Viburnum snoeien: Tips voor de verschillende soorten

Viburnum snoeien: Tips  voor de verschillende soorten

Viburnums zijn er in vele soorten, in dit blog wordt de snoei en verzorging van de bekendste soorten behandeld.

Viburnum snoeien: essentiële tips voor een prachtige bloeiende heester

Vraagt u zich af wanneer en hoe u uw viburnum het beste kunt snoeien voor gezonde groei en rijke bloei? Dan bent u hier aan het juiste adres. Of het nu gaat om de populaire Viburnum tinus, de geurende Gelderse Roos of een andere soort, we bespreken de optimale tijd en methode om uw heesters te snoeien - zonder poespas, direct en duidelijk. Lees verder voor praktische tips en snoeirichtlijnen die u helpen uw Viburnum in topconditie te houden, met speciale aandacht voor “Viburnum snoeien”.

 

Belangrijkste punten

  • Snoeien van Viburnum is essentieel voor de gezondheid en bloei van de struik en hangt af van de specifieke soort en het klimaat; Viburnum tinus moet bijvoorbeeld in april gesnoeid worden.
  • Er zijn verschillende snoeimethoden zoals verjongingssnoei, vormsnoei, en drastisch snoeien, die afhankelijk van de Viburnum soort en gewenste resultaat kunnen worden toegepast.
  • Na het snoeien is het belangrijk om de Viburnum goed te verzorgen met water, meststoffen en bescherming tegen vorst, en het juiste gereedschap te gebruiken om schade en ziektes te voorkomen.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

De kunst van het Viburnum snoeien

Viburnum is een uitgebreid geslacht van sierlijke struiken, met zowel bladverliezende als wintergroene soorten, zoals Viburnum davidii en Viburnum tinus. Neem bijvoorbeeld Viburnum tinus, een gewilde groenblijvende struik met roze en witte bloemetjes die bloeit van november tot maart of april. Wanneer Viburnum tinus bloeit, is het snoeien van Viburnum van cruciaal belang voor het behoud van een gezonde en bloeiende struik, omdat het bijdraagt aan de algehele gezondheid en esthetiek van de plant. Snoei de Viburnum tinus na de bloei in het vroege voorjaar, zo voorkomt u dat u de bloemen(knoppen) weg knipt. Het is dus geen overbodige luxe om wat tijd en energie te steken in het snoeien van je Viburnum. Viburnum davidii bloeit juist in het voorjaar, maar heeft weinig tot geen snoei nodig.

Maar wanneer en hoe vaak moet je snoeien? Dat hangt af van de soort Viburnum en de weersomstandigheden.

 

Tijdstip en frequentie van snoeien

Een van de belangrijkste aspecten van het snoeien van Viburnum is timing. Het snoeien na de bloei draagt bij aan de bevordering van de groei en bloei voor het volgende seizoen, dus dit is meestal het beste moment voor het snoeien van Viburnum. Specifieke soorten Viburnum hebben echter hun eigen ideale snoeitijden. Hier zijn enkele voorbeelden:

- Viburnum tinus moet worden gesnoeid in april

- Viburnum bodnantense in april-mei

- De Gelderse Roos (Viburnum opulus) in juni-juli

- De Japanse Sneeuwbal (Viburnum plicatum) in juni of juli (of zelfs later)

Op het gebied van frequentie, om Viburnum tinus, ook wel sneeuwbal genoemd, compact te houden, is het raadzaam om regelmatig te snoeien, zo behoudt je de compacte groeiwijze. De sneeuwbal snoeien helpt bij het behouden van de vorm en grootte van de struik. Bij de meeste Viburnum soorten is niet veel snoei nodig, vaak alleen vormsnoei om het model mooi te houden. Voor de Gelderse Roos, om de vitaliteit en gezondheid te behouden, dient af en toe gesnoeid te worden. Maar over het algemeen is bij alle struiken die je hebt, belangrijk om te onthouden dat regelmatig snoeien essentieel is voor de gezondheid en bloei van de struik.

