Menu
Geen producten gevonden

De Japanse sneeuwbal

De Japanse sneeuwbal

Een eyecatcher door een zee van witte bloemschermen in de lente in combinatie met een uitgesproken groeivorm. Maak kennis met de Viburnum plicatum.

Wat zijn de kenmerken van de Japanse sneeuwbal?

De Japanse sneeuwbal is een mooie, breed uitgroeiende heester die vooral in horizontale strak gelijnde lagen groeit. Als solitair vragen sommige cultivars van deze plant om die reden wel wat extra ruimte. In de lente vormt deze tuinplant overdadig veel witte bloemschermpjes, die bestaan uit onopvallende, maar wel vruchtbare, witgroene knopjes en schitterende, onvruchtbare bloemen aan de buitenranden. In de zomer trekt de Japanse sneeuwbal veel vogels aan door de vorming van roodzwarte bessen. De bladeren verkleuren in de zomer van licht- naar donkergroen en uiteindelijk in de herfst purperbruin en rood.

Bekijk ons aanbod en bestel direct
 

Er zijn veel variëteiten of cultivars van deze prachtige tuinplant. De bekendste is de Viburnum plicatum ‘Mariesii’. Dit een breed groeiende soort met een zeer uitgesproken groeivorm in etages. Als de heester bloeit staan de bloemen in lijnen bij elkaar. Een meer compacte versie is de Viburnum plicatum ‘Watanabe’. De vorm van de struik is minder uitgesproken dan bij de ‘Mariesii’ maar de plant blijft een stuk smaller en wordt minder hoog. Daarnaast bloeit de ‘Watanabe’ niet een keer maar bijna de hele zomer door.

Extra hoog maar met dezelfde kenmerken als de ‘Mariesii’ is de Viburnum plicatum ‘Kilimanjaro’. Deze nieuwe cultivar heeft op jonge leeftijd een uitgesproken piramidale vorm - vandaar de naam van de plant.

Hoe plant u Viburnum plicatum de Japanse sneeuwbal?

De Japanse sneeuwbal geeft de voorkeur aan een plaats in de zon of halfschaduw en in een humus- en voedselrijke grond en heeft door zijn breed uitwaaierende takken minstens één vierkante meter per plant nodig.

Maak voor het planten de grond goed los; gebruik eventueel aanplantgrond voor een snellere en betere start van uw tuinplant. Maak een plantgat iets groter dan de pot, meng met aanplantgrond. Dompel de plant met pot in een emmer water; verwijder de pot en zet de Japanse sneeuwbal in het plantgat. Voeg wat extra aarde toe en druk de plant goed aan met uw voet. Aanplantgrond kunt u ook kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Hoe moet u de Japanse sneeuwbal snoeien?

Veel snoeiwerk heeft deze tuinplant niet nodig; de hoofdvorm wordt er gewoonlijk niet beter van. De beste snoeitijd is in de late zomer na de bloei. Soms groeien er scheuten vanuit de voet, die de karakteristieke gelaagdheid verstoren. Deze scheuten kunnen wel verwijderd worden. Oudere scheuten die niet goed meer bloeien, mogen ook verwijderd worden; maar u kunt ook in plaats daarvan enkele verticaal groeiende scheuten aanhouden. Sterk snoeien is af te raden, behalve als u de struik in zijn geheel wil verjongen. Snoei dan alles in de late winter weg tot kort boven de grond.

Wat voor onderhoud heeft de Japanse sneeuwbal nodig?

Zorg dat de grond rond de Japanse sneeuwbal los en voedzaam blijft. Dit kan worden bereikt door ieder jaar wat turfstrooisel aan te brengen rondom de voet van de plant. Pas geen verharding toe dicht bij de plant. Geef tijdens langdurige droogte voldoende water, zodat de grond vochtig blijft. Vooral in het eerste jaar na aanplant is dit erg belangrijk.

Japanse sneeuwbal kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie.

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze Viburnum plicatum 'Watanabe' bloeit het mooist in het voorjaar net als de andere familieleden maar blijft de hele zomer doorbloeien.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.