Sering snoeien voor de mooiste bloei

Sering snoeien voor de mooiste bloei

Bij het snoeien van Seringen is het belangrijk om de juiste snoeitijden en -technieken te volgen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen seringen jarenlang bloeien en geurige bloemen produceren. Laat uw tuin opbloeien met de prachtige kleuren en geuren van seringen.

Sering snoeien voor de mooiste bloei

Wanneer en hoe moet u een Sering snoeien om volgend jaar weer van een spectaculaire bloei te kunnen genieten? Sering snoeien doet u idealiter direct na de bloei in mei of juni om nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Dit artikel leidt u door de juiste timing en methoden voor zowel jonge als oudere Seringen om ervoor te zorgen dat uw struik gezond blijft en rijkelijk bloeit.

Belangrijkste punten

  • Seringen moeten direct na de eerste jaarlijkse bloei in mei of juni gesnoeid worden, terwijl van half juli tot half september snoeien vermeden moet worden om de bloei in het volgende jaar niet te hinderen.

  • De snoeitechnieken variëren tussen jonge en oude Seringen: bij jonge Seringen volstaat het knippen van uitgebloeide bloemen en wilde scheuten, terwijl oude Seringen baat hebben bij een meer ingrijpende verjongingssnoei.

  • Na het snoeien van Seringen is het essentieel om adequate nazorg te bieden door de plant te bemesten en, indien nodig, snoeivlakken te behandelen met wondafdekmiddel, en passend gereedschap te gebruiken om ziektes te voorkomen.

Optimale timing voor Sering snoeien

Het succes van het snoeien van uw Sering hangt sterk af van de timing. Seringen moeten direct na de eerste bloei in de maand mei of juni gesnoeid worden om nieuwe bloemen voor het volgende jaar te stimuleren. De beste timing voor het snoeien is dus direct na de bloei, wat specifiek eind mei of begin juni zal zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat snoeien vermeden moet worden van half juli tot half september. Dit komt omdat de Sering dan bezig is met groeien en zich voorbereidt op de volgende bloei. Het verwijderen van uitgebloeide bloemtrossen bevordert de aanmaak van nieuwe scheuten en bloemknoppen, die essentieel zijn voor de bloei in het volgende jaar, wanneer de Sering bloeit.

De beste momenten per Seringtype

Verschillende soorten Seringen hebben verschillende snoeitijden. Kleinbloemige Seringen, zoals de kleinbloemige Sering en mini Seringen, die twee keer per jaar bloeien, moeten na de eerste bloei in mei en juni gesnoeid worden. Het juiste snoeimoment voor deze Sering is dus direct na de eerste bloei, wanneer de meeste Seringen bloeien.

Amerikaanse Seringen (Ceanothus) die in het voorjaar bloeien, kunnen het beste direct na hun bloei in juni worden teruggesnoeid. Het “amerikaanse Sering snoeien” zorgt ervoor dat de plant de rest van het seizoen kan rusten en zich kan voorbereiden op de volgende bloei.

Voor Amerikaanse Seringen die in de late zomer hun bloeiperiode hebben, geldt dat ze vroeg in het voorjaar, in maart, licht teruggesnoeid moeten worden. Dit zorgt ervoor dat de plant krachtig kan bloeien in de late zomer.

Bekijk onze Seringen en bestel direct

Juiste technieken voor verschillende Seringen

Het Seringen snoeien is niet alleen een kwestie van timing, maar ook van techniek. Voor jonge Seringen is het bijvoorbeeld voldoende om de uitgebloeide bloemen na de bloei weg te knippen en de toppen eruit te knippen. Wilde scheuten vanuit de stam moeten meteen weggesnoeid worden, omdat deze de plant kunnen verzwakken door een afname van de nodige voedingsstoffen.

Bij oude Seringen ligt de zaak iets ingewikkelder. Het snoeien van een oude Sering begint bij het hart van de struik, en niet aan de buitenkant. Dit betekent dat je eerst de binnentakken moet snoeien voordat je aan de buitenste takken begint. Dit zorgt ervoor dat de struik van binnenuit verjongt en stimuleert een gezonde groei en bloei.

Jonge Sering snoeien

Het snoeien van een jonge Sering vereist een delicate aanpak. De beste tijd om jonge Seringen te snoeien is direct na de bloei eind mei of begin juni, terwijl het snoeien vermeden moet worden tijdens de bloeiperiode om de plant niet van slag te brengen.

Bij het snoeien van een jonge Sering, moet net boven het eerste gezonde bladpaar worden geknipt. De toppen en extra lange gezonde stelen worden tot aan de zijvertakkingen teruggesnoeid. Het doel van het snoeien van een jonge Sering is om de plant compact en klein te houden, terwijl deze nieuwe scheuten aanmaakt en de ontwikkeling van nieuwe bloemknoppen voor het volgende jaar stimuleert. Op zoek naar een jonge Sering voor in uw tuin? Bekijk dan zeker eens de witte Syringa vulgaris 'Mme Lemoine', de paarse Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth' en de roze Syringa vulgaris 'Beauty of Moscow'.

Oude Sering snoeien

Het snoeien van een oude Sering vereist een andere aanpak dan het snoeien van een jonge Sering. Een verjongingssnoei bij oudere Seringen kan het beste in het vroege voorjaar tijdens de rustperiode van november tot maart uitgevoerd worden, om de plant voor te bereiden op een sterke nieuwe groei en bloei.

