Menu
Geen producten gevonden

Een kleurrijke herfst met de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 4
Een kleurrijke herfst met de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

Deze ranke boom zorgt ieder najaar voor een ‘Indian Summer’ met een veelkleurig palet aan schitterende kleuren.

Wat zijn de kenmerken van Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’?

Liquidambar styraciflua dankt zijn naam aan de Spaanse ontdekkers die het goudgele hars aanzagen voor vloeibare amber (liquid ambar); de dure stof die afkomstig is van de potvis. De boom is lange tijd onzichtbaar geweest maar wordt de laatste jaren steeds populairder. Dat komt mede door deze soort. In het plaatsje Worplesdon in Engeland werd deze variëteit voor het eerst vermeerderd uit zaad. Meest opvallend is de prachtige herfstverkleuring. De exacte kleur is deels afhankelijk van de standplaats en grondsoort maar het is altijd een genot om naar te kijken. Zijn mooiste tooi in de herfst krijgt de ‘Worplesdon’ bij zonnige dagen en koude nachten: de Indian Summer.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De Liquidambar ‘Worplesdon’ heeft diep ingesneden, handvormige, groene bladeren. De stam van deze boom blijft gewoon glad en heeft dus geen kurklijsten zoals die vaak te zien is bij andere variëteiten van de Amberboom. De bomen groeien ook meer gelijk op qua groeiwijze en grootte. Jonge bomen zijn zuilvormig tot piramidaal; oudere exemplaren krijgen meer een eivorm met een smalle kroon. De Worplesdon groeit minder hard dan de soort en kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 8 tot 10 meter bereiken. Door deze eigenschappen is de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ geschikt voor kleine en grote tuinen, parken en in lanen. De boom is ook goed te leiden en daardoor vindt u deze ook terug als leiboom.

Hoe plant u Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’?

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ is een winterharde, bladverliezende boom, die van oorsprong uit moerasachtige gebieden komt, en daarom de voorkeur geeft aan een vochtige bodem in de zon of halfschaduw. Maar ook op een doorlatende grond groeit deze boom uitstekend. Tuinplantenwinkel levert deze boom bij u af in een pot waardoor u bijna het jaar rond kunt planten.

Maak een flink gat dat iets groter is dan de aangeleverde pot. Strooi er eventueel wat aanplantgrond in en meng dit met de aanwezige aarde. Haal de pot van de boom en zet hem in het midden van het plantgat. Geef bij droog weer nu al een keer water. Vul met de omliggende aarde het gat verder op en duw het met uw voet stevig aan. Om de boom te verstevigen raden we aan om er een boompaal bij te plaatsen. In principe is 1 boompaal voldoende als deze op de westzijde van de boom wordt geplaatst. Zet de paal voor 1/3 deel in de grond. De paal kunt u tegen de kluit van de boom aan zetten op ongeveer 30 centimeter van de stam. Geef tenslotte nog wat water en herhaal dit een paar keer bij droog weer.

Hoe moet u Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ snoeien en onderhouden?

De Amberboom heeft geen bijzondere zorg nodig. Geef in droge, hete zomers af en toe wat water. Te lage, dunne takken kunt u het best in de zomermaanden wegsnoeien. Voor de dikkere takken, die niet passen in de vorm van de boom, moet u wachten tot de wintermaanden, als er geen vorst is. Verwijder dan eventueel ook het teveel aan takken in de kroon van de boom. Deze sierboom heeft nauwelijks last van ziekten en plagen en is dus erg gezond.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bladeren van de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' kleuren in de herfst prachtig rood, oranje, geel en purper.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marjan,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de 'Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.

  Er is niet exact aan te geven wat precies de juiste standplaats en grondsoort is voor de mooiste herfstverkleuring van de Liquidambar. Het is afhankelijk van meerdere aspecten dan alleen de standplaats en grondsoort. Zon, wind en temperatuur hebben er ook invloed op. Daarnaast kleurt de Liquidambar wel eens minder intens als hij het erg goed naar zijn zin heeft. Bij hele goede groei, zal de herfstverkleuring minder zijn dan bij een mindere groei.

  Over het algemeen staat de Liquidambar het beste in losse (goed waterdoorlatende) voedingsrijke grond. De zon zorgt ook deels voor de herfstverkleuring, dus een standplaats in de zon heeft de voorkeur.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Marjan Marjan

  "Meest opvallend is de prachtige herfstverkleuring. De exacte kleur is deels afhankelijk van de standplaats en grondsoort" schrijft u.
  Welke standplaats en grondsoort zorgen ervoor dat het blad zo rood mogelijk kleurt?

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Claudia,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.

  Zonder de boom gezien te hebben, zal hij aan het verdrogen zijn. Geef hem een keer heel erg veel water, zodat de grond rondom de kluit verzadigd raakt. Hierdoor kan de kluit zich weer volzuigen met water.

  Leg de tuinslang bij de Liquidambar boom en laat deze gerust een uur langzaam lopen.

  Als het nog geen oude boom is en u kunt bij de takken, dan kunt u alle takken zeker voor 1/3e of misschien wel beter nog de helft terugsnoeien. De boom heeft dan minder takken waar de energie naartoe moet.

  Geef daarna matig water, want een boom zonder blad neemt niet veel water op. U zou hem door veel water te kunnen blijven geven, kunnen verzuipen.

  Als de boom herstelt, krijgt hij dit jaar nog nieuwe bladeren.

  Dus in het kort:
  - Heel veel water geven
  - Takken voor ongeveer de helft terugsnoeien
  - Daarna matig met water geven (max 1x per week bij normaal weer)

  Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Claudia Claudia

  Hallo,
  Onze Liquidambar is erg dor, heeft geen groene blaadjes meer.
  Kan ik hem nog redden?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Thomas,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.

  Wij adviseren om de bamboestok er ongeveer 2 jaar bij te laten staan en hem dan te verwijderen. Bij een Liquidambar is het belangrijk dat de top van de boom de eerste tijd wat extra steun heeft. Daarvoor dient de bamboestok.


  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Thomas G Thomas G

  Beste,
  Ik vroeg me af wanneer de bamboe stok die naast de boom staat moet verwijderd worden?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.