinden.

  Door worteldoek tegen het gaaswerk aan te spannen zal de plant minder snel gebeuren naar de andere kant groeien. Let er wel op dat de plant wel iets nodig heeft om zich aan vast te zetten. De Toscaanse jasmijn is een slingerplant en wikkelt zich dus graag ergens omheen. Dit kan gaaswerk zijn of draden. In dat geval is het dus het beste om het worteldoek aan de zijde van de buren te bevestigen.

  U zou er ook voor kunnen kiezen om een haagplant (beuk, laurier, conifeer o.i.d.) voor de schutting te planten op jullie grond. Deze is door te snoeien makkelijker aan één zijde te houden.

  Met vriendelijke groet,

  Team Tuinplantenwinkel.nl

 24. Caroline Caroline

  Beste,
  Wij denken eraan om een Toscaanse jasmijn te planten tegen onze schutting als groene haag. De schutting is echter een draadafsluiting waartussen vlechtband geweven is. Het uitzicht van de schutting is dus vrij dicht, maar er zitten wel openingetjes in. Onze buren hebben laten weten dat ze het niet zo fijn zouden vinden moest de klimplant echt door de schutting beginnen groeien. Zou dit met Toscaanse jasmijn het geval zijn of zouden we hem toch makkelijk aan onze kant kunnen houden? Indien niet het geval waren we eventueel ook aan het denken om op de schutting een worteldoek te bevestigen met klimrek ervoor in de hoop dat hij niet door de schutting zou groeien. Wat kunnen jullie hierin aanraden?
  Alvast heel erg bedankt, Caroline

 25. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Saskia,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse jasmijn.

  Uw Toscaanse jasmijn heeft net als bij vele mensen last gehad van de extreme koude periode. Het kwam op veel plaatsen tot strenge of zeer strenge vorst (kouder dan - 15 graden). We zien hier bij ons in de tuin ook dat het blad door de vorst beschadigd is. Het bevroren blad zal verdorren en uiteindelijk van de plant vallen. Dat is niet erg. Als het goed is zit er nog wel leven in de takken. Dit is de testen door met een mesje of nagel een beetje van de bast te schrapen. Als het eronder groen is, zit er nog leven in de tak. De plant zal zich dan later in de lente herstellen en nieuwe scheutjes en nieuw blad gaan aanmaken. U kunt er voor kiezen om de Toscaanse jasmijn voor een deel terug te snoeien zodat u de nieuwe scheutvorming stimuleert.

  Over naar schatting 8 weken ziet u exact wat de plant doet en kunt u, indien nodig, een paar takjes wegknippen die niet uitschieten.

  Extra mest of water is op dit moment in februari niet nodig, laat hem maar rustig herstellen. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 26. Saskia Saskia

  Mijn jasmijn lijkt de afgelopen vorstperiode niet leuk te hebben gevonden. De blaadjes hangen er dor en droog bij. Wat kan ik nu het beste doen? Snoeien? En waar kan ik op letten of de plant is ingevroren?

 27. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jorien,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  De Toscaanse jasmijn (of eventueel een Clematis montana, dat is een sterke groeier en kan concurreren met de Hedera) kan gewoon tegen de Hedera aangeplant worden. Je moet wel opletten dat de Hedera hem niet overgroeit, dus als er lange scheuten aan de Hedera groeien, moet je in de gaten houden dat deze niet compleet over de andere soort klimplant heen groeien. Vooral in het begin als de nieuwe klimplant zich nog moet ontwikkelen, is dit belangrijk om in de gaten te houden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 28. Jorien Jorien

  Wij hebben vorig jaar tegen onze tuinomheining royaal hedera aangeplant, zodat het zo snel mogelijk begroeid was. Nu wil ik eigenlijk liever ook iets van sterjasmijn en kamperfoelie plaatsen. Kan ik deze er gewoon tegenaan plaatsen of moet ik dan eerst een aantal hedera planten verwijderen?

 29. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Richard,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Dat probleem zie je nu bij heel veel wintergroene planten die in een wat open ruimte gestaan hebben, of in de zon/wind tijdens de strenge tot zeer strenge vorst.

  Je moet aan de verdroogde bladeren nu niets doen. Laat ze helemaal verschrompelen. Bij ons op het plantencentrum is dit exact hetzelfde nu, maar zoals ik het nu in kan schatten is alleen het blad beschadigd en niet de sapstroom dus gaat hij weer nieuw blad maken.

  Je zult dit zien over naar schatting een week of zes.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 30. Richard Richard

  Beste,

  In oktober heb ik jonge plantjes 40 cm (toscaanse jasmijn) in de grond geplant. Hier achter betongaas waar ze tegenaan kunnen groeien en klimmen. Nu hebben we een week met veel vorst en sneeuw gehad. Ik denk dat ze wel een behoorlijke tik gehad. De bladeren hangen verschrompeld en zijn groenbruin. Wat kan ik het beste doen?

 31. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Fabio,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse jasmijn.

  U kunt de Toscaanse jasmijn het hele jaar door planten in de volle grond. De planten worden geleverd in pot en zijn daardoor het hele jaar door te planten.

  Alleen wanneer de vorst in de grond zit en bij extreme hitte is het planten niet mogelijk.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 32. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Yayo,

  Bedankt voor je reactie.

  De sneeuw maakt niet zoveel uit, alleen de komende nachten kan het tot zeer streng gaan vriezen. Die zeer strenge vorst kan we schade aanbrengen aan de Toscaanse Jasmijn. Als je (een gedeelte van) de plant kunt beschermen met het daarvoor bedoelde vliesdoek, of anders bijvoorbeeld een oude deken dan kan dat ervoor zorgen dat hij geen vorstschade oploopt. Anders bestaat toch wel de kans dat er delen van de plant invriezen. Begin onderaan de plant bij de grond en kijk hoe hoog je kunt komen met de bescherming.

  Straks in het voorjaar inderdaad alleen voeding geven, snoeien is dan nog niet nodig.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 33. Yayo Yayo

  Bedankt voor de reactie! Heeft de sneeuw en het vriezen nog invloed? Nog steeds straks alleen mesten en niet snoeien?

 34. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Yayo.

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Het is vrij normaal als een plant in het eerste jaar na aanplant nog niet zo veel groeit. De plant moet zich eerst goed zetten in de grond voordat hij de kracht heeft om snel te groeien. Geen zorgen dus.

  U kunt de plant wel helpen om dit voorjaar voorspoedig te starten. Dit kan door het geven van meststoffen. Het beste kunt u wat organische mest (koemest, Culterra, Bio-meststof) bij de voet van de plant uitstrooien in april. Strooi de mest uit voor er regen gaat vallen of sproei de korrels zelf nat zodat de korrels uiteenvallen en de voedingsstoffen in de grond trekken. Gebruik niet te veel mest in een keer. U kunt het geven van een organische meststof elke 8 weken herhalen tijdens het groeiseizoen (maart-september).

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 35. Yayo Yayo

  Hallo,

  Vorig jaar augustus 2 toscaanse jasmijn geplant tegen een pergola aan. Ze zijn toen misschien 20cm gegroeid en daarna niet meer. De plant is ongeveer een meter hoog. Hoe krijg ik het voor elkaar om deze te laten groeien in de zomer? Moet ik er nu een stukje afhalen en hoeveel dan?

  Groet, Yayo

 36. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Axel,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  RVS draad is een prima oplossing voor het begeleiden van de Toscaanse Jasmijn. Voor het snel laten dichtgroeien van de gevel, kan het een voordeel zijn om de Toscaanse Jasmijn te helpen met klimmen door de twijgen met bindbuis aan de draden te knopen. Doe dit wel voorzichtig, omdat de twijgen vrij teer zijn en snel kunnen knakken.

  Als de gevel snel compleet dicht moet groeien, dan zou ik de draden niet te ver uit elkaar aanbrengen. Ik denk iets van 30 cm tussen de draden die verticaal lopen. Misschien dat de horizontale draden iets verder uit elkaar kunnen komen te zitten (max 50 cm).

  Als de gevel niet compleet begroeid hoeft te zijn, dan kunnen de draden verder uit elkaar, bijvoorbeeld 50 tot 75 cm verticaal en horizontaal.

  4 meter hoogte is wel echt de maximale hoogte die de Toscaanse Jasmijn kan bereiken. Hoger zal hij niet worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 37. Axel Axel

  Beste,
  Ik zou tegen onze zuidgevel graag deze Jasmijn laten groeien, met RVS draad als klimhulp.
  Kan u adviseren op welke afstand ik de draden horizontaal en verticaal moet voorzien? En op welke afstand van de gevel?
  Ik lees hier en daar dat deze maximaal een 4tal meter hoog wordt, klopt dit?
  Alvast bedankt!
  Axel

 38. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tien,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse jasmijn.

  Een bloembak van 80 cm lang en 17 cm breed en diep, is niet geschikt om er planten (o.a. Toscaanse Jasmijn) in te zetten die het langer dan een jaar vol zouden moeten houden. Het volume aan potgrond is (veel) te klein voor een wortelpakket van een heester of klimplant die er jaren in zou moeten groeien.