Bij een verjongingssnoei van een oude Sering moet je de takken gelijkmatig snoeien, tot zo’n 50 centimeter boven de grond, net boven een oog dat naar buiten kijkt. Drastische verjongingssnoei wordt specifiek toegepast door oude takken of de hele stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af te zagen, wat de Sering zal stimuleren om nieuwe scheuten te vormen. Het verwijderen van gesnoeide takken is belangrijk voor een nette en gezonde groei van de Sering.

Als alternatief kan een verjongingssnoei gespreid worden over 3-5 jaar door Sering jaarlijks een derde van de oudste takken te verwijderen, wat voorkomt dat de Sering enkele jaren helemaal geen bloemen geeft.

Bekijk onze Amerikaanse Seringen en bestel direct

Verzorging na het snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om de Sering goed te voeden en water te geven met een organische meststof met langzame afgifte om nieuwe groei te stimuleren. Daarnaast is het aan te raden om een wondafdekmiddel te gebruiken na het snoeien van een Sering om de snoeivlakken te beschermen.

In de winter kan de Seringenstruik bemest worden met gemengde organische mest of in het voorjaar met kunstmest, vooral als de grond arm is.

Het juiste gereedschap voor de klus

Het juiste gereedschap is essentieel voor het succesvol snoeien van uw Sering. Voor het snoeien van een jonge of volwassen Sering met niet al te dikke takken is een gewone snoeischaar geschikt.

Bij het verjongen van een oude Sering is het aan te raden een scherpe handzaag of een sterke takkenschaar te gebruiken. Het gebruik van botte of vuile snoeigereedschap kan ziekten overbrengen op de Sering tijdens het snoeien.

Snoeien voor decoratie

Afgesneden Seringtakken en bloemen hoeven niet te worden verspild. Ze kunnen worden getransformeerd tot prachtige, geurige decoraties voor in huis. De zoetgeurende afgesneden bloemen van Seringen kunnen worden gebruikt om een levendig boeket samen te stellen dat functioneert als een natuurlijk luchtverfrisser. Seringenbloesems kunnen ook gecombineerd worden met vintage decor, zoals antieke vazen of oude boeken, om een nostalgisch en romantisch gevoel te creëren.

Bekijk alle Syringa vulgaris en bestel direct

Voorkomen van problemen bij het Sering snoeien

Er zijn enkele veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij het snoeien van Seringen. Een daarvan is overmatig terugsnoeien, wat de plant kan verzwakken en een herstelperiode van jaren tot bloei kan vereisen. Om dit te voorkomen, moet u Seringen niet snoeien tussen half juli en half september of in het najaar. Dit kan de plant in het groeiseizoen verstoren en beschermen tegen vorstschade. Ook moet u voorkomen dat u jonge Seringen te drastisch terugsnoeit na de bloei. Knip in plaats daarvan half/eind augustus alleen het noodzakelijke van de takken om kale twijgen en een kaal uiterlijk te voorkomen.

Seringenboom snoeien.

De snoeitechnieken voor Seringenbomen verschillen enigszins van die voor Seringenstruiken. Het snoeien van Seringenbomen moet ook direct na de bloei gebeuren, om nieuwe groei niet te hinderen en om bloei in de volgende jaren te garanderen.

Voor het herstellen van een oude Sering met een kale stam, dient men tijdens de rustperiode van de plant drastisch te snoeien door oude takken, dode takken of de stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af te zagen en wilde scheuten die uit de onderstam komen volledig te verwijderen. Een Sering op stam kan op deze manier weer tot bloei komen. Tijdens het drastisch snoeien moeten dode en lange uitschieters verwijderd worden om een gezonde structuur te behouden en nieuwe scheuten te bevorderen. Dit geldt ook voor een Sering op stam zoals de Syringa meyeri 'Palibin'.

 

Bekijk alle Seringen op stam

Veelgestelde Vragen

Hoe en wanneer snoei je een Sering?

Je snoeit een Sering in het vroege voorjaar, tijdens de rustperiode van november tot maart. Als een oudere Sering niet mooi in vorm is, kun je het best drastisch terugsnoeien, wat een verjongingssnoei wordt genoemd.

Wat te doen als Sering is uitgebloeid?

Na de bloei is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen weg te knippen, tot op het eerste zijtakje. Voor oudere Seringen die niet mooi in vorm zijn, kan een verjongingssnoei worden uitgevoerd tijdens de rustperiode tussen november en maart. Het knippen van wilde scheuten die uit de onderstam komen, is ook aan te raden.

Hoe moet je snoeien?

Om goed te snoeien, is het belangrijk om maximaal 20% van de blad dragende takken weg te snoeien, takken altijd aan de basis te snoeien, dikke takken in twee fasen te snoeien, hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien weg te snoeien en dood hout altijd weg te snoeien. Succes met de snoei!

Hoe hoog kan een Seringenboom worden?

Een Seringenboom kan gemiddeld 3 tot 7 meter hoog worden, maar als deze niet regelmatig gesnoeid wordt, kan hij tot wel 5 meter hoog groeien. Het is aan te raden om een oudere Sering elk jaar te snoeien om te voorkomen dat deze te hoog wordt en geen takken en bladeren meer heeft op de stam.

Welke maand Sering snoeien?

Het ideale moment om Seringen te snoeien is in het late voorjaar, meestal rond eind mei of begin juni, wanneer ze uitgebloeid zijn. Aarzel niet om zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen af te knippen. Dit bevordert de gezondheid en bloei van de plant.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.