Menu
Geen producten gevonