Menu
Geen producten gevonden

Pruikenboom

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in Heesters
 • 8
Pruikenboom

Aan de pruikenboom verschijnen prachtige bladeren en bijzondere bloemen waaraan de plant zijn naam te danken heeft. De Cotinus is daarnaast geschikt voor zowel de kleine als grotere tuin.

Wat zijn de kenmerken van de pruikenboom?

De naam pruikenboom is een wat vreemde; aangezien de plant meestal niet uitgroeit tot een boom maar tot een struik. Het is echter wel mogelijk om de plant op te kweken tot een kleine boomvorm. Zowel als struik en boom is deze tuinplant een schitterende toevoeging voor menig tuin.

In eerste instantie zijn het vooral de bladeren die opvallen. Het blad heeft vaak een opvallende kleur zoals de purpere bladeren van de meest bekende variëteit Cotinus coggygria ‘Royal Purple’. Maar er zijn ook soorten met juist groene en bijzonder geel-groen gekleurd blad zoals ‘Golden Spirit’ en ‘Golden Lady’. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u hierin een divers aanbod.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Als de plant wat ouder is zal deze ook tot bloei komen. Niet de bloei maar meer de zaaddozen zijn erg bijzonder en geven deze plant zijn naam. De zaaddozen verschijnen in harige pluimen aan de struik en hebben een roze, rode of purperrode kleur. Een van de meest rijkbloeiende pruikenbomen is de Cotinus coggygria ‘Young Lady’. Niet onopgemerkt mag blijven dat deze plant in de herfst ook vaak spectaculair verkleurt voordat het blad van de plant af valt.

Van de pruikenboom zijn tegenwoordig ook laagblijvende soorten zoals de Cotinus coggygria ‘Lilla’. Het is echter ook mogelijk om de andere planten met regelmaat flink terug te snoeien waardoor de hoogte beperkt blijft.

Hoe plant u een pruikenboom?

Een pruikenboom heeft een voorkeur voor een humusrijke, iets zanderige bodem, maar kan ook op licht kleigronden prima groeien. Bij het planten van deze tuinplant raden wij aan aanplantgrond of tuinturf te gebruiken. Maak een ruim plantgat dat ongeveer 2 maal zo breed en anderhalf maal zo hoog is als de kluit. Zo zorgt u er voor dat de aarde mooi los is. Meng vervolgens een flinke hoeveelheid (minimaal 10 liter) aanplantgrond of tuinturf in het plantgat door de aarde.

Dompel de kluit van de plant met pot en al even onder een emmer met water zodat de kluit zich goed volzuigt met water. Verwijder vervolgens de pot en plaats de kluit in het plantgat. Zorg hierbij dat de bovenzijde van de kluit ongeveer op dezelfde hoogte komt te staan als het maaiveld in uw tuin/border. Vul daarna het gat weer op met de aarde en meng hier eventueel nog wat extra aanplantgrond of tuinturf doorheen. Tenslotte drukt u het geheel stevig aan met uw handen of voeten en geeft u een keer goed water. In de lente of in de zomer plant is het belangrijk om bij aanhoudend droog weer regelmatig bij de wateren; zeker in de eerste twee jaar na aanplant is dit belangrijk.

Hoe moet u een pruikenboom snoeien en onderhouden?

De Cotinus is een makkelijke plant die over het algemeen geen last heeft van ziektes en/of plagen. U kunt de plant goed snoeien. De beste tijd hiervoor is het einde van de winter. In de zomer geniet u dan van prachtige malse scheuten met prachtig gekleurde bladeren. U kunt de plant hiervoor kort terugsnoeien tot ongeveer 30 centimeter boven de grond.

Voor de bloei is het wenselijk de plant niet te veel te snoeien want de bloemen verschijnen op het 2-jarig hout.

Pruikenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: Het blad van de Cotinus heeft vaak een opvallende kleur. Regendruppels parelen prachtig van het blad af na een regenbui.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt deze plant nog gewoon verplaatsen, dat is geen probleem in het najaar.

 2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Jeantine,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pruikenboom.

  Het beste kunt u één nieuwe scheut uitkiezen en daar een bamboestok bij zetten. Knoop de scheut langs de bamboestok, zodat er een zo recht mogelijke stam ontstaat. Alle andere scheuten van de Pruikenboom kunt u wegknippen.

  Zodra de scheut hoog genoeg is geworden, kunt u deze op de gewenste hoogte terugsnoeien. Net onder de snoeiwond zullen dan nieuwe scheuten groeien. Zo ontstaat er naar verloop van tijd weer een nieuw boompje.

  Het is niet gegarandeerd dat het lukt en mooi wordt, maar zeker wel de moeite waard om het te proberen. Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 3. Jeantine Van de Graaf Jeantine Van de Graaf

  Wij hadden een verouderd exemplaar op een staan van ongeveer 1 meter hoog. Deze is vlak boven de grond afgezaagd en nu komt hij weer prachtig als struik erbij te staan, maar hoe krijgen we hem weer op een stammetje?

 4. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste M. Aalders,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pruikenboom.

  U kunt de Pruikenboom gerust een flink eind terugknippen. De plant kan dit hebben en hij zal ook op het 'geraamte' weer opnieuw uitlopen. Hij kan zelfs best ver teruggesnoeid worden. Het enige is dat hij na een snoeibeurt waarschijnlijk vele dunne uitlopers zal maken. Deze kunt u later in het jaar voor een deel wegknippen, of halveren.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 5. M.aalders M.aalders

  Ik heb een pruikenboom van al enkele jaren oud in de tuin staan. Denk dat hij ongeveer 2 m hoog is. Kan ik deze ook nog een eind terug snoeien? Het lijkt dan alsof ik alleen nog een soort geraamte over hou....
  Ben bang dat hij dan niet weer aankomt....

 6. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Angelique,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pruikenboom.

  Houd er rekening mee dat een Cotinus een grote pot nodig heeft, dus een pot van 40x40 cm is te klein voor deze plant. Houd minimaal 60x60 cm aan maar 80x80 cm is nog veel beter. Hoe meer buffer de wortels van de Cotinus hebben, hoe beter hij zal groeien in een pot. Als je dat te klein kiest, dan zal hij zich niet goed ontwikkelen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Guus,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Pruikenboom.

  U mag een Cotinus struik nu gewoon snoeien dat is geen probleem. Ze schieten zeer gemakkelijk uit. Het kan eigenlijk niet fout gaan.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Guus van der Hoorn Guus van der Hoorn

  Mag een cotinus ook in mei of juni gesnoeid worden of gaan grotere delen dan dood?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.