Bomen voor in een voortuin

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in bomen, Tuintips
 • 0
Bomen voor in een voortuin

Ook in een voortuin kan een boom geplant worden, kies wel voor soorten welke niet te groot worden of door snoei in model te houden zijn.

De ideale boom voor de voortuin: Vind jouw perfecte match

Welke boom is voor jou voortuin het beste? Dit blog helpt je te beslissen, gebaseerd op de grootte, groeiomstandigheden en onderhoudsniveau. Vind hier de praktische informatie die je nodig hebt om de ideale boom voor je voortuin te kiezen.

 

Belangrijkste punten

Bekijk ons aanbod bomen en bestel direct

De perfecte boom voor jouw voortuin: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van de ideale boom voor jouw voortuin moet je rekening houden met verschillende factoren. Een van de belangrijkste overwegingen is de grootte van de boom. Een te grote boom kan zorgen voor te veel schaduw en kan het zicht op je huis belemmeren. Aan de andere kant kan een te kleine boom onvoldoende privacy bieden of kan het niet het gewenste visuele effect geven. Daarom is het belangrijk om de grootte en vorm van de boom in overweging te nemen die past bij de grootte en het ontwerp van je voortuin.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de groeiomstandigheden van de boom. Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden:

 • Heeft de boom veel zonlicht nodig of kan hij ook in de schaduw groeien?
 • Wat is de ideale bodem voor de boom en hoeveel water heeft hij nodig?
 • Ook het onderhoud en de verzorging van de boom spelen een belangrijke rol. Sommige bomen vereisen veel onderhoud, terwijl andere bomen weinig verzorging nodig hebben.

Grootte en vorm

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van de ideale boom voor jouw voortuin is de grootte en vorm van de boom. Voor kleine voortuinen zijn compacte bomen zoals de Japanse esdoorn, Amelanchier lamarckii (Krentenboom) en bomen op stam zeer geschikt. Deze bomen hebben een compacte vorm en prachtige bladeren, waardoor ze een esthetische aanvulling zijn op je voortuin.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de vorm van de boom. De vorm van een boom kan de algemene esthetiek van de voortuin beïnvloeden door schaduw en privacy te creëren en door hoogteverschillen toe te voegen voor een dynamisch effect. Zo zijn ronde bomen zoals de Accacia (Robinia) in een bolvorm, de Esdoorn Acer platanoides ‘Globosum’, en de Catalpa populair voor voortuinen vanwege hun ronde kroon.

Groeiomstandigheden

Naast de grootte en vorm van de boom, zijn de groeiomstandigheden van de boom ook van groot belang. De ideale boom voor jouw voortuin moet kunnen gedijen in de specifieke bodem- en lichtomstandigheden van jouw tuin. Bijvoorbeeld, zuurminnende bomen zoals Acer negundo ‘Flamingo’ en Acer rubrum 'Brandywine' zijn geschikt voor zure bodems. Voor kalkrijke bodems zijn zuilvormige bomen, laanbomen zoals Quercus ilex (behalve Betula, Platanus en Acer rubrum) en vruchtbomen geschikt.

Daarnaast is de hoeveelheid zonlicht die de boom krijgt ook van groot belang. Zonlicht is essentieel voor de groei en ontwikkeling van bomen. Het stelt hen in staat om fotosynthese uit te voeren, waarbij ze kooldioxide en water omzetten in suikers en zuurstof. Bovendien hebben diverse boomsoorten, waaronder die met witte bloempjes, uiteenlopende watervereisten. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een boom die kan gedijen in de specifieke wateromstandigheden van je tuin.

Onderhoud en verzorging

Naast de grootte, vorm en groeiomstandigheden van de boom, is ook het onderhoud en de verzorging van de boom een belangrijke factor bij het kiezen van de ideale boom voor jouw voortuin. Het is belangrijk om te kiezen voor een boom die past bij jouw beschikbare tijd en vaardigheden. Sommige bomen, zoals die met een opvallende verschijning, vereisen regelmatig snoeien om ze gezond en esthetisch aantrekkelijk te houden. Door bomen regelmatig te snoeien, wordt de balans van de boom behouden, worden extreme groeispurten voorkomen. Door dit natuurlijk ogende boompje wordt gezorgd dat de planten voldoende zuurstof en licht krijgen en wordt schimmelvorming tegengegaan.

Bovendien vereisen nieuw aangeplante bomen, waaronder de boom die het beste bij jouw voortuin past, gedurende de eerste twee tot drie jaar extra water. De waterbehoefte kan variëren afhankelijk van de specifieke boomsoort en weersomstandigheden. Daarnaast is het ook belangrijk om de boom regelmatig te controleren op ziektes en plagen en indien nodig passende maatregelen te nemen. Indicaties van onvoldoende verzorging van mooie bomen omvatten onder andere het voorkomen van veel dood hout en symptomen van boomziektes.

