Informatie over haagbeuk

Ook de haagbeuk is een inheemse plant in Nederland en België. Van oudsher wordt ook deze plant veel gebruikt voor hagen wat zorgt voor wat naamsverwarring met de beukenhaag. Officieel zou een haagvorm van deze plant de naam haagbeukenhaag moeten hebben. In het Latijns luistert de haagbeuk naar de naam Carpinus betulus; misschien is het in dit geval het makkelijkste om deze naam te hanteren.

De haagbeuk (Carpinus betulus) lijkt niet alleen in de Nederlandse naamgeving erg op de gewone beuk maar ook de bladvorm en het uiterlijk komen aardig overeen. Het blad van de haagbeuk heeft echter een duidelijk aanwezige nerf en is gezaagd aan de rand. In de winter is het verschil duidelijker omdat deze haagplant gewoon zijn blad verliest. Alleen heel soms blijft er wat verdord blad hangen.

 

Haagbeuk of Beukenhaag?

Onder Haagbeuk valt eigenlijk alleen de Carpinus betulus, maar er is vrij veel verwarring als het om haagbeuk gaat. Vandaar dat we deze categorie bij de Fagus sylvatica en Fagus sylvatica 'Atropunicea', of wel Beukenhaag hebben toegevoegd. Haagbeuk (Carpinus) verliest zijn blad en wordt kaal. De beuk (Fagus) houdt zijn blad vast. Het wordt na de mooie verkleuring bruin en droog maar blijft aan de plant hangen tot in april van het jaar erop. 

 

Hoe moet ik een Haagbeuk snoeien?

Anders dan de Fagus sylvatica of beukenhaag is de Carpinus betulus haagbeuk beter bestand tegen nattere gronden of gronden met een wisselende waterstand. Om die reden wordt veel voor deze haagplant gekozen op kleigronden en nattere zandgronden. De haagbeuk plant is een gemakkelijke groeier en u kunt hem natuurlijk laten groeien. Hij zal dan snel te hoog worden, maar gelukkig is snoeien met een (elektrische) heggenschaar eenvoudig. Door dit ieder jaar minimaal een keer te doen blijft de haag zijn vorm behouden. De beste tijd hiervoor is rond 21 juni (de langste dag van het jaar). Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag om bladverbranding te voorkomen. U kunt de haagbeuk eventueel een tweede keer snoeien in het najaar.

 

Haagbeuk kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De haagbeuk laat zich het beste planten tussen medio oktober en eind maart. Tijdens deze periode kunt u de plant kopen met een blote wortel of kluit. Dat scheelt veel in de kosten in vergelijking met pot gekweekte planten en ze zijn verkrijgbaar in veel maatvoeringen. Tuinplantenwinkel.nl biedt de haagbeuk planten aan vanaf een hoogte van 40/60 tot 225 centimeter. U kunt direct de gewenste hoogte kiezen. Op de productpagina vindt u ons advies voor het aantal te gebruiken planten per strekkende meter. We raden daarnaast aan om bij het planten aanplantgrond te gebruiken. Dit kunt u vermengen met de aarde in het plantgat of de plantsleuf. Aanplantgrond zorgt voor een optimale aangroei van de planten en een goede voedingsbodem.

Zodra u een bestelling heeft geplaatst, worden de planten vers van de kwekerij gehaald, verpakt en bij u thuisbezorgd. Wij geven aangroeigarantie op alle planten en bomen.

 

Verschil Haagbeuk en Fagus sylvatica

De haagbeuk, met als Latijnse naam Carpinus betulus, is een loofboom die in veel bossen en tuinen voorkomt. De verwarring tussen haagbeuk en beukenhaag is een veel voorkomend misverstand. Ondanks dat de namen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende bomen met hun eigen unieke kenmerken. Het voornaamste verschil zit in de Latijnse namen en de uiterlijke kenmerken. Zoals eerder genoemd, is de Latijnse naam voor de haagbeuk Carpinus betulus, terwijl de beukenhaag de naam Fagus sylvatica draagt.

 

Wanneer de lente aanbreekt, krijgen beide bomen nieuwe bladeren. De bladeren van de haagbeuk zijn wat kleiner en hebben een golvende rand, terwijl de bladeren van de beukenhaag glad en ovaalvormig zijn. Bovendien behoudt de beukenhaag zijn dode bladeren in de winter, terwijl de haagbeuk zijn bladeren laat vallen.

 

Op welke plek wilt u een haag planten?

Bij het planten van een haag speelt persoonlijke voorkeur mee. De beukenhaag groeit over het algemeen wat sneller. Dit zorgt voor een dichte haag, ook tijdens de koudere maanden. Aan de andere kant heeft de haagbeuk een wat luchtigere uitstraling, waardoor hij beter geschikt is voor tuinen met een open karakter. In natte omstandigheden heeft de haagbeuk een duidelijk voordeel. De beukenhaag groeit het liefst in goed doorlatende, humusrijke grond. Wel verdragen beide soorten snoei goed en kunnen zo eenvoudig in de gewenste vorm worden gebracht.

 

Eigenschappen van de Haagbeuk

Haagbeuken komen vaak voor in bossen, maar worden ook als haag gebruikt in tuinen en parken. Ze zijn dicht vertakt, wat betekent dat ze veel zijtakken hebben en daardoor een dichte structuur vormen. Het laten groeien van haagbeuken kan een boom van meer dan 10 meter hoog opleveren. In het bos is dit geen probleem, maar in uw tuin zult u de haagbeuk dus moeten snoeien. Het planten van een haagbeuk kan op twee manieren: met pot of blote wortel. Planten met blote wortel is vooral populair omdat dit vaak goedkoper is en de planten sneller aanslaan in de grond. Vanaf Oktober tot en met Maart is de beste tijd om een haagbeuk met blote wortel aan te planten. De haagbeuk komt met blote wortel dan ook weer rond deze tijd beschikbaar in onze webshop.

 

Veelgestelde vragen over de Haagbeuk: 

Wat is het verschil tussen beuk en haagbeuk?

Antwoord: Een Haagbeuk heeft een gekarteld / geribbeld blad. In de winter blijft het blad van een Beuk wel aan de takken hangen en een Haagbeuk wordt helemaal kaal.

 

Is een haagbeuk wintergroen?

Antwoord: Een Haagbeuk is niet wintergroen! De bladeren vallen van de boom in de herfst.

 

Hoe hard groeit een haagbeuk?

Antwoord: Dit is afhankelijk van de standplaats en grondsoort.

 

Wat is het verschil tussen een haagbeuk en een beukenhaag?

Antwoord: Een Haagbeuk heeft een gekarteld / geribbeld blad. In de winter blijft het blad van een Beukenhaag wel aan de takken hangen en een Haagbeuk wordt helemaal kaal.

 

haagbeuk of beukenhaag als heg

 

Inspiratie Haagbeuk:

haagbeuk kunt u het beste planten in oktober tot eind maart

 

De Haagbeuk (Carpinus betulus) wordt net als de Beuk (Fagus sylvatica) erg vaak gebruikt als haag.

de haagbeuk verliest zijn blad in de winter

 

De Carpinus betulus (Haagbeuk) kan beter tegen natte gronden of een wisselende waterstand.

 

snoeien van een haagbeuk is erg belangrijk om te doen

 

De beste tijd om de Haagbeuk te snoeien is eind juni, het liefst nog eens een tweede keer in het najaar.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.