Menu
Geen producten gevonden

Bergenia cordifolia

Bergenia cordifolia

De Bergenia is een kleurrijke vaste plant die bovendien niet veeleisend is. Na de voorjaarsbolgewassen zorgt de Bergenia als één van de eerste vaste planten voor nieuwe bloei in het vroege voorjaar.

Wat zijn de kenmerken van Bergenia?

De Bergenia bloeit al vroeg in het voorjaar. De Nederlandse naam van deze tuinplant is Schoenlappersplant, omdat de bladeren een was bevatten, waarmee de doffe neus van een schoen weer wat meer glans kan krijgen. Het is een groenblijvende plant met een decoratief blad. Het blad verkleurt in de wintermaanden met brons en roodtinten maar sterft dus niet af. De Bergenia cordifolia is geschikt om in een flinke groep in de zon of halfschaduw van uw border te zetten; maar ook op schaduwrijke plaatsen komt deze tuinplant goed tot zijn recht.

De Bergenia groeit op alle gronden, maar een humusrijke grond levert wel de mooiste planten op met een hoogte van 30 – 35 cm. Het forse blad blijft de hele zomer mooi glanzen; het oude blad sterft pas af als de plant in bloei komt. Bij zware vorst krult het blad om en gaat zo een teveel aan verdamping tegen. Op die manier is de plant bestand tegen alle vorst.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


De bloemen verschijnen in bundels tijdens het voorjaar aan kale stengels; soms zitten ze half verscholen onder het blad. Op tuinplantenwinkel.nl kunt u kiezen uit Bergenia cordifolia met rood-purperen bloemen en de Bergenia ‘Silberlicht’ met witte bloemen. Het blad van de Bergenia ‘Silberlicht’ blijft in de winter wat groener dan bij de Bergenia cordifolia.

Hoe plant u Bergenia?

Bergenia prefereert een voedzame, humusrijke, vochtige bodem maar doet het ook gewoon goed op de wat drogere zandgronden. In de zon doet de plant het prima en zijn de verkleuringen van het blad in de wintermaanden op zijn mooist maar eigenlijk doet deze plant het nog beter in de halfschaduw. Deze tuinplant wordt vaak gebruikt rond vijvers en als onderbeplanting van bomen en heesters. Bergenia wordt door tuinplantenwinkel.nl geleverd in een pot van 9x9 cm. Wij adviseren 7 planten per vierkante meter. De planten breiden zich langzaam uit en vormen uiteindelijk een gesloten geheel. Onkruid heeft dan geen kans meer.

Voor het planten is het goed om de grond goed los te maken. Maak een plantgat dat iets groter, maar niet veel dieper is dan de pot. Meng wat aanplantgrond met de bestaande aarde in het plantgat. De plant met pot even onderdompelen in een emmer water bevordert de aangroei van de haarwortels. Verwijder eventuele haarwortels aan de onderkant van de plant; knijp een paar keer in de zijkanten van de pot en klop de tuinplant eruit door de pot ondersteboven te houden. Zet de Bergenia in het plantgat; vul aan met de met aanplantgrond vermengde aarde en druk stevig aan met uw handen. Bij droog weer nog een paar keer water geven.

Wat voor onderhoud heeft Bergenia nodig?

De bladeren zitten aan de wortelstokken, die naarmate de plant ouder wordt, zich iets meer van de grond zullen verheffen. Voor een goed resultaat en de vorming van een gesloten dek van bladeren, moet Bergenia langere tijd op dezelfde plaats in de border blijven staan. Woekeren doet deze tuinplant zeker niet. Na de bloei mogen de stengels verwijderd worden, maar ze blijven eigenlijk nog heel lang decoratief. Knip de uitgebloeide bloemstengels kort af. Om weer een sterkere groei en mooiere bloemen te krijgen is het raadzaam na verloop van tijd oude pollen op te nemen; de plant te delen en opnieuw met verse compost of aanplantgrond aan te planten.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

  1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

    Deze planten staan inderdaad graag op een vochtige of vochthoudende grond zodat het blad niet kan uitdrogen. Het is ook goed om ieder jaar of elke 2 jaar wat humus (potgrond, compost, turf) bij de planten aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de bodem het vocht beter vast houdt.

  2. H.P.  Soree H.P. Soree

    Al jaren in onze tuin , elk jaar weer verassend mooi ; ik laat hem/haar niet uitdrogen, een maal per jaar (voor de bloei) bijmesten met gedroogde koemest.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.