Het is echter ook belangrijk om te weten hoe je Viburnum correct moet snoeien.

Methoden van Viburnum snoei

Er zijn drie belangrijke methoden voor het snoeien van Viburnum: verjongingssnoei, vormsnoei en drastisch snoeien. Elk heeft zijn eigen doel en methodiek, en begrijpen hoe en wanneer ze te gebruiken is cruciaal voor het succesvol onderhouden van je Viburnum.

Laten we elk van deze methoden eens nader bekijken.

Verjongingssnoei

Verjongingssnoei is een methode die wordt gebruikt om nieuwe groei te bevorderen en oude, ongezonde takken te verwijderen. Bij Viburnum bodnantense wordt dit bijvoorbeeld gedaan door:

  • Het is belangrijk om de zwakste en oude takken te selecteren.
  • Bij volwassen struiken één vijfde van de takken tot aan de basis af te knippen.

Verjongingssnoei wordt uitgevoerd in het, direct na de bloei. Soms is het nodig om een groot deel van de hele struik sterk terugsnoeien. Dat betekend dat u een tijd geen bloemen krijgt.

Vormsnoei

Vormsnoei is een andere belangrijke snoeimethode voor Viburnum. Het belangrijkste doel van deze methode is om de struik een nette en compacte vorm te geven. Volgens de principes van vormsnoei is het belangrijk om beschadigde of dode takken te verwijderen en de takken terug te snoeien om de gewenste vorm en grootte te behouden, zodat de struik gezond blijft en roze bloemen kan produceren.

Het snoeien gebeurt eigenlijk altijd na de bloei, zodat de roze bloemknoppen en witte bloemen kunnen blijven bloeien.

Drastisch snoeien

De derde en meest radicale snoeimethode voor Viburnum is drastisch snoeien. Onder drastisch snoeien van Viburnum kan worden verstaan dat de plant na de bloei in maart of april wordt teruggesnoeid, waarbij ongeveer 50% van de plant behouden blijft of tot ongeveer 50 cm boven de grond wordt gesnoeid.

Wintergroene Viburnum-soorten, zoals Viburnum tinus, lenen zich goed voor drastisch snoeien, waarbij alle takken tot op de grond afgeknipt worden. Het viburnum tinus snoeien doorgaans resulteert in voldoende nieuwe scheuten.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Specifieke snoeirichtlijnen per soort Viburnum

Hoewel de algemene snoeiprincipes die we tot nu toe hebben besproken nuttig zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat verschillende soorten Viburnum specifieke snoeirichtlijnen hebben.

Bijvoorbeeld, Viburnum tinus dient gesnoeid te worden na de bloei in het voorjaar. Latere bloei en heeft de plant nog veel bloeiende takken zitten, dan kunt u gerust de snoei uitstellen. De ‘Eve Price’ variant van Viburnum tinus is een winterbloeiende heester met witroze bloempjes en een compacte groei. Terwijl ‘Gwellian’ een losse groeiwijze heeft en breder uitgroeit en vanaf het late najaar bloemen draagt. Deze specifieke kenmerken kunnen van belang zijn bij het bepalen van de juiste snoeiwijze.

 

Onderhoud na het snoeien

Na het snoeien van je Viburnum is het belangrijk om de plant goed te verzorgen om een gezonde groei te bevorderen. Hier zijn een paar tips:

  • Geef de plant regelmatig water, vooral in de eerste paar weken om het herstel te bevorderen. (let op dit is zeer weersafhankelijk)
  • Gebruik in het groeiseizoen na het snoeien organische mestkorrels, zoals koemestkorrels
  • Breng evt. een dikke laag compost aan rond de voet van de struik.

Op deze manier zorg je ervoor dat je Viburnum goed verzorgd wordt en gezond kan groeien. Bovendien is het raadzaam om de takken met een scherpe snoeischaar af te knippen, dit om de kans op een infectie te verkleinen.

