Menu
Geen producten gevonden

Toscaanse Jasmijn

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Klimplanten
 • 12
Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse jasmijn of sterjasmijn is een groenblijvende klimmer voor uw tuin. In de zomer geeft de klimplant ook nog eens heerlijk geurende bloemen. In dit blog leest u alles over de Trachelospermum, zoals de plant officieel wordt genoemd.

Wat zijn de kenmerken van Toscaanse Jasmijn?

De Toscaanse jasmijn is een klimplant die veel groeit in het Mediterraan gebied. Op een beschutte plek in de tuin voelt deze klimmer zich ook prima hier thuis. De klimplant is wintergroen en zorgt ook in de winter voor een groene aanblik van uw muur. In juni en juli bloeit de Toscaanse Jasmijn met lekker ruikende, stervormige bloemen. Hieraan dankt de plant haar tweede Nederlandse naam sterjasmijn.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Soms bloeit Trachelospermum jasminoides (Latijnse naam) tot in de late zomer of het najaar. De bladeren verkleuren soms in de winter wat, maar vallen niet af. Op die manier, zorgt de Jasmijn voor een altijd groen of gekleurd accent in uw tuin, ook in de winter. De plant is bestand tegen 10 graden vorst maar kan op een beschutte standplaats vaak schadeloos de winter doorkomen.

Hoe plant u Toscaanse Jasmijn?

Geef de Toscaanse Jasmijn een zonnige, warme standplaats, in een voedselrijke, doorlaatbare bodem. Een beschutte standplek is aan te raden. Dit een plek uit de (oosten)wind tegen een muur of in een patio. De ranken zoeken zelf naar objecten om zich omheen te slingeren. Plaats daarom een raamwerk van bijvoorbeeld draad, hout, gaas of betonijzer tegen de muur of schutting. Maak altijd eerst de grond goed los en verwijder harde delen; vooral bij muren.

Graaf vervolgens een plantgat dat iets breder, maar niet dieper is dan de kluit van de plant. Meng aanplantgrond door de aarde van het gat. Dompel de plant met pot en al even in een emmer water; alle wortels zuigen zich dan vol. Verwijder de pot en zet de Jasmijn in het plantgat. Maak het plantgat dicht en druk de grond goed aan met uw voet of hand. Meestal is de plant die u koop aangebonden aan een bamboestok. Verwijder de stok, wanneer er een klimrek geplaatst is en bind de stengels in een waaiervorm aan het rek. Geef tenslotte water en herhaal dit de eerste weken een paar maal. Houdt het weer in de gaten tijdens het eerste groeiseizoen en geef bij droogte op tijd water. De Toscaanse Jasmijn kan ook in een pot tegen de muur of met een raamwerk op een balkon en terras groeien.

Hoe moet u Toscaanse Jasmijn snoeien en onderhouden?

Als de Toscaanse Jasmijn wat ouder wordt, verhouten de takken. Dit is niet erg. De plant kan gesnoeid worden in de zomer na de bloei of in het voorjaar. De klimplant bloeit op uitlopers van het oude hout die in het voorjaar uitlopen. Als u de plant flink wil terugsnoeien kan het zijn dat de bloei in datzelfde jaar wat tegenvalt. Uitgebloeide bloemen vallen af.

In een pot moeten de wortels van de Jasmijn beschermd worden tegen vorst van meer dan - 10 0 C; ook in de volle grond is enige bescherming aan te raden. U doet dat door een laag afgevallen bladeren rond de voet van de plant aan te brengen of  een vliesdoek of deken met knijpers tegen de muur te bevestigen. Als u na de winter terug gevroren scheuten aantreft kunt u deze het beste wegknippen.

Toscaanse jasmijn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze Toscaanse jasmijn heeft veel steun van een rooster dat tegen deze wand is gemonteerd. In de loop van tijd zal de klimplant het rek compleet bedekken.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De afstand die u aangeeft voor de toscaanse jasmijn is prima ze zullen naar elkaar toe groeien dat kan niet missen.

 2. Martin Martin

  Hoe breed groeit de plant? Ik heb 4 grote (1,5 m) Toscaanse jasmijnen gekocht voor een tegen mijn schuur van 3 meter aan. Als ik ze op gelijke afstand van elkaar plant en er 50 cm tussen de planten laat, groeien ze dan naar elkaar toe?

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De Toscaanse jasmijn is een zogenaamde slingerplant en zal zich zelf niet aan de muur hechten. Zelf tegen een muur opklimmen kan de plant ook niet; daar heeft hij wel steun voor nodig. U kunt daarvoor draden spannen voor de muur of een gaaswerk aanbrengen tegen de muur zodat de twijgen hier om- en doorheen kunnen slingeren.

 4. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u deze plant in de begin jaren even helpen wij adviseren om bindbuis te gebruiken dat werkt goed en kan met de plant mee groeien.

  Later maakt hij wat slingerende takjes en die proberen zich te vast te houden aan van alles wat ze tegen komen dus dan is het helpen niet meer nodig .

 5. Anita Anita

  Ik wil graag de Toscaanse jasmijn rondom een ronde paal laten groeien en vervolgens over de dwarsbalken. Hoe kan ik de jasmijn het beste geleiden? Mvg Anita

 6. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de toscaanse jasmijn gewoon terug snoeien dat is geen enkel probleem dat mag u nu doen.
  U hoeft niet te wachten tot het voorjaar

 7. Joyce Blok Joyce Blok

  Wij hebben een prachtige jasmijn in de tuin.
  Takken zijn idd al aan het verhouten. Nu is door de schilder een stuk los gemaakt van de muur om houtwerk gemakkelijk te schilderen. De bovenste takken hangen nu over... moet ik wachten tot het voorjaar met snoeien? Of kan ik een stuk van de bovenkant verwijderen?

 8. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt nu prima aanplanten en u hoeft zeker niet te wachten tot het voorjaar.
  Het najaar is een prima planttijd en de plant maakt ook al zou je dat niet verwachten toch wortels en is in het voorjaar zeker een stap voor. Planten in het najaar heeft wat ons betreft meer voordelen dan planten in het voorjaar.

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt in deze periode gewoon aanplanten dat is geen enkel probleem. U hoeft dus niet te wachten. In feite geldt voor alle planten die u in een pot kunt kopen dat u deze het hele jaar door kunt aanplanten.

  Dit ter info voor u.

 10. De koning De koning

  Ik wil graag jasmijn tegen mijn schutting. Wanneer kan ik deze het beste planten? Kan dat nu al of moet ik wachten tot de winter?

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw aanvraag

  U mag de plant nu gewoon snoeien dat is geen probleem. Hij zal zich inderdaad herstellen. Blijf de plant ook goed water geven bij aanhoudend droog weer.

  Dat kan eigenlijk niet fout gaan.

 12. Marjan Marjan

  Onze toscaanse jasmijn staat op het zuiden en heeft veel geleden van de hitte van 40 gr. Veel blad viel af. Intussen is er weer jong blad aan d plant. We willen hem flink terug snoeien. Wat is hier de beste tijd voor? Mte vriendelijke groet, M en M van Bree

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

PayPal iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.