Menu
Geen producten gevonden

Geranium als vaste plant

Geranium als vaste plant

De geranium, wie kent hem niet? We bedoelen hier niet de eenjarige plant maar de vaste vorm, ook wel ooievaarsbek genoemd. Een plant waar u jarenlang plezier van heeft in de tuin.

Wat zijn de kenmerken van Geranium als vaste plant?

De Geranium is een van de meest gebruikte tuinplanten. We bedoelen hier niet de eenjarige soorten maar de vaste vorm. Eenjarige ‘geraniums’ worden officieel aangeduid met Pelargonium. De groep geraniums is oneindig groot. Er zijn soorten die in de schaduw beter groeien dan in de zon of andersom, met een lange bloeitijd of juist een vrij korte. Juist daarom is er voor elke tuin wel een geschikte vorm te vinden. Deze tuinplant is te verkrijgen in diverse variëteiten met verschillende kleuren; o.a. witte, blauwe, paarse en roze bloemen.

Vijf kroonblaadjes rond het hartje vormen de bloemen. De bladeren zijn vaak ingesneden. Een aantal soorten zoals de ‘Ballerina’ groeit polvormend, andere soorten zoals de Geranium macrorrhizum zijn zodenvormend en kan ook als bodembedekker gebruikt worden. Bij deze laatstgenoemde groep blijft het blad in een zachte winter zelfs aan de plant.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Erg decoratief zijn de soorten waarvan de bloemen geen zaad zetten. De bloei duurt hiermee eindeloos voort. De Geranium ‘Rozanne’ is hiervan het bekendste en wellicht ook beste voorbeeld. De bloei van deze Geranium begint in juni en gaat door tot de eerste serieuze nachtvorst er een einde aan maakt.

Hoe plant u Geranium als vaste plant?

Afhankelijk van de soort, kiest u een juiste standplaats. Er zijn soorten die het prima zowel in de zon als in de schaduw doen (De Geranium cinereum); en soorten die een plek in de zon of halfschaduw nodig hebben (Geranium macrorrhizum). Elke waterdoorlatende en voedselrijke grond is geschikt. Als u gaat planten, dan kan dit in het najaar of voorjaar. Op vochthoudende, zware grond adviseert Tuinplantenwinkel.nl om te planten in het voorjaar. Dat voorkomt rotten van de wortels in de natte winterperiode.

Voordat u gaat planten maakt u de bodem eerst goed los, graaf dan plantgaten zo groot als de kluit van de tuinplant is en voeg wat aanplantgrond toe aan de aarde in het gat. Haal de Geraniums uit de pot, dompel ze even onder in een emmer water zodat de kluit goed vochtig wordt en zet ze in de grond. Vul aan met de overgebleven aarde en druk die met de hand stevig aan. Bij Tuinplantenwinkel adviseren we meestal 7 à 9 geranium planten per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de soort. U vindt deze informatie bij iedere soort.

Wat voor onderhoud heeft Geranium als vaste plant nodig?

De Geranium is een gemakkelijke plant. Indien nodig is bemesting in het voorjaar aan te raden. Dit zorgt ervoor dat de tuinplant beter groeit. Een aantal soorten sterft in de winter bovengronds af. De verdorde plantdelen kunt u in deze gevallen het beste pas in de late winter of het vroege voorjaar verwijderen. Bij wintergroene exemplaren zoals de Geranium macrorrhizum hoeft u dit niet te doen. Het is soms wel goed om deze planten te verjongen door oudere delen weg te halen en te vervangen door de jongste meest vitale stukken van de plant. Dit doet u het beste in maart.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Geranium 'Wargrave Pink'

Reacties

  1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

    Het is mogelijk om aan te planten tussen rhododendrons, dat is geen probleem.

    Let wel dat het snel verdroogd omdat een rododendron oppervlakkig wortelt. We raden aan om dit in de gaten houden. Vooral bij aanhoudende droogte in de lente of in de zomer.

    Dit ter info voor u

  2. Erik Erik

    Omdat er tussen mijn rhododendrons veel onkruid groeit zou ik u willen vragen of je bodembedekkers mag planten tussen deze rhodo’s

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.