Menu
Geen producten gevonden

Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 10
Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’

Een van de mooiste (bol)bomen; met een spectaculaire kleurenpracht door verkleuring van de bladeren in de herfst.

Wat zijn de kenmerken van Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’?

Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ is een cultivar van de gewone amberboom met een compacte groeiwijze. Door de ‘Gum Ball’ te enten op een onderstam van de gewone amberboom komt deze bolboom tot stand. De boom groeit langzaam en vormt uit zichzelf een mooie kegelronde bol. Opvallend zijn de handvormige bladeren die in het najaar prachtig verkleuren van groen naar geel, oranje, rood en diep purper. De naam ‘Gum Ball’ verwijst naar de veelkleurige toverballen (kauwgumballen).

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Soms vormen zich ook zaaddozen in de vorm van ronde balletjes met korte puntvormige uiteinden, waaruit gevleugelde zaadjes vallen. De Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ op stam staat mooi in elke tuin, ook de kleinere. De stamhoogte waarop de boom is geënt blijft altijd gelijk en bepaalt dus mede de uiteindelijk hoogte en doorloophoogte van de boom.

Hoe plant u Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’?

Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ op stam, is een gekweekte soort die het op vrijwel elke grondsoort doet, als het maar een vochtige bodem is. Geef deze tuinplant een wat windluwe standplaats in de zon of halfschaduw. Een zonnige standplaats bevordert een opvallende herfstverkleuring. Ook het toevoegen van tuinturf aan het plantgat en het jaarlijks (of elke twee jaar) aanbrengen van turfstrooisel bevordert de herfstkleuring.

Tuinplantenwinkel levert deze boom bij u af in een pot waardoor u bijna het jaar rond kunt planten. Alleen wanneer de aarde bevroren is kunt u niet planten. Tussen de vorst door is het geen enkel probleem.

Zorg voor een doorlaatbare bodem. Graaf een flink gat dat iets groter is dan de aangeleverde pot. Strooi er eventueel wat tuinturf of aanplantaarde in en meng dit met de aanwezige grond. Haal de boom uit de pot en zet hem in het midden van het plantgat. Bevochtig de wortels flink door er een emmer water in te gieten. Vul met de omliggende aarde het gat verder op en duw het met uw voet stevig aan. Zorg dat er geen bergje rond de stam wordt gevormd.

Hoe moet u Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ snoeien en onderhouden?

Deze boom verlangt weinig onderhoud door de trage en compacte groei. Snoei is echter goed mogelijk. In de zomer kunnen dunne takjes weggeknipt worden en in de winter eventueel wat dikkere takken. Snoei niet tijdens een vorstperiode.

Zorg dat de grond niet uitdroogt en geef de (jonge) boom bij droog weer af en toe water. Voor het zuur houden van de grond raden we aan om iedere 2 of 3 jaar wat turfstrooisel aan te brengen rondom de voet van de boom.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De compacte bolvormige kroon geeft deze boom een karakteristiek uiterlijk en maakt hem geschikt voor iedere tuin. Het blad en herfstverkleuring maakt de boom extra bijzonder.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ligthart,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liquidambar 'Gumball'.

  De bol van de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' zal gemiddeld zo'n 25 tot 50 cm in doorsnede kunnen groeien. Het ene jaar wat meer, het andere wat minder.

  De stamdikte is lastiger te zeggen. Dat is ook afhankelijk van de standplaats, het is geen snelle groeier. De doorsnede na 10 jaar zal zo'n 10 cm zijn schat ik, maar nogmaals dat is moeilijk te zeggen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. I. Ligthart I. Ligthart

  Hoeveel cm groeit per jaar groeit de bol van de Amberboom? En hoeveel cm groeit de stam in dikte per jaar?

  Groetjes Ingeborg

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Donna,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball'.

  Ja dat klopt helemaal. De stamhoogte die de Liquidambar 'Gumball' heeft bij aanschaf, blijft altijd hetzelfde en wordt in de loop van de jaren niet hoger. Een boom groeit alleen in de toppen / uiteinden van de takken.

  Bij een bolboom wordt dus inderdaad alleen de bol groter van omvang. (En de stam dikker)

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Donna Donna

  Begrijp ik het goed dat wanneer je deze boom met stamhoogte 180cm koopt dit ook de volgroeide stamhoogte is? De bol zelf groeit nog wel maar de stamhoogte blijft hetzelfde?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Maarten,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball.

  Het uitdunnen van een Liquidambar Gum Ball' is mijn inziens niet mogelijk, je zult veel breuk krijgen van takken in de bol. De bol een keer halveren in doorsnede scheelt wel veel. Dan wordt hij minder zwaar en blijft de vorm behouden dat lijkt ons het beste.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Maarten Maarten

  Beste heer, mevrouw - ik heb 6 liquidambers gum ball, waarvan de kruin erg zwaar is t.o.v. de stam. Een van de 6 heeft de laatste storm niet overleeft. Om de voorkomen dat dit vaker gebeurd, wil ik de kruinen van de andere 5 uitdunnen. Dit is nog nooit gebeurd; de bomen zijn 6 jaar geleden gepland en zijn goed gegroeid. Hoe kan ik het uitdunnen het beste aanpakken? Dank u alvast voor uw antwoord - Maarten

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Corry,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball'.

  De Liquidambar 'Gumball' kan gesnoeid worden van juni tot en met oktober; mits het geen 30 graden of warmer is. Eventueel kan hij ook in het vroege voorjaar (maart) gesnoeid worden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Corry Oosterwijk Corry Oosterwijk

  Wanneer kan ik de bol amberboom het beste snoeien? ( liquid amber styraciflus gum ball)
  Vriendelijke groet Corry.

 9. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Ik zou ze allemaal gelijk knippen en het voorjaar afkijken ze moet dan weer uitschieten dat kan niet missen ze kunnen dan beter herstellen.

 10. Buelens Geert Buelens Geert

  Beste, ik heb vorig jaar 4 liquidambar gumball's aangeplant,2 ervan zijn met deze droge zomer verdord
  staan nog 3a4 kleine groene blaadjes op,wat kan ik best doen of is het verloren moeite
  groetjes Geert

 11. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw vraag. Het is lastig voor ons om te oordelen of wat u ziet normaal is of niet. U kunt ons een foto per e-mail toesturen dan kunnen we even met u meekijken.

  In het eerste jaar na aanplant zie je vaker dat het blad van bomen in grootte iets achterblijft bij het blad van eenzelfde boom die al een aantal jaren staat. De bruine punten kunnen ontstaan zijn door een korte periode waarin de boom te droog heeft gestaan. Als de rest van het blad nog een groene kleur heeft, is de boom inmiddels herstellende en komt het zeker goed.

 12. Ans van de zande Ans van de zande

  Heb een liquidambar st Gumball sinds mei dit jaar laten zetten in de tuin,het blad krult en bruine punten aan het blad
  Op de stam zit groenachtig lijkt op mos,hij heeft van mei af nog geen een nieuw blad gemaakt,het blad is klein en krult naar binnen denk dat hij ziek is, of hoort dat zo bij deze boom uit de pot gepland door een hovenier. gr Ans

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.