Menu
Geen producten gevonden

Toscaanse Jasmijn

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Klimplanten
 • 44
Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse jasmijn of sterjasmijn is een groenblijvende klimmer voor uw tuin. In de zomer geeft de klimplant ook nog eens heerlijk geurende bloemen. In dit blog leest u alles over de Trachelospermum, zoals de plant officieel wordt genoemd.

Wat zijn de kenmerken van Toscaanse Jasmijn?

De Toscaanse jasmijn is een klimplant die veel groeit in het Mediterraan gebied. Op een beschutte plek in de tuin voelt deze klimmer zich ook prima hier thuis. De klimplant is wintergroen en zorgt ook in de winter voor een groene aanblik van uw muur. In juni en juli bloeit de Toscaanse Jasmijn met lekker ruikende, stervormige bloemen. Hieraan dankt de plant haar tweede Nederlandse naam sterjasmijn.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Soms bloeit Trachelospermum jasminoides (Latijnse naam) tot in de late zomer of het najaar. De bladeren verkleuren soms in de winter wat, maar vallen niet af. Op die manier, zorgt de Jasmijn voor een altijd groen of gekleurd accent in uw tuin, ook in de winter. De plant is bestand tegen 10 graden vorst maar kan op een beschutte standplaats vaak schadeloos de winter doorkomen.

Hoe plant u Toscaanse Jasmijn?

Geef de Toscaanse Jasmijn een zonnige, warme standplaats, in een voedselrijke, doorlaatbare bodem. Een beschutte standplek is aan te raden. Dit een plek uit de (oosten)wind tegen een muur of in een patio. De ranken zoeken zelf naar objecten om zich omheen te slingeren. Plaats daarom een raamwerk van bijvoorbeeld draad, hout, gaas of betonijzer tegen de muur of schutting. Maak altijd eerst de grond goed los en verwijder harde delen; vooral bij muren.

Graaf vervolgens een plantgat dat iets breder, maar niet dieper is dan de kluit van de plant. Meng aanplantgrond door de aarde van het gat. Dompel de plant met pot en al even in een emmer water; alle wortels zuigen zich dan vol. Verwijder de pot en zet de Jasmijn in het plantgat. Maak het plantgat dicht en druk de grond goed aan met uw voet of hand. Meestal is de plant die u koop aangebonden aan een bamboestok. Verwijder de stok, wanneer er een klimrek geplaatst is en bind de stengels in een waaiervorm aan het rek. Geef tenslotte water en herhaal dit de eerste weken een paar maal. Houdt het weer in de gaten tijdens het eerste groeiseizoen en geef bij droogte op tijd water. De Toscaanse Jasmijn kan ook in een pot tegen de muur of met een raamwerk op een balkon en terras groeien.

Hoe moet u Toscaanse Jasmijn snoeien en onderhouden?

Als de Toscaanse Jasmijn wat ouder wordt, verhouten de takken. Dit is niet erg. De plant kan gesnoeid worden in de zomer na de bloei of in het voorjaar. De klimplant bloeit op uitlopers van het oude hout die in het voorjaar uitlopen. Als u de plant flink wil terugsnoeien kan het zijn dat de bloei in datzelfde jaar wat tegenvalt. Uitgebloeide bloemen vallen af.

In een pot moeten de wortels van de Jasmijn beschermd worden tegen vorst van meer dan - 10 0 C; ook in de volle grond is enige bescherming aan te raden. U doet dat door een laag afgevallen bladeren rond de voet van de plant aan te brengen of  een vliesdoek of deken met knijpers tegen de muur te bevestigen. Als u na de winter terug gevroren scheuten aantreft kunt u deze het beste wegknippen.

Toscaanse jasmijn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze Toscaanse jasmijn heeft veel steun van een rooster dat tegen deze wand is gemonteerd. In de loop van tijd zal de klimplant het rek compleet bedekken.

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u toch inderdaad gewoon klimop aanplanten want de toscaanse jasmijn zal toch wat last hebben van de schaduw en zal zeer weinig bloem maken en dan kunt u beter klimop kiezen deze is dan makkelijker en kost minder.

