Menu
Geen producten gevonden

De roodgekleurde Acer palmatum ‘Atropurpureum’

De roodgekleurde Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Deze Japanse esdoorn met opvallend rode bladeren zorgt voor een accent in de tuin. Lees hier alles over de kenmerken en de verzorging.

Wat zijn de kenmerken van Acer palmatum ‘Atropurpureum’?

Acer palmatum ‘Atropurpureum’ is een opgaande tuinplant met een open structuur en diep ingesneden, handvormige bladeren (palmatum verwijst naar handpalm). De Nederlandse naam van deze plant is de Japanse esdoorn. Deze roodbladige variant is verreweg de bekendste soort Japanse esdoorn en is daarom ook terug te vinden in menig tuin of park.

Vanwege zijn mooie open groeiwijze wordt deze Acer vaak gebruikt als solitaire sierstruik in (Japanse) tuinen en vanwege zijn trage groei zelfs als potplant. Acer palmatum ‘Atropurpureum’ krijgt in het voorjaar schitterende purperrode bladeren die in de herfst verkleuren naar rood. De tuinplant is goed winterhard en heeft ook in de winter decoratieve waarde door zijn opvallende takkenstructuur. Naar boven toe wordt de plant steeds breder waardoor een soort vaasvormige struik ontstaat. Op latere leeftijd bolt de vorm weer wat uit.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

De struik kan een hoogte bereiken van anderhalf tot drie meter. Door snoei is de hoogte in te perken. De Japanse esdoorn groeit het beste op een goed vochthoudende, iets zurige bodem. Houdt hier rekening mee bij het planten (zie volgende alinea).

Hoe plant u Acer palmatum ‘Atropurpureum’?

Tuinplantenwinkel.nl levert de Acer palmatum ‘Atropurpureum’ in pot waardoor deze altijd te planten zijn. Er zijn verschillende maatvoeringen beschikbaar afhankelijk van het budget. De esdoorn houdt van vochthoudende, goed waterdoorlatende, lichtzure bodem. Geef hem een beschutte standplaats in de halfschaduw of schaduw, zodat zijn bladeren beschermd worden tegen al te felle zon. Uitdrogende wind kan het blad verdorren. In de zon kan de plant ook prima uit de voeten maar de bodem moet dan wel voldoende vochtig blijven zodat de plant niet uitdroogt.

Maak voor het planten de bodem eerst goed los; graaf ook wat dieper, zodat de tuinplant zich gemakkelijk kan wortelen. Maak een plantgat flink groter dan de pot en strooi hier flink wat tuinturf in voor het verkrijgen van het lichtzure bodemmilieu. (Tuinplantenwinkel.nl heeft deze tuinturf ook in haar assortiment). Dompel de plant met pot even in een emmer water, zodat de wortels zich goed vol zuigen, haal de pot eraf en zet de plant in het plantgat, zodat de bovenkant van de kluit ongeveer even hoog als de omliggende grond. Vul het gat op met omliggende aarde en druk dit met uw voeten stevig aan. Geef nog een keer water; sproei bij droge weersomstandigheden de eerste weken nog een paar keer.

Hoe moet u Acer palmatum ‘Atropurpureum’ snoeien en onderhouden?

Voor alle Japanse esdoorn geldt dat het snoeien zo beperkt mogelijk moet gebeuren. Het snoeien kan de kenmerkende vorm van de plant verstoren; bovendien gaat de plant bloeden bij teveel snoei in het voorjaar. Verwijder dode en vorm verstorende takken in de rustperiode aan het begin van de winter/einde najaar. U kunt ook een corrigerende snoei geven in de zomer bij koel weer (vanaf eind juni tot augustus/september).

Strooi in het vroege voorjaar wat compost of tuinturf rond de basis van de plant, zodat een mulchlaag gevormd wordt, die het zurige milieu langer vasthoudt en de plant beschermt tegen uitdroging. Dit is normaal gesproken voldoende. In een pot geeft u de esdoorn tijdens het groeiseizoen (april-september) extra voeding in de vorm van een organische mest.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Het nieuwe blad van de esdoorn in de zomer heeft nog een meer rode kleur dan de purperkleurige bladeren die zich al gevormd hebben.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Coen,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Acer palmatum 'Atropurpureum'.

  Het klopt dat deze soort Japanse Esdoorn door het jaar heen ook rood blad heeft. Let op dat het niet vuurrood, maar donkerrood gekleurd is. Dit is bij alle roodbladige Esdoorns zo. Deze kleuren pas knalrood in het najaar voordat het blad eraf valt. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Coen Coen

  Hallo, ik ben op zoek naar een Acer die in het voorjaar vuurrood is. Is dat deze Atropurpureum? Ik zie ze wel eens in tuinen staan, maar weet de naam niet.

 3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De rode esdoorn is een bladverliezende struik.
  Hij is in de zomer mooi rood en krijgt best een mooie herfstverkleuring maar laat dan al zijn blad vallen houd daar dus rekening mee als u een keuze maakt .

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.