Menu
Geen producten gevonden

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise'

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise'

De schermbloemen van deze Hydrangea macrophylla ‘Blaumeise’ hebben een diepblauwe kleur en bloeien de hele zomer. De ongewone bloemvorm springt meteen in het oog!

Wat zijn de kenmerken van Hydrangea macrophylla 'Blaumeise'?

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' is een boerenhortensia met een schermachtige bloeiwijze. Deze hortensia wordt ook wel een schermhortensia of teller-hortensia genoemd. De vlakke bloemschermen worden gevormd door vruchtbare kleine lichtblauwe knopjes in het midden met daar omheen onvruchtbare, donkerblauwe bloemblaadjes aan de rand. De kleur van deze randbloemen trekt bijen, hommels en vlinders aan, die voor de bestuiving van de middelste bloemetjes moeten zorgen. Overigens kan de kleur van de schermen ook meer violet-roze zijn. Dit is afhankelijk van de zuurgraad van de grond.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De bloeitijd duurt van juli tot september. Het smalle, eivormige blad is middelgroen en heeft een getande rand. Het is een bladverliezende tuinplant. Hydrangea macrophylla ‘Blaumeise’ kunt u solitair aanplanten in elke tuin of met een aantal bij elkaar in een landschapstuin. Ook komt hij als kuipplant in een sierpot op het terras of balkon tot zijn recht. Deze Hortensia is zeewindbestendig en kan daarom prima in het kustgebied aangeplant worden. In de tuin kan deze hortensia een hoogte bereiken van ongeveer één tot anderhalve meter. In een pot blijft de plant lager.

Hoe plant u Hydrangea macrophylla 'Blaumeise'?

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' houdt niet van een felle middagzon; er ontstaat dan bladverbranding. De beste standplaats is in de (half)schaduw, in een lichtzure, voedselrijke, vochthoudende bodem. Wanneer er meer tuinplanten bij elkaar komen te staan, dan adviseert Tuinplantenwinkel.nl 3 tuinplanten per m2 te zetten. Voor de blauwe kleur van de bloemen is een zure bodem belangrijk. Door een lage zuurgraad van de bodem zijn hortensia’s in staat ijzer op te nemen waardoor deze blauw kleuren. Op een bodem met een hogere zuurgraad is het mogelijk dat de hortensia meer roze-gekleurde bloemen geeft.

Voordat u gaat planten, maakt u eerst de grond goed doorlaatbaar; er mogen geen harde lagen in zitten. Daarna graaft u een plantgat, dat net iets groter is dan de kluit. Voeg wat tuinturf toe in het plantgat. Dompel de tuinplant met pot en al even onder in een emmer water. Haal vervolgens de plant uit de pot en zet hem in het plantgat. Vul de ruimte in het gat op met de omliggende aarde en vermeng ook hier wat tuinturf door. Druk vervolgens met de voet de grond stevig aan. Geef tenslotte water; bij droog weer de eerste weken regelmatig water geven.

Hoe moet u Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' snoeien?

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' is een dichte struik met een compacte groeiwijze. Snoeien is eigenlijk niet nodig. U kunt de uitgebloeide bloemen tot na de winter laten zitten en deze in april verwijderen. Als de tuinplant al wat ouder is, kunt u wat verjongen door 1/3 deel van de oude takken tot de grond toe weg te knippen. Er worden dan nieuwe takken gevormd, waaraan pas in het jaar daarop bloemen zullen komen. Op de overgebleven jonge scheuten komen in hetzelfde jaar nog bloemen. Door deze snoeimethode zal de struik bloemen blijven geven en vitaal blijven.

Wat voor onderhoud heeft Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' nodig?

Laat een Hydrangea nooit uitdrogen. Geef dus op tijd water. Bij droogte gaan de bladeren slap hangen of zullen de bloemen deels verbranden. Geef dan onmiddellijk water en de plant zal zich spoedig herstellen.

De zuurgraad van de grond bepaalt de kleur. In een kalkrijke bodem zal de kleur meer violet-roze zijn. In een meer zure bodem komt de diepblauwe kleur tevoorschijn. U kunt de kleur beïnvloeden door regelmatig tuinturf voor de blauwe of kalk voor de violet-roze kleur te strooien. Bij het strooien van turf als onderhoudsbemesting kunt u het beste gebruik maken van turfstrooisel (witveen). Bij het planten van een hortensia gebruikt u tuinturf (zwartveen) in het plantgat.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De blauwe krans van schutbloemen zorgen voor het kenmerkende uiterlijk van deze hortensia 'Blaumeise'.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.