 2. Lodie Blaauw Lodie Blaauw

  Mijn dochter overweegt Toscaanse Jasmijn te plaatsen tegen het hekwerk naar de buren, waar al gedeeltelijk klimop tegen aan staat. De Toscaanse Jasmijn zou dan komen, waar nu aan beide kanten nog niks staat. De buren hebben daar de zonzijde, mijn dochter dus de schaduwkant. Betekent dit dat alle bloemen dan aan de buurkant komen of kan ze de uitlopers haar kant lijden, zodat ze aan haar kant ook bloemen krijgt? Of is in dit geval klimop aanplanten toch beter?

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De toscaanse jasmijn is een groenblijver ik zou een grootbloemige clematis er tussen door laten groeien die is vaak wat kaler onderin en dat bedekt de toscaanse jasmijn dan.

  De clematis zal geen schade toe brengen aan de toscaanse jasmijn.

 4. Tanja Tanja

  Ik wil graag een stuk schutting van 2,40 meter breed laten begroeien met o.a. Toscaanse jasmijn. Met welke klimplant zou dit het mooist te combineren zijn?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Dat kan. Het najaar is eigenlijk de beste tijd voor het aanplanten van nieuwe beplanting. Planten zijn dan in rust en hebben dan het minst te lijden van het verplanten. Daarnaast is de grond dan (meestal) vochtig, zodat water geven tot het volgende voorjaar niet nodig is.

  Bij een Toscaanse jasmijn ligt het iets anders. Het kan zeker hoor, om hem in het najaar aan te planten, alleen is de Toscaanse jasmijn gevoelig voor strenge vorst (kouder dan -10 graden). Een pas aangeplante plant is kwetsbaarder dan een die er al langer staat. Om het risico op vorstschade te beperken, kunt u hem in het voorjaar (vanaf maart) aanplanten. Op die manier heeft hij al een jaar kunnen groeien voordat hij de eerste winter krijgt.

  Beide is mogelijk, als hij goed beschut (uit de wind op een zonnige plaats) staat, kunt u hem ook in het najaar prima aanplanten. Staat hij wat meer op de wind / minder in de zon, dan zou ik het zeker na de winter doen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Alex Alex

  Kan ik de Toscaanse jasmijn ook in het najaar planten? (September) of kan ik beter wachten tot het voorjaar?
  Mvg

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Wij hebben daar geen ervaring mee, maar u kunt een keer een paar verse takjes van de plant knippen van 10 tot 15 cm lang en deze in een potje water zetten of in een potje met potgrond en dan kijken wat het doet.

  Niet geschoten is altijd mis. Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Ja dat kan ook nu gebeuren. Voor de plant is het alleen maar beter als hij in een grotere pot gezet wordt.

  Wat wel zou kunnen, is dat de bloemen die al ver open staan, nu eerder uitgebloeid raken door de actie van de verplanting. Maar als u het voorzichtig doet, zodat er weinig wortels afbreken, dan zou ook dat mee moeten vallen.

  U kunt het gerust nu doen. (het is er nu toevallig ook prima weer voor met deze bewolkte niet te warme dagen)

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 9. Verheesen Verheesen

  Onze toscaanse jasmijn staat al twee jaar in een pot. We willen de jasmijn in een grotere pot zetten. Kan dat ook nu in juli gedurende de bloei?

 10. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Nee ik denk niet dat dit een goede optie is. De takken van de Toscaanse Jasmijn worden toch vrij snel wat houtiger, waardoor ze zwaar worden en minder buigzaam zijn.

  Een Toscaanse Jasmijn komt echt beter tot zijn recht als klimmer.

  Verder krijgt de plant op een 'open' stuk meer wind en kou te verduren. Daarvoor is een Toscaanse Jasmijn ook minder geschikt.

  Het beste kan op deze plek denk ik toch een Hedera-soort staan. Deze zijn sterk, hangen mooi af en zijn ook in bijvoorbeeld groen met witte bladeren verkrijgbaar. Zoek maar eens op Hedera helix op onze site.

