Menu
Geen producten gevonden

Gouden regen boom

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in bomen
 • 2
Gouden regen boom

Een bloeiende gouden regen in april mei is altijd weer een prachtig gezicht. De boom steelt dan de show met een overdaad aan goudgele bloemen die in trossen aan de takken hangen.

Wat zijn de kenmerken van gouden regen?

Gouden regen is een kleine boom of meerstammige struik/boom en daardoor zeer geschikt voor kleinere tuinen. De bladeren bestaan uit 3 lobben en zijn groen. De vorm van de kroon is vaasvormig en naar boven toe wat breder uitgroeiend. De voornaamste reden om deze boom aan te planten is echter de bloei in het voorjaar.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De bloemen van deze tuinplant hebben een vlinderachtige vorm, daarom behoort de gouden regen, ook wel Laburnum x watereri 'Vossii' genaamd, tot de ‘vlinderbloemigen’. De lange, gele bloemtrossen hangen aan de boom, dan weet u waarom de boom ‘Gouden Regen’ heet. Als ze bijna uitgebloeit zijn is de term gouden regen een nog meer letterlijke betekenis; dan waait er een wolk van kleine, gele blaadjes door de lucht.

Uit de bloemen ontstaan een soort kleine peulvruchten, die overigens net als bij de klimplant blauwe regen giftig zijn. We raden om dit reden aan om deze boom niet in de buurt van een vijver met vissen te plaatsen.

Tuinplantenwinkel.nl heeft een aantal verschillend gekweekte soorten in het assortiment. Naast de meest gangbare cultivar ‘Vossii’ is er ook een soort met afhangende takken; de Laburnum alpinum ‘Pendulum’.

Hoe plant u gouden regen?

Als u een boom gaat planten, is het aan te raden om een set boompalen mee te bestellen. De boompalen zorgen ervoor om de nieuw aangeplante boom wat stevigheid te geven en scheefgroeien te voorkomen; de boom wortelt namelijk nogal oppervlakkig. Gouden regen heeft een voorkeur voor een windluwe standplaats.

De beste bodem is goed doorlatend, vrij stevig van structuur en iets vochtig. Lichte kleigrond of zandgrond is het beste.  De boom groeit goed in zowel de zon of schaduw, maar de boom bloeit rijker op een zonnige standplaats. Let op: verharding verdraagt deze tuinplant niet.

Tuinplantenwinkel.nl levert de boom of struik in een pot. Voordat u gaat planten maakt u natuurlijk eerst de grond goed doorlaatbaar, graaft dan pas een plantgat net iets dieper en breder dan de pot. Daar strooit u dan aanplantgrond in. Vermeng de aanplantgrond goed door de grond in het gat. Haal de boom uit de pot en zet hem in het gat, dan een flinke scheut water erbij en het gat weer dicht maken. De grond drukt u stevig met uw voet aan; zorg daarbij dat de boom al recht staat. Daarna plaatst u de boompaal of palen.

Plaatsen van een boompaal:

De boompaal komt net naast de kluit van de boom te staan. Belangrijk is dat de paal op de westzijde van de boom komt te staan. Voor voldoende stevigheid, moet de paal voor ongeveer 1/3e deel in de grond komen te staan. Het beste kunt u het gat voor de boompaal met een grondboor maken. Wanneer de paal in de grond staat, de grond rondom de paal goed aanduwen en de paal met een paar ferme slagen van een grote hamer vast slaan. Maak dan de boomband vast aan de boom en de palen. Let op: de palen zijn er niet om de boom recht te trekken.

Hoe moet u gouden regen snoeien en onderhouden?

Snoeien is eigenlijk niet nodig; uitsluitend snoeien om dood hout te verwijderen of om een bepaalde vorm te verkrijgen. Jonge bomen wel snoeien om een mooie boomvorm verkrijgen.
Snoei nooit in het najaar en de winter om infecties te vermijden. De beste tijd op een goudenregen te snoeien is direct na de bloei.

Gouden regen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: In het voorjaar bloeit de goudenregen boom met lange trossen die bezaait staan met kleine goudgele bloemen. De bloei heeft wat weg van de klimplant blauwe regen. Beide planten zijn ook familie van elkaar.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel Klantenservice Tuinplantenwinkel

  Beste Lex,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Gouden regen boom.

  Het kan inderdaad goed komen door de leeftijd van de boom. Doorgaans wordt een Gouden regen niet zo heel oud, dus als hij er al 25 jaar staat + de jaren ervoor, dan kan het zomaar zijn dat dit de oorzaak is van het minder goed ontwikkelen van het blad.

  Of zou hij de afgelopen jaren last van de droogte gehad hebben? Dit kan worden versterkt door de standplaats; bijvoorbeeld als hij tussen andere bomen staat of met zijn wortelgestel in de bestrating.

  Bij beide oorzaken is er weinig wat u kunt doen. U kunt wel een keer voeding geven aan de boom. Strooi bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrels rondom de voet van de Gouden regen. Dit zou hem een boost kunnen geven.

  De dorre takken eruit snoeien is prima. Na de snoei zal dit een mooier beeld van de boom geven.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Lex Klein Haneveld Lex Klein Haneveld

  Geachte mevrouw, mijnheer.

  In mijn tuin staat een gouden regen. Hij is al meer dan 25 jaar oud, want hij stond er al toen ik hier 25 jaar geleden kwam wonen. Hij bloeit uitbundig, maar de blaadjes ( de groene blaadjes dus) blijven de laatste jaren erg klein. In mijn voortuin staat ook een gouden regen (een zaailing van de eerdergenoemde boom) die een jaar of tien oud is. Die bloeit ook mooi, maar heeft normale blaadjes.
  Wat zou de oorzaak kunnen zijn dat de oudste boom zulke kleine blaadjes heeft? Wordt hij te oud?
  Er zitten wel een paar dorre takken in, die wil ik na de bloei eruit halen.
  Maar ik denk niet dat dat de oorzaak van de kleine blaadjes is.
  Kan ik er nog iets aan doen?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Vriendelijke groet,
  Lex Klein Haneveld

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Dirk,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Gouden Regen.

  Het beste kunt u de Gouden Regen uit de pot halen en hem met kluit zonder pot terugplanten. Hierdoor kunnen de wortels zich een stuk beter ontwikkelen. In de pot wordt dit tegengehouden. Geef daarna een keer extreem veel water. Hierdoor kan de kluit zich tot in de kern volzuigen met water. Leg de tuinslang bij de boom en laat deze een half uurtje langzaam stromen.

  Als de boom eerst ook met pot ingegraven stond, dan is de boom tijdens het verplanten wortels kwijtgeraakt. Hierdoor kan hij met de overgebleven wortels niet de gehele kroon van voeding en vocht voorzien, waardoor het blad slap gaat hangen. Om dit op te lossen kunt u de takken voor een deel terugnemen. Knip alles takken tot de helft terug. (een tak van 100cm, op 50 cm afknippen). Het is geen garantie dat de Gouden Regen het met deze maatregelen redt, maar dan heeft u er in ieder geval toch alles aan gedaan.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Dirk Dirk

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik heb mijn gouden regen boom verplaatst en nu wordt hij slap en ziet het er uit dat de boom dood gaat.
  Hij zit in een pot en die heb ik met pot en al op een andere plek in de tuin ingegraven.

  Kunt u mij advies geven of er nog iets te doen is dat de boom het gaat overleven.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Dirk de Bruijn

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.