Menu
Geen producten gevonden

Nothofagus antarctica

 • Geplaatst op
 • Door Tuinplantenwinkel.nl
 • Geplaatst in bomen
 • 4
Nothofagus antarctica

Nothofagus is een vrij onbekende maar decoratieve solitaire struik of boom met een grillige, bijna kronkelende stam. Lees hier waarom deze boom geschikt is voor zowel kleine als grote tuinen.

Wat zijn de kenmerken van Nothofagus antarctica?

De Nothofagus antarctica heeft een zeer karakteristieke, onregelmatige groeiwijze met een open veel licht doorlatende kroon en kleine, krullende en soms naar kaneel geurende blaadjes. Zeer opvallende zijn ook de witte stippen en strepen op de bast: de lenticellen. Deze zorgen samen met de visgraatstructuur van de takken dat deze tuinplant ook in de winter een aanwinst is in iedere tuin. Ook in de herfst zorgen de mooi geel verkleurende blaadjes voor een schitterend lichtspel. De Nederlandse naam is schijnbeuk omdat de tuinplant verre familie is van de beuk (Fagus).

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Ondanks zijn bijzondere verschijning is deze boom niet in veel tuinen te vinden en dat is jammer. De Schijnbeuk is namelijk een redelijk trage groeier en wordt maximaal ongeveer 3 tot 5 meter hoog. De bescheiden hoogte en groei maken deze boom geschikt voor zowel een kleinere als grotere tuin. En door de karakteristieke groei van de plant haalt u direct een solitair in huis die de tuin extra elan geeft.

Hoe plant u Nothofagus antarctica.?

Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u de schijnbeuk in diverse uitvoeringen. De Schijnbeuk staat het liefst op een zonnige, enigszins beschutte plaats. Maak een plantgat dat iets groter is dan de pot; voeg aanplantgrond toe voor een snellere aangroei en vermeng dit met de aanwezige aarde. Haal de pot weg, zet de plant in het gat en geef even wat water. Vul het plantgat nu verder op en druk de grond met de voeten stevig aan. Plaats nu, indien nodig, een boompaal en maak die volgens de instructie vast aan de boom met de boombanden. Geef nu nog een keer wat water. Bij aanhoudende droogte is het verstandig om water te geven wanneer het blad zich heeft ontwikkeld. Zeker in de eerste paar jaar na aanplant is het belangrijk om dit in de gaten te houden.

Hoe moet u Nothofagus antarctica snoeien en onderhouden?

De Nothofagus antarctica vertakt zich van nature al van onder uit en zal zo uitgroeien tot een meerstammige boom/struik. Aan u de keuze welke stammen mogen doorgroeien en welke takken kunnen worden teruggesnoeid. De tuinplant groeit het hardst aan de top en de uiteinden van de takken. De beste snoeiperiode is het einde van de winter bij vorstvrij weer. Knip bij jonge tuinplanten dan meteen ook de uitgedroogde of ingevroren jonge scheuten helemaal weg. Schijnbeuk houdt van een humusrijke bodem, dus strooi na het snoeien ook wat turf uit rondom de voet van de plant. Daarnaast kunt u in het voorjaar wat mest strooien. Verder behoeft deze tuinplant weinig onderhoud; geniet er vooral van.

Nothofagus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: De kleine gegroefde bladeren van de Nothofagus staan aan zeer bijzonder groeiende twijgen die als een visgraat aan de hoofdtakken groeien.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ronald,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Nothofagus antarctica.

  Dat zou er inderdaad mee te maken kunnen hebben. Een keer voeding geven kan nog in deze tijd van het jaar. Geef bijvoorbeeld een keer Culterra of koemestkorrel rondom de voet van de Nothofagus antarctica.

  Verder komt het vaker voor dat de bladeren van bomen eind augustus al verkleuren. Daarnaast is het deze zomer fris en erg vochtig, waardoor er eerder bladinfecties op kunnen treden. Dit samen kan er de oorzaak van zijn dat er nu al wat blad van uw Nothofagus antarctica valt. Dit ter info.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Shirley,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Nothofagus antarctica.

  De Nothofagus heeft geen penwortel, maar een gewoon 'normaal' wortelstelsel.

  U kunt testen of er nog leven in de boom zit door een stukje van de bast van een tak te schrapen met een mesje of uw nagel. Als het er onder de bast groen uitziet, dan zit er nog leven in de tak, als het dor en bruin is, dan is de tak / boom dood. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 3. Shirley van Straten Shirley van Straten

  Hoi, ik heb een nothofagus antarctica. Nu vrees ik dat deze is overleden. Mijn vraag is of deze boom een penwortel heeft of een ander wortelstelsel?
  Ik kan dat niet echt vinden op het internet.
  Alvast dank u wel voor uw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Shirley

 4. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Rita,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Nothofagus antarctica.

  Dat zou zeker een reden kunnen zijn. Afgelopen 2 jaar hebben heel erg veel planten en bomen schade opgelopen door de droogte en hitte die we gehad hebben.

  Als u erbij kunt, dan kunt u het beste de dode takken uit de boom knippen. Er komt dan ruimte in het gestel, zodat hij makkelijker opnieuw uit kan lopen op nog levende gedeelten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 5. Rita Elodie Bourez Rita Elodie Bourez

  Mijn Notofagus is nu 25 jaar oud en sedert twee jaar krijgt hij veel dode takken ,ik wijt het aan de droge zomers van de laatste jaren ,kan dat?Alvast bedankt ,Rita Bourez

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.