  Succes.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 11. Nienke Nienke

  Wij zouden de Tocaanse jasmijn graag in bakken op ons dakterras planten. De bakken zijn 1m hoog en staan op de rand van het dak (geen muur erachter). Kan de Toscaanse jasmijn ook als hangplant in deze bakken als we de plant regelmatig snoeien als deze te lang/zwaar wordt?

 12. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De toscaanse jasmijn is geen extreem snelle groeier en zal ook op de lange termijn het gaas niet kapot maken

  De plant is een slinger plant hij slingert zich dus tussen het gaas door en moet in het begin een beetje geholpen worden dat is belangrijk

  Hij maakt dus GEEN hecht wortels

 13. Grace Van den Eynde Grace Van den Eynde

  Ik wil jasmijn plaatsen tegen een tuinomheining van draad (met bovenbuis). Gaat de plant de draad niet kapot trekken? Bijvoorbeeld als hij ouder wordt en de takken verhouten.
  Groetjes

 14. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Ja dat kan zeker. Alle planten die in pot staan, kunnen het hele jaar door aangeplant worden, zelfs in de zomermaanden.

  Het enige wat goed in de gaten gehouden moet worden, is dat de planten voldoende water krijgen bij warm en droog weer. Als dat goed gebeurt, dan kunt u nu gewoon planten (en dus ook de Toscaanse Jasmijn) aanplanten in de tuin.

  Met vriendelijke groet.
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 15. Kimberly Kimberly

  Hallo,

  Kan ik op dit moment ook de toscaanse Jasmijn planten (tegen een hekwerk/schutting)?

 16. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Waarschijnlijk is het de droogte geweest in combinatie met de warmte en het feit dat het een nieuwe plant is. Als u wilt, kunt u de bruine bloemetjes eruit knippen, (of de trosjes ervan). Het ziet er dan meteen netter uit en misschien komen er nog een keer nieuwe bloemen uit later deze zomer.

  Blijf goed water geven, dat is belangrijk in deze droge periode.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 17. M Hodzelmans M Hodzelmans

  Ik heb dit voorjaar een Toscaanse jasmijn geplant tegen een houten schutting ( met draadwerk voor de jasmijn). De witte bloemetjes worden nu bruin. Blad ziet er nog wel goed uit. Wat kan dat zijn? Te nat of te droog of iets anders?

 18. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht,

  Aan de achterkant van de haag, waar de Jasmijn tegen de Beuk gezet wordt, zullen de twee soorten in elkaar groeien. de kans bestaat dat er een tak van de Jasmijn door de beuk gaat groeien, en andersom dat een tak van de Beuk aan de andere kant door de Jasmijn heen gaat groeien.

  Wanneer dit enigszins bijgehouden wordt; de tak van de andere soort wegknippen zodra deze zichtbaar is, dan kunnen deze twee soorten prima langs elkaar groeien.

  U kunt er ook voor kiezen om ze enigszins door elkaar te laten groeien. Daar kunnen beide soorten ook tegen.

  Of is er voldoende ruimte tussen de twee hagen, zodat je er achterlangs kunt lopen om eventueel een keer te snoeien? Dan blijven het twee losse hagen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 19. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw bericht.

  Wanneer de Toscaanse Jasmijn bloemen heeft, zal deze zeker wel bijen aantrekken. Dat is niet te voorkomen. Bloemen en bijen horen nu eenmaal bij elkaar.

  De bloeitijd van de Toscaanse jasmijn is ook het moment dat u vaak op het terras zou zitten (vroeg zomer), dus dan zou deze plant niet de beste optie zijn bij / op een terras.

