Menu
Geen producten gevonden

Clematis alpina

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • 0
Clematis alpina

Bij het grote aanbod aan grootbloemige clematis lopen veel mensen aan de Clematis alpina voorbij terwijl de bloemen van juist deze soort erg bijzonder zijn en de plant lekker doorgroeit.

Wat zijn de kenmerken van Clematis alpina?

In het voorjaar bloeit een Clematis alpina heel mooi met kaboutermutsvormige bloemen en in de zomer vormen zich decoratieve, pluizige zaadhoofden. De gewone Clematis alpina heeft blauw-paarse bloemen, maar er zijn ook verschillende variëteiten verkrijgbaar met roze, witte en tweekleurige bloemen. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u o.a. de Pink Flamingo (roze), de Bosrank (blauw) en de Albina Plena (wit). Tijdens de bloei tussen mei en augustus kunt u van de knikkende bloemen met vier kelkblaadjes van de Clematis alpina genieten.  In totaal wordt deze kleinbloemige bosrank 1 tot 3 meter hoog, en soms nog iets meer.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Ieder jaar na de bloei worden nieuwe stengels met een lengte van ongeveer 1 tot 1,5 m gevormd. De scheuten hebben het eerste jaar nog een groene of rood-bruine kleur en worden later houtachtig. Jaarlijks schilfert het buitenste deel van de stengel af. Aan deze stengel zitten de bladeren. Als zo’n stengel in de buurt van een obstakel komt, kunnen die zich daar een paar maal omheen draaien en eraan vasthechten. Als u een muur heeft die in de zon of halfschaduw staat, kunt u de Clematis alpina daar aanplanten. De klimmende bosrank bedekt gemakkelijk grote, verticale oppervlaktes. De tuinplant heeft wel draden of een hekwerk nodig, zodat de windende uitlopers zich daaraan kunnen bevestigen. Enig vlechtwerk van u is daarbij niet overbodig. Tegen een muur in de halfschaduw of pergola voelt deze plant zich goed thuis. De voet van de plant staat liever niet in direct zonlicht. In de winter vallen de bladeren af.

Hoe plant u Clematis alpina?

Clematis alpina geeft de voorkeur aan een waterdoorlatende, humusrijke grond. Zorg voor een goed doorlaatbare bodem; vooral bij muren vraagt dat extra aandacht in verband met de mogelijke aanwezigheid van een fundering. Bij het planten mag deze tuinplant in een plantgat juist tot ongeveer 5 centimeter dieper gezet worden dan de bovenkant van de kluit. Dit geldt alleen bij een aantal soorten clematis. Zet de plant in de het plantgat uiteraard zonder de pot.

De voet van de clematis staat niet graag in direct zonlicht. Zorg dus voor enige beschutting d.m.v. een heester, haag of bijvoorbeeld een oude dakpan. Zorg bij het gebruik van een dakpan er wel voor dat water de wortels van de plant kan bereiken.

Hoe moet u Clematis alpina snoeien en onderhouden?

Tijdens het groeiseizoen moet de plant regelmatig opgebonden worden.

Snoeien is soms nodig wanneer er een wirwar ontstaat. Dat kan dan het beste na de bloei gebeuren.

Zorg verder dat de voet van de plant beschermd blijft en dat de grond niet uitdroogt. Als de Clematis een keer bovengronds afsterft, blijven de wortels intakt en vormen zich weer nieuwe uitlopers. In het voorjaar wat bemesten met bv. Koemestkorrels en eventueel wat kalk.

Kleinbloemige bosrank kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bloemen van de Clematis alpina lijken wel op mutsjes en hangend omgekeerd aan de twijgen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.