  Er zijn twee opties mogelijk:
  1. Een grotere bloembak waar veel meer ruimte voor de ontwikkeling van een gezond wortelpakket is. Misschien kunt u een bloempot ergens langs de schutting zetten en de Toscaanse Jasmijn naar de plek leiden die hij dicht moet gaan groeien?

  2. Een éenjarige slingerplant in de bakken zetten. Deze plant zal dan het gedeelte bedekken, maar volgend jaar moet er dan opnieuw een nieuwe plant in de bloembakken gezet worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 39. tien tien

  ik zou graag toscaanse jasmijn planten in een bloembak aan de schutting zodat de trelis er boven dicht groeit. Is zo'n platen bak (80x17) te klein voor deze plant? het verpotten elke 2 jaar is dan natuurlijk geen optie.
  hij komt in de volle zon en volle wind te staan. mocht de toscaanse jasmijn niet gelukkig zijn met deze omstandigheden is er dan een andere groenblijvende klimmer met bloemen die beter geschikt is?

 40. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Miriam,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  De lengte van de scheuten die de Toscaanse Jasmijn kan maken, is afhankelijk van de standplaats van de plant. Als hij het naar zijn zin heeft en zo nu en dan een keer voeding krijgt, dan kunnen er best flink wat scheuten aankomen van 50 cm lang en soms zelfs langer.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 41. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Lodie,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaans jasmijn.

  Het beste kunt u gewoon klimop aanplanten want de Toscaanse jasmijn zal toch wat last hebben van de schaduw en zal zeer weinig bloem maken. Hij zal wel goed groeien en groene scheuten maken, maar voor dat effect kunt u beter klimop kiezen deze is dan makkelijker en kost minder. Er zijn ook bontbladige klimop soorten, waarmee u de egaal groene wand kunt breken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 42. Lodie Blaauw Lodie Blaauw

  Mijn dochter overweegt Toscaanse Jasmijn te plaatsen tegen het hekwerk naar de buren, waar al gedeeltelijk klimop tegen aan staat. De Toscaanse Jasmijn zou dan komen, waar nu aan beide kanten nog niks staat. De buren hebben daar de zonzijde, mijn dochter dus de schaduwkant. Betekent dit dat alle bloemen dan aan de buurkant komen of kan ze de uitlopers haar kant lijden, zodat ze aan haar kant ook bloemen krijgt? Of is in dit geval klimop aanplanten toch beter?

 43. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tanja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse jasmijn.

  De Toscaanse Jasmijn is een groenblijver. Ik zou een grootbloemige clematis er tussen door laten groeien, die is vaak wat kaler onderin en dat wordt dan bedekt door de Toscaanse Jasmijn.

  De clematis zal geen schade toe brengen aan de Toscaanse Jasmijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 44. Tanja Tanja

  Ik wil graag een stuk schutting van 2,40 meter breed laten begroeien met o.a. Toscaanse jasmijn. Met welke klimplant zou dit het mooist te combineren zijn?

 45. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Alex,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse Jasmijn.

  Dat kan. Het najaar is eigenlijk de beste tijd voor het aanplanten van nieuwe beplanting. Planten zijn dan in rust en hebben dan het minst te lijden van het verplanten. Daarnaast is de grond dan (meestal) vochtig, zodat water geven tot het volgende voorjaar niet nodig is.

  Bij een Toscaanse jasmijn ligt het iets anders. Het kan zeker hoor, om hem in het najaar aan te planten, alleen is de Toscaanse jasmijn gevoelig voor strenge vorst (kouder dan -10 graden). Een pas aangeplante plant is kwetsbaarder dan een die er al langer staat. Om het risico op vorstschade te beperken, kunt u hem in het voorjaar (vanaf maart) aanplanten. Op die manier heeft hij al een jaar kunnen groeien voordat hij de eerste winter krijgt.

  Beide is mogelijk, als hij goed beschut (uit de wind op een zonnige plaats) staat, kunt u hem ook in het najaar prima aanplanten. Staat hij wat meer op de wind / minder in de zon, dan zou ik het zeker na de winter doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 46. Alex Alex

  Kan ik de Toscaanse jasmijn ook in het najaar planten? (September) of kan ik beter wachten tot het voorjaar?
  Mvg

 47. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tanja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Toscaanse jasmijn.

  Wij hebben daar geen ervaring mee, maar u kunt een keer een paar verse takjes van de plant knippen van 10 tot 15 cm lang en deze in een potje water zetten of in een potje met potgrond en dan kijken wat het doet.

  Niet geschoten is altijd mis. Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.