  Met vriendelijke groet
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Anita Anita

  Onze buren willen een jasmijnhaag planten tegen onze beukenhaag aan. Kunnen deze planten goed naast elkaar? Ik hoor namelijk dat de takken van jasmijn verhouten en eea kapot laten groeien.? Hoor graag van u

 21. Sebastian Sebastian

  Wij zouden graag Toscaanse jasmijn als haag willen voor ons terras .... maar twijfelen wat omwille van bijen/wespen. Iemand ervaring hiermee? Een bijtje kan geen kwaad, maar hele hordes is niet aangenaam om van je terras te genieten. Bedankt voor jullie info!

 22. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag op een van onze blog berichten.

  Het is niet nodig om de wortels af te dekken deze plant kan daar gewoon tegen.
  Let wel zorg voor voldoende water dat is erg belangrijk soms zie je wat geel blad in de plant en dat is bijna altijd een water te kort.

  Het is ook goed dat u de mogelijkheid bied voor de wortels om in de volle grond te kunnen wortelen. Dit zorgt altijd voor sterkere planten.

  Dit ter info voor u.

 23. Sigried Sigried

  Wij willen een Toscaanse Jasmijn planten om een haag te laten groeien. We gaan een ruime plantenbak maken die aan de onderkant open is zodat de wortels eventueel door kunnen groeien in de volle grond. We hebben gelezen dat de wortels gevoelig zijn voor direct zonlicht. Is het daarom verstandig om er andere planten bij te zetten als bescherming voor de wortels? En welke planten zijn daar geschikt voor?

 24. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag.

  Toch staat hij waarschijnlijk wat droog laat de bak maar eens helemaal vollopen dat het echt vol zuigt en dan wat voeding bij geven dan blijft hij op kleur.

 25. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Meestal is het geel blad krijgen toch een water te kort.
  Stel dat u wel extreem veel water geeft dan zou ik er wat extra mest bij doen dan zal het blad minder geel worden.

  Maar meestal is het toch een water te kort.

 26. Andre Kivits Andre Kivits

  Mijn toscaanse jasmijn staat op een zonnige plaats tegen een muur.
  Vorig jaar na het planten groeide hij amper, waarschijnlijk om te overleven.
  Dit jaar groeit hij wel maar geeft gelig blad.
  Ik geef hem rijkelijk water.
  Weet u wat er mis gaat.
  groet andre

 27. Peter Durinck Peter Durinck

  Toscaanse jasmijn geplant in het najaar. Deze is een hele winter groen gebleven, nu in de lente is ze beginnen groeien en knoopjes beginnen krijgen, maar alle bladeren ook de jonge worden geel. Toch blijft het blad vet en sappig. Wat kan hier de oorzaak van zijn ? Ze staat zo goed als de hele dag in de zon en de grond (in grote bak) is behoorlijk nat.

 28. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Wat je soms wel eens ziet gebeuren is dat er wat tak sterfte plaatsvind.
  Het is wat lastig in te schatten wat het exact is, maar wat verdroging in de winter komt ook vaak voor als hij op een plek staat waar het wat meer wind staat.

  Waarschijnlijk is het dat.

  Dit ter info voor u.

 29. Inge Pattar Inge Pattar

  Beste,
  Ik heb hier een prachtige toscaanse jasmijn staan, elk voorjaar (+- 6j) gaat die prachtig aan de gang. Helaas krijgt die elk jaar tegenslag en verdord hij voor een deel, ik heb geen idee wat de oorzaak kan zijn. Wij wonen in een bosrijk gebied met eiken en beuken... Zou de grond te zuur zijn??

  Mvg Inge

 30. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  In principe moet de Toscaanse jasmijn ieder jaar gewoon bloeien. Op schaduwrijke plekken is de bloei soms wat minder. De knopjes die u nu ziet uitlopen kunnen zowel groeischeuten als bloemscheuten zijn; meestal een combinatie. U verzorgd hem gewoon goed. Bij aanhoudend droog weer kunt u gerust wat water geven, zeker wanneer de plant nog niet heel lang op zijn plaats staat helpt dit zeker bij de aangroei.

