Menu
Geen producten gevonden

Akelei of Aquilegia vulgaris

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in vaste planten
  • 0
Akelei of Aquilegia vulgaris

Aquilegia vulgaris, een schitterende tuinplant die tot de verbeelding spreekt door zijn bijzonder gevormde bloemen en zaaddozen.

Wat zijn de kenmerken van Aquilegia vulgaris?

Aquilegia vulgaris komt in ons klimaat al voor sinds de Middeleeuwen. De Wilde Akelei kun je in vrijwel heel Europa in het wild tegen komen in bossen en langs wegen; alhoewel deze in veel regio’s enorm zeldzaam is geworden. De naam is afgeleid van het Latijnse ‘aquileja’, wat ‘adelaar’ betekent. De kromme sporen lijken wel op de klauwen van een adelaar. ‘Vulgaris’ betekent ‘gewoon’.

Als tuinplant wordt de Aquilegia vulgaris al heel lang toegepast in Engelse tuinen en in de ‘boerenhof’. Aquilegia vulgaris is de sterkste soort en wordt het meeste toegepast. Deze tuinplant valt vooral op door de schilderachtige bloemen met prachtige kleuren en lange sporen aan de achterzijde van de kelkbladeren van de bloem. De bloemen staan op zijstelen van de hoofdstengel en steken ruim boven het blad uit. Aan de hoofdstengels staan de blauwgroene bladeren.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Na de bloei vormen zich zaaddozen die wederom erg fraai zijn gevormd. De Aquilegia zaait zich makkelijk zelf uit; het is telkens een verrassing waar nieuwe zaailingen van de Wilde Akelei gaan groeien en welke kleur de bloemen zullen krijgen; bijvoorbeeld blauwe roodpaarse, roze of witte kelk- en kroonbladeren. Wanneer u deze tuinplant wilt aanplanten, raadt Tuinplantenwinkel 7 planten per m2 aan.

Hoe plant u Aquilegia vulgaris?

Aquilegia vulgaris kom je in het wild tegen in bossen, tussen kreupelhout, in plantsoenen, weilanden, bermen en duinen. Deze tuinplant doet het prima in elke tuin en staat bij voorkeur op een half beschaduwde tot schaduwrijke maar open standplaats. De plant houdt van een voedselrijke, iets vochtige en kalrijke bodem (zand, mergel, leem). Strooi eventueel wat kalk in februari in de borders waar de akelei groeit.

Als u gaat planten maak u eerst de grond doorlaatbaar. Er mogen geen harde lagen in zitten. Graaf dan plantgaten, die zo groot zijn als de kluit van de plantjes en doe er wat aanplantgrond in; dat bevordert het aangroeien. Deze kunt u ook kopen bij Tuinplantenwinkel.nl. Dompel de tuinplanten met pot en al even onder in een emmer water. Verwijder daarna de pot en zet ze in de plantgaten. Maakt de gaten dicht met omliggende aarde en druk die met uw handen goed aan. Na het planten nog wat water geven.

Hoe moet u Aquilegia vulgaris snoeien en onderhouden?

In de late herfst sterft de Aquilegia vulgaris boven de grond af. In de winter ziet u de plant niet meteen terug, maar geen zorgen. De afgestorven delen kunt u aan de plant laten zitten, er is geen snoei nodig. Indien u van een nette tuin houdt, kunt u die delen het beste weghalen aan het einde van de winter.

Vaak komt de Aquilegia vulgaris het jaar daarop weer op. Eerst met loof en later volgen de bloemstelen. Akelei is soms kortlevend en sterft dan al. Dat is niet erg, want hij zaait zichzelf uit. U kunt eventueel in maart-april zaad onder glas opkweken of in het najaar de kluit van de plant opdelen (scheuren) en die stukken van de plant op een andere plaats in de border planten.

Akelei kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bloemen van aquilegia vulgaris zijn meestal blauw of paars maar zaailingen krijgen soms ook roze, witte of gele bloemen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.