Top 5 populaire bomen voor voortuinen

Naast het kiezen van een boom die past bij de grootte, vorm en groeiomstandigheden van je voortuin, wil je misschien ook rekening houden met de populariteit van de boom. Er zijn bepaalde bomen die bijzonder populair zijn voor voortuinen vanwege hun aantrekkelijke bloemen, vruchten en vormen.

Hier zijn de top 5 populaire bomen die vaak in voortuinen worden gezien.

Magnolia's

Magnolia’s zijn geliefd vanwege hun:

 • grote, opvallende bloemen
 • sierlijke vorm
 • vroege bloei in het voorjaar
 • prachtige bloemen die een aantrekkelijke toevoeging aan voortuinen vormen tijdens de vroege bloei
 • behoorlijk breed kroon
 • hoogte van 5 tot 8 meter

Daarnaast zijn er diverse soorten magnolia’s, variërend van hoge struiken, meerstammige bomen en bomen. De bloemen van de meeste soorten variëren in kleur van diep roze tot wit. Magnolia’s gedijen het beste op een zonnige locatie, hoewel halfschaduw ook acceptabel is. Het wordt aanbevolen om de boom niet te planten op het noordoosten van de tuin en om bescherming te bieden tegen overmatige wind.

Bekijk ons aanbod Magnolia bomen en bestel direct

Sierappelbomen

Een andere populaire keuze voor voortuinen zijn sierappelbomen. Deze bomen zijn geliefd vanwege hun bescheiden formaat en weelderige bloesem in het voorjaar. De bloemen worden gevolgd door helderrode sierappels die tot in het najaar aan de boom blijven, wat zorgt voor een lang seizoen van kleur en interesse.

Sierappelbomen gedijen het best in een licht-vochtige en voedzame bodem. Het is van belang dat de grond goed vocht kan opnemen en overtollig vocht kan afvoeren om de gezondheid van de wortels te waarborgen. Het wordt aanbevolen om bomen 2 tot 3 keer per week water te geven, in warme periodes. Nieuw aangeplante bomen hebben gedurende de eerste twee tot drie jaar extra water nodig.

Bekijk ons aanbod Sierappelbomen en bestel direct

Krentenboompje

Krentenboompjes zijn een andere populaire keuze voor in een kleine tuin of voortuinen. Deze bomen zijn compact en bloeien vroeg in de lente, meestal tussen maart en april, met fijne, witte of crèmekleurige bloemen in losse bosjes. Dit maakt het een geschikte keuze voor voortuinen die vroeg in het seizoen bloei willen laten zien.

Krentenboompjes groeien gemiddeld met een snelheid van 20 cm per jaar en zullen uiteindelijk een hoogte bereiken van 5 tot 7 meter. Ze gedijen het beste op een locatie in de volle zon tot halfschaduw en vrijwel elke grondsoort is geschikt, zolang deze vochtig is maar niet te nat. Het wordt aangeraden om tijdens warme zomerdagen en in het voorjaar extra water te geven aan de krentenboom.

Bekijk ons aanbod krentenboompjes en bestel direct

Groenblijvende bomen voor extra privacy

Als je op zoek bent naar extra privacy in je voortuin, dan zijn groenblijvende bomen een uitstekende keuze. Deze bomen behouden het hele jaar door hun bladeren, wat zorgt voor een continue scherm van groen. Dit is vooral handig als je voortuin aan een drukke straat ligt of als je gewoon meer privacy wilt.

Bekijk ons aanbod groenblijvende bomen en bestel direct

Bladhoudende leibomen

Bladverliezende leibomen zijn een andere optie naast bladhoudende leibomen voor extra privacy. Deze bomen zijn uniek omdat ze hun bladeren het hele jaar door behouden, wat een natuurlijke schutting biedt. Gangbare soorten in Nederland zijn onder andere de Leilaurier, Leiconifeer en Lei Olijfwilg. Voorbeelden van bladverliezende leibomen zijn; Lei Amberboom, Leilinde en Leiplataan.

Het is belangrijk om deze bomen op een geschikte locatie te planten waar ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Na het planten is het van groot belang om ze voldoende water te geven om luchtbellen rond de wortels te verwijderen. Blijf de bomen in de eerste jaren regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. 

Bekijk ons aanbod leibomen en bestel direct

 

Wintergroene struiken

Wintergroene struiken zijn een andere goede keuze voor extra privacy. Deze struiken zijn laag en dicht, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een natuurlijke schutting. De meest gewaardeerde wintergroene struiken voor voortuinen zijn:

Bij het planten van wintergroene struiken is het van belang om de volgende stappen te volgen:

 1. Maak de grond los en voeg eventueel aanplantgrond of tuinturf toe.
 2. Graaf een iets groter gat dan de kluit van de struik.
 3. Druk de aarde stevig aan en geef ruim water.
 4. Bescherm de struiken evt. tegen strenge vorst met vliesdoek
 5. Geef regelmatig water.
 6. Bemest de struiken jaarlijks om ze in topconditie te houden.

