Menu
Geen producten gevonden

Clematis montana

Clematis montana

Een volgroeid exemplaar van deze kleinbloemige Clematis montana zorgt voor sprookjesachtig beeld tegen een muur, schutting of pergola!

Wat zijn de kenmerken van Clematis montana?

Clematis betekent in het Grieks ‘rankend’, wat voor het klimvermogen staat van deze plant. De Nederlandse naam is bosrank. Want de Clematis montana is een snelle groeier en goede klimmer, met stengels die meer dan 5 meter lang kunnen worden. Toch is ze ook uitermate geschikt voor lagere schuttingen, pergola’s of muren.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De Clematis montana komt in verschillende variëteiten. De Clematis montana ‘Rubens’ is de meest toegepaste en bekende vorm met zachtroze bloemen. De Clematis montana ‘Grandiflora’ is minder gezien maar even mooi en bloeit met zuiver witte bloemen. De bloei start in april en duurt tot in juni. De hele Clematis is dan bedekt met bloemen. De bladeren zijn frisgroen bij de Clematis montana ‘Grandiflora’ en meer paarsachtig bij de Clematis ‘Rubens’.

Clematis montana is winterhard, maar verliest wel zijn bladeren. Deze tuinplant leent zich uitstekend als snelle bedekker van een muur of schutting. Ook groeit hij weelderig over een pergola. In een natuurlijke tuin komt Clematis montana eveneens prima tot zijn recht. De Clematis hecht zich met zijn ranken vast aan bv. een rek of gaas tegen een muur. Maar daarnaast u kunt enkele scheuten leiden door ze met bindbuis (touw) in een bepaalde richting vast te binden.

Hoe moet u Clematis montana planten?

Tuinplantenwinkel levert Clematis montana in een pot. Dat betekent dat er het gehele jaar geplant kan worden. Alleen bij stevige vorst kunt u niet planten. Zet de Clematis montana het liefst niet op een standplaats in de volle zon, maar in de halfschaduw. Op een normale voedselrijke bodem, die zandhoudend is (zand-veen of zand-klei/leem) groeit deze tuinplant het beste. Als u gaat planten, zet de Clematis dan niet te dicht bij een muur of schutting (30 tot 50 cm er vanaf).

Zorg dat de grond goed doorlaatbaar is, voordat u een plant in het plantgat plaatst. Zorg er ook voor dat diepere lagen een keer losgewoeld zijn. Voeg vervolgens wat aanplantgrond toe aan het plantgat. Dompel de tuinplant met pot en al een tijdje onder in een emmer water. De haarwortels zuigen zich dan vol. Verwijder de pot en plaats Clematis montana in het plantgat, dat u verder opvult met de omliggende aarde vermengt met aanplantgrond. Druk de aarde goed aan met handen of voet en geef eenmaal stevig water zodat de aarde goed aanslempt.

Hoe moet u Clematis montana snoeien?

Het is niet noodzakelijke deze clematis te snoeien. In het eerste jaar kunt u een pas aangeplante Clematis montana terugsnoeien tot 30 cm boven de grond. Dit stimuleert de vorming van veel scheuten vanuit onderaan de plant. Zorg dat u bij het snoeien net boven een knoop knipt. Een knoop is een verdikking in de stengel waar de bladeren zitten of hebben gezeten. In de daarop volgende jaren heeft deze tuinplant weinig tot geen snoeibeurt nodig. Als het nodig is, knipt u na de bloei lelijke takken meteen af. Als u hem te groot vindt, mag hij flink terug gesnoeid worden. Knip dan te lange takken net boven een paar knoppen af.

Wat voor onderhoud heeft Clematis montana nodig?

Voordat de tuinplant gaat bloeien, kunt u het beste in het vroege voorjaar organische mest geven (gedroogde koemestkorrels). Daarnaast kunt u in de winter nog extra compost aanbrengen rondom de plant zodat de aarde vezelrijk, luchtig en rijk aan voedingsstoffen blijft. Daarnaast houdt deze humusrijke grond het vocht beter vast waardoor de plant niet snel uitdroogt. Tegen droogte kan deze bosrank niet.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De Clematis montana 'Rubens' bloeit met ontelbare zachtroze bloemen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.