 

Bescherming tegen vorst

Hoewel Viburnum een robuuste heester is, heeft het bij stevige vorst extra bescherming nodig, vooral bij de groenblijvende Viburum als het meer dan 12 graden vriest. Om jonge bloemknoppen en bladeren te beschermen, dient u de struik te bedekken met enkele lagen hoogwaardig vliesdoek en de grond te voorzien van een laag bladaarde en compost.

In koudere periodes is het raadzaam om de plant in potten te verplaatsen naar een lichte ruimte, zoals een serre, om daar te overwinteren. Als de extreme kou weer voorbij is, is het belangrijk de pot weer naar buiten te verplaatsen.

 

Combineren van planten met Viburnum

Viburnum kan prachtig worden gecombineerd met andere planten en struiken om je tuin een harmonieuze en aantrekkelijke uitstraling te geven. Viburnum tinus kan prachtig gecombineerd worden met struiken zoals Amelanchier lamarckii, Photina x fraseri en Prunus lusitanica. Deze combinaties zorgen voor een mooie variëteit in de tuin. Voor Viburnum plicatum zijn kleine vaste planten zoals Zegge (Carex), Siergras, Leliegras en Salie geschikt.

En mogelijke mooie kleurcombinaties met Viburnum omvatten planten zoals:

 

Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van Viburnum

Zelfs met de beste bedoelingen kunnen er fouten worden gemaakt bij het snoeien van Viburnum. Een van de meest voorkomende fouten is het toepassen van onjuiste snoeimethoden, zoals het verwijderen van te veel bloeiende takken of het niet verwijderen van oude en slechte overige takken. Ook het snoeien op het verkeerde moment kan problematisch zijn en kan ertoe leiden dat de heester een jaar lang geen bloemen heeft.

Daarnaast kan het gebruik van bot gereedschap of het uitvoeren van drastische snoeibewerkingen in het groeiseizoen schadelijk zijn voor de plant.

 

Samenvatting

Samenvattend, het snoeien van Viburnum is een kunst die, indien goed beheerst, een gezonde en bloeiende heester kan bevorderen. Of je nu kiest voor verjongingssnoei, vormsnoei of drastisch snoeien, het belangrijkste is om je Viburnum te snoeien op een manier die past bij de specifieke soort. Met de juiste zorg, inclusief regelmatig water geven, bemesten en bescherming tegen vorst, zal je Viburnum ongetwijfeld floreren. Dus pak je snoeischaar en ga aan de slag!

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Veelgestelde vragen over de Viburnum snoeien:

Hoe en wanneer Viburnum tinus snoeien?

Antwoord: Je kunt Viburnum tinus het beste snoeien in maart, na de bloei, om de plant voller en compacter te houden en om nieuwe bloemen te vormen voor de winter. Dus je kunt de struik in deze periode terugsnoeien.

Hoe snoei ik de Viburnum?

Antwoord: Voor het snoeien van de Viburnum is het belangrijk om een schone- en scherpe snoeischaar te gebruiken. Knip de uitstekende takken na de bloeiperiode en overweeg een drastische snoei tot 50 cm boven de grond. Zorg voor herstel door compost of organische meststoffen en water toe te voegen. Snijd gelijkmatig over de hele struik takken weg tot zo'n 30-40 cm hoogte, .

Waarom geen bloemen in Viburnum?

Antwoord: Viburnum kan geen bloemen krijgen door verkeerde snoei, te veel schaduw of bevriezing. Zorg voor juiste snoeitiming, voldoende zonlicht en bescherming tegen strenge vorst om bloei te bevorderen.

Hoe Viburnum Bodnantense snoeien?

Antwoord: Na de bloei kun je de Viburnum Bodnantense snoeien om de vorm in stand te houden en eventuele doodgevroren takken weg te knippen. Verjongingssnoei is nodig als de bloemen wegblijven. Het is aan te raden de struik elk najaar te bemesten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.