 31. Willy Huybrechts Willy Huybrechts

  Beste, Heb al 2 tegenstrijdige berichten gelezen over de Toscaanse Jasmijn die ik nu het tweede jaar in mijn tuin heb staan en nog geen enkele bloem gezien. Ik had gelezen meermaals dat hij niet houd van natte voeten dus weinig water geven en ik heb deze tip gevolgd natuurlijk maar geen bloemen. Nu op dit moment zie ik hem groeien en zie ik al kleine knopjes of zijn dat nieuwe blaadjes? Heb hem een beetje koemest voeding en een paar keer koffieprut gegeven maar ook regelmatig water. Ik dacht ook al eens gelezen te hebben veel water wat is het nou? Zou wel graag van die mooie witte bloempies hebben deze zomer. Bedankt voor info Willy.

 32. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De afstand die u aangeeft voor de toscaanse jasmijn is prima ze zullen naar elkaar toe groeien dat kan niet missen.

 33. Martin Martin

  Hoe breed groeit de plant? Ik heb 4 grote (1,5 m) Toscaanse jasmijnen gekocht voor een tegen mijn schuur van 3 meter aan. Als ik ze op gelijke afstand van elkaar plant en er 50 cm tussen de planten laat, groeien ze dan naar elkaar toe?

 34. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De Toscaanse jasmijn is een zogenaamde slingerplant en zal zich zelf niet aan de muur hechten. Zelf tegen een muur opklimmen kan de plant ook niet; daar heeft hij wel steun voor nodig. U kunt daarvoor draden spannen voor de muur of een gaaswerk aanbrengen tegen de muur zodat de twijgen hier om- en doorheen kunnen slingeren.

 35. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u deze plant in de begin jaren even helpen wij adviseren om bindbuis te gebruiken dat werkt goed en kan met de plant mee groeien.

  Later maakt hij wat slingerende takjes en die proberen zich te vast te houden aan van alles wat ze tegen komen dus dan is het helpen niet meer nodig .

 36. Anita Anita

  Ik wil graag de Toscaanse jasmijn rondom een ronde paal laten groeien en vervolgens over de dwarsbalken. Hoe kan ik de jasmijn het beste geleiden? Mvg Anita

 37. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de toscaanse jasmijn gewoon terug snoeien dat is geen enkel probleem dat mag u nu doen.
  U hoeft niet te wachten tot het voorjaar

 38. Joyce Blok Joyce Blok

  Wij hebben een prachtige jasmijn in de tuin.
  Takken zijn idd al aan het verhouten. Nu is door de schilder een stuk los gemaakt van de muur om houtwerk gemakkelijk te schilderen. De bovenste takken hangen nu over... moet ik wachten tot het voorjaar met snoeien? Of kan ik een stuk van de bovenkant verwijderen?

 39. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt nu prima aanplanten en u hoeft zeker niet te wachten tot het voorjaar.
  Het najaar is een prima planttijd en de plant maakt ook al zou je dat niet verwachten toch wortels en is in het voorjaar zeker een stap voor. Planten in het najaar heeft wat ons betreft meer voordelen dan planten in het voorjaar.

 40. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt in deze periode gewoon aanplanten dat is geen enkel probleem. U hoeft dus niet te wachten. In feite geldt voor alle planten die u in een pot kunt kopen dat u deze het hele jaar door kunt aanplanten.

  Dit ter info voor u.

 41. De koning De koning

  Ik wil graag jasmijn tegen mijn schutting. Wanneer kan ik deze het beste planten? Kan dat nu al of moet ik wachten tot de winter?

 42. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw aanvraag

  U mag de plant nu gewoon snoeien dat is geen probleem. Hij zal zich inderdaad herstellen. Blijf de plant ook goed water geven bij aanhoudend droog weer.

  Dat kan eigenlijk niet fout gaan.

 43. Marjan Marjan

  Onze toscaanse jasmijn staat op het zuiden en heeft veel geleden van de hitte van 40 gr. Veel blad viel af. Intussen is er weer jong blad aan d plant. We willen hem flink terug snoeien. Wat is hier de beste tijd voor? Mte vriendelijke groet, M en M van Bree

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.