Bekijk ons aanbod wintergroene struiken en bestel direct

 

Seizoensgebonden interesse: Bomen die het hele jaar door schitteren

Bomen met seizoensgebonden interesse kunnen je voortuin het hele jaar door levendig en aantrekkelijk maken. Of het nu gaat om bomen die vroeg in het voorjaar bloeien, bomen met opvallende herfstkleuren, of bomen die in de winter interessant zijn, er zijn bomen die in elk seizoen iets te bieden hebben.

Vroegbloeiende bomen

Vroegbloeiende bomen kunnen je voortuin al in het vroege voorjaar tot leven brengen. Deze bomen, zoals:

Bomen die vroeg in het voorjaar een uitbundige bloei vertonen en prachtige bloemen produceren die de tuin opfleuren, zijn een voorbeeld van hoe een boom past in het landschap, vooral tijdens de laagstaande zon en in een seizoen rijk bloeien, terwijl het sierlijke blad bijdraagt aan de schoonheid van de omgeving.

Er zijn diverse vroegbloeiende bomen die geschikt zijn voor verschillende klimaatzones in Nederland, waaronder ‘kale hout’ bloeiers, vroegbloeiende Magnolia soorten en diverse vroegbloeiende heesters en bomen. Het is belangrijk om te kiezen voor een boom die past bij het klimaat en de bodemomstandigheden van je tuin.

Herfstkleuren

Als de zomer voorbij is, betekent dat niet dat je voortuin saai en kleurloos hoeft te zijn. Er zijn veel bomen die in de herfst spectaculaire kleuren tonen. Enkele voorbeelden zijn:

Deze bomen kunnen prachtige herfstkleuren bieden en de voortuin in de herfst kunnen transformeren.

De meest intense herfsttinten ontstaan op een zonnige plek, terwijl het blad meer violet kleurt op een vochtige standplaats. Daarnaast is de bodemtemperatuur ook van belang; na een warme zomer zullen de planten beter gedijen. Het is dus belangrijk om de juiste locatie en bodemomstandigheden te kiezen voor je boom.

Winterinteresse

Ook in de winter kan je voortuin levendig en interessant blijven met de juiste bomen. Bomen zoals de sierappel ‘Red Sentinel’ behouden hun visuele aantrekkelijkheid in de wintermaanden, zelfs zonder bladeren, dankzij hun unieke silhouetten en structuren.

De sierappel ‘Red Sentinel’ heeft enkel water nodig wanneer het jonge, recent geplante bomen zijn of tijdens perioden van droogte. Je kunt ook helpen om vocht rond je boom vast te houden door mulch rond de basis aan te brengen.

Daarnaast zijn er ook andere bomen die in de winter interessant zijn, zoals:

 

Samenvatting

Het kiezen van de juiste boom voor jouw voortuin kan een spannende en lonende taak zijn. Door rekening te houden met factoren zoals de grootte en vorm van de boom, de groeiomstandigheden, en het onderhoud en de verzorging van de boom, kun je de ideale boom vinden die bij jouw voortuin past. Of je nu een kleine tuin of een grote tuin hebt een voortuin kun je altijd vergroenen. Of je nu kiest voor een populaire boom zoals een magnolia, een sierappelboom, een krentenboompje, een meerstammige boom of een groenblijvende boom voor extra privacy, met de juiste keuze kan jouw voortuin het hele jaar door schitteren.

Bekijk ons aanbod bomen en bestel direct

Veelgestelde vragen over bomen in de voortuin:

Welke boompjes in de voortuin?

Antwoord: Je kunt overwegen om bomen zoals Linde, Acer, Carpinus, Liquidambar, Pyrus, Quercus en andere soorten als leibomen te gebruiken. Andere opties voor in de voortuin zijn de Katsuraboom, Perzische slaapboom, sering en diverse soorten sierkers.

Welke boom wordt niet hoger dan 3 meter?

Antwoord: Zoekt u een boom die niet hoger wordt dan 3 meter? Dan zijn bolbomen erg geschikt, u bepaald bij aankoop de stamhoogte, de stam blijft gelijkt, de bol zal alleen in omvang groeien. Let op dat u de boom regelmatig snoeit.

Welke boom als blikvanger?

Antwoord: De Acer griseum, Japanse notenboom of Acer negundo 'Flamingo' zijn goede opties als blikvanger vanwege hun opvallende bast en kleurrijke takken. Hun glanzende bladeren en herfstkleuren voegen extra aantrekkingskracht toe aan de tuin.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.