Menu
Geen producten gevonden

Groene beukenhaag snoeien

Groene beukenhaag snoeien

Een groene beukenhaag vormt de ruggengraat van menig tuin. Wanneer kan een beukenhaag gesnoeid worden en hoe pak je dat het beste aan?

Wat zijn de kenmerken van groene beukenhaag?

De groene beuk krijgt in de lente frisgroene bladeren, die door het seizoen heen donkerder groen kleuren en in de late herfst bruin worden. Deze tuinplant staat het liefst in de volle zon of halfschaduw en is uitermate geschikt als haagplant, mede omdat de bruine bladeren de hele winter lang aan de takken blijven zitten en zo voor privacy zorgen; ze vallen pas af als de nieuwe knoppen weer openspringen. De groene beuk draagt de Latijnse naam Fagus sylvatica en wordt soms verward met de haagbeuk, die de Latijnse naam Carpinus betulus draagt. De Carpinus laat zijn bladeren in de winter vallen en zorgt dus voor minder privacy tijdens de wintermaanden.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De beukenhaag groeit het beste op goed doorlatende grond en kan het hele jaar door geplant worden. De beste planttijd vormt echter de periode tussen oktober en april. U kunt in deze periode namelijk beukenhaag kopen uit de volle grond. De planten worden dan met blote wortel geleverd en zijn in veel verschillende hoogtematen verkrijgbaar.

Wanneer kan ik een groene beukenhaag snoeien?

In een rij aangeplant kan een haag worden gevormd door de planten ieder jaar in vorm te snoeien. De beukenhaag kan het hele jaar door gesnoeid worden maar met een paar tips zorg je voor een nog beter resultaat.

Het is aan te raden om de beukenhaag direct na aanplant al iets terug te snoeien. Naast dat dit de aangroei bevordert, zal de beukenhaag ook meteen als haag ogen. Bovendien zullen de planten wanneer ze in voorjaar beginnen te groeien extra vertakken en dus sneller een dicht geheel vormen.

De belangrijkste snoei van een beukenhaag vindt plaats rond 21 juni; de langste dag van het jaar. Het snoeien vindt bij voorkeur plaats op een bewolkte, iets koelere zomerdag. Snoeien bij zonnig weer en hitte kan ervoor zorgen dat de pas gesnoeide takken en bladeren verbranden.

Na de snoeibeurt in eind juni/begin juli zal de beukenhaag opnieuw uitlopen. Deze keer zullen de scheuten echter minder lang groeien omdat de plant merkt dat de dagen korter worden. Dit is de reden waarom 21 juni zo’n belangrijke datum is in de wereld van snoeien.

Een tweede snoei in september of oktober is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor extra strakke haag. Bovendien zal de haag in het voorjaar weer uitlopen vanaf de basis en dus nog voller vertakken.

Hoe kan mijn beukenhaag het beste snoeien en onderhouden?

Gebruik bij het snoeien scherp en schoon gereedschap. Zorg er dus voor dat de messen van de heggenschaar goed geslepen zijn en maak na iedere snoeiklus de bladen schoon met een borstel. U kunt de beukenhaag snoeien met zowel een elektrische schaar als handschaar.

Bij het scheren maakt het niet uit of u eerst met de zijkanten begint en daarna de bovenkant maar in de praktijk is dit wel vaak het makkelijkste. Als u van onderaf begint met snoeien valt het snoeiafval direct van de plant af en geeft dit geen overlast tijdens het snoeien van andere haagdelen.

De Beukenhaag is verder een zeer gemakkelijk tuinplant die buiten het snoeien weinig onderhoud vereist. Als de groei tegenvalt kunt u de plant een handje helpen door wat bemesting uit de strooien bij de voet van de planten. Dit kan het beste in het voorjaar of de zomer. Gebruik bij voorkeur een organische meststof zoals koemest of Culterra.

Bij het snoeien van een beukenhaag zult u vaak kleine, pluizige witte ‘vliegjes’ tegenkomen. Dit zijn wolluizen die zich bijna altijd aan de onderzijde van het beukenblad bevinden. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. De wolluis is voor de beuk vrij onschuldig en belemmert de plant niet in zijn groei. U hoeft hier niets aan te doen.

Groene beukenhaag kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: In de zomer vormt de beukenhaag een dichte afscheiding voor uw tuin. Er is naast de groenbladige beuk ook een bruinbladige of roodbladige variant:

Bekijk het aanbod rode of bruine beuk en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.