Menu
Geen producten gevonden

Viburnum tinus

Viburnum tinus

Viburnum tinus is een gewilde tuinplant die gedurende de winter groen blijft en dan bovendien ook nog bloeit. Lees hier alles over deze heester.

Wat zijn de kenmerken van Viburnum tinus?

De Viburnum tinus is een struik die soms ook wordt opgekweekt tot een kleine boom op stam. De bloei van Viburnum tinus start al in oktober en duurt tot in maart. Gedurende die periode verschijnen er lichtgeurende wit-roze bloemschermen, die gevormd worden door kleine bloemetjes met ieder vijf bloemblaadjes en vijf meeldraden. Deze zijn prima bestand tegen vorst en verspreiden bovendien een lichte geur.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Deze tuinplant kan solitair in elke tuin geplant worden of in een sierpot op het terras of balkon. Ook wordt Viburnum tinus wel als haagplant gebruikt, omdat hij zich gemakkelijk laat snoeien en groenblijvend is. De hoogte van de struik is zo ook goed te sturen. De Viburnum tinus kan op een hoogte van 60 tot 80 centimeter worden gehouden door de plant ieder jaar te snoeien maar een exemplaar van ruim 2 meter hoog behoort ook tot de mogelijkheden.

Tuinplantenwinkel.nl adviseert drie planten per m2, of 2 per strekkende meter, wanneer het een haag moet worden. Inmiddels zijn er ook veel cultivars te koop met een verschillende bloemknop, blad of stengel. Viburnum tinus ‘Gwenllian’ bloeit met iets grotere bloemen en heeft opvallende rode stengels. Viburnum tinus ‘Lisa Rose’ heeft veel weg van de ‘Gwenllian’ maar heeft dieproze bloemknoppen. Viburnum tinus ‘Eve Price’ groeit wat compacter en is wellicht de bekendste cultivar.

Hoe plant u Viburnum tinus?

Zet Viburnum tinus op een wat beschutte, lichte standplaats in de zon, halfschaduw of schaduw. Meestal bloeit de plant beter als hij wat meer zon heeft. Elke normale, goed doorlatende grond is geschikt. Liefst niet te nat in de winter. Voordat u gaat planten, moet de grond goed doorlaatbaar gemaakt worden. Er mogen geen harde lagen in zitten. Maak de aarde los tot een diepte van 50 centimeter.

Na het graven van een plantgat, mengt u wat tuinturf door de aarde in het gat. Dompel de tuinplant met pot en al even onder in een emmer water, verwijder vervolgens de pot en plaats hem in het gat. Daarna vult u het gat op met omliggende aarde; druk de aarde stevig met uw handen of voet aan. Geef na het planten nog wat water en herhaal dit in het begin regelmatig. Zorg wel dat de tuinplant niet drijfnat wordt.

Hoe moet u Viburnum tinus snoeien?

Na de bloei kunt u in het voorjaar vormsnoei toepassen. U knipt dan takken die uitsteken of winterschade hebben, af. Deze sneeuwbal heeft verder weinig snoei nodig. Snoei niet in het najaar, want dan knipt u de beginnende bloemknoppen weg. Wanneer een Viburnum te groot is geworden, kan hij flink gesnoeid worden. Snoei hem dan terug tot 50 cm boven de grond. Na een poos kunt u weer genieten van een mooi gevormde struik.

Wat voor onderhoud heeft Viburnum tinus nodig?

De viburnum tinus vraagt weinig onderhoud. Geef Viburnum tinus eens per jaar in het voorjaar wat organische mest (koemestkorrels) zodat de groei krachtig blijft. Geef dit zeker na een flinke snoeibeurt. Wanneer u de plant in een pot heeft staan kunt u deze tijdens het groeiseizoen het beste regelmatig voorzien van voeding. Het is verstandig om deze tuinplant tegen strenge vorst te beschermen. Er is daarvoor speciaal vliesdoek verkrijgbaar. Noppenfolie is geschikt om de pot van de kuipplant mee in te pakken. Niet de plant zelf, want dat werkt verstikkend. U kunt de plant ook tijdelijk even op een koele plek in de garage neerzetten maar bij voorkeur niet langer dan één tot anderhalve week.

De sneeuwbal houdt verder van een humusrijke, iets zure grond. Breng daarom ieder jaar of om het jaar wat turfstrooisel aan rondom de voet van de plant. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bloemen van de Viburnum tinus bestaan uit honderden afzonderlijke kleine bloemen. Deze is van de Viburnum tinus 'Gwenllian' met de opvallende roze knoppen.

Reacties

 1. Simtij Simtij

  Bedankt voor de aanvullende informatie, dit wist ik nog niet. Ik ga deze tip van tuinturf zeker toepassen. Hoewel de gebruikte spray van Ecostyle milieuvriendelijk is, is het natuurlijk fijner en beter om helemaal niets te hoeven gebruiken.

 2. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Bedankt voor uw reactie. De Viburnum tinus kan inderdaad het beste direct na de bloei gesnoeid worden. Dan heeft de struik de tijd om nieuwe bloemknoppen te vormen.
  Het kan verder inderdaad soms voorkomen dat er gaatjes in de blad te zien zijn. Dit is meestal het resultaat van een kever of rups maar kan zeker geen kwaad. Spuiten is niet noodzakelijk. Door de plant te voorzien van goede voeding en aarde zal deze plant gezond groeien. De Viburnum tinus houdt van humusrijke, iets zure grond. Daarom raden we aan om deze plant wat tuinturf te geven bij het planten. Door ieder jaar in de winter wat turfstrooisel rondom de voet van de plant aan te brengen blijft de bodem humusrijk en zal de sneeuwbal goed groeien. Een gezonde plant wordt minder snel aangetast dus dat is een bijkomend voordeel.

 3. Simtij Simtij

  Wanneer je een Viburnum Tinus in het najaar snoeit, of tijdens de bloei, dan snoei je óók de mooie bloemen eraf en kun je daarvan niet meer de hele winter (en voorjaar) genieten. Snoei te groot geworden planten beter in het voorjaar, na de bloei. Verplanten kan wel in het najaar. Prachtige heester waar ik veel van geniet! Enige nadeel is dat je soms -vooral in de zomer- wat last kunt hebben van de Viburnum-kever. De aanwezigheid van dit kevertje is te herkennen aan gaatjes in de bladeren. Start dan gelijk met een milieuvriendelijke behandeling. EcoStyle heeft een effectieve spray die speciaal werkt tegen de Viburnumkever. Herhaal deze behandeling nog eens (zie aanwijzing op de verpakking), en je bent er snel weer vanaf. Zonder behandeling heb je kans dat je mooie heester flink aangevreten wordt.

 4. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als een viburnum tinus al jaren vast staat is het lastig om deze plant te verplanten.
  Terug snoeien is dan een goed optie want je verkleind daarmee de bladmassa.

  U kunt het nu gerust proberen. In het komende jaar zal de plant waarschijnlijk geen bloemen geven, maar dat is niet erg omdat het behouden van de plant belangrijker is.

  Wacht wel even tot het iets koeler is buiten (koeler dan 15 graden Celsius), dan heeft de plant minder last en gaat het verplanten nog beter.

  Succes met verplanten.

 5. Arie Post Arie Post

  Kan ik de Viburnum tinus  in het nnajaar flink snoeien(in de bloei)en verplaatsen? Of gaat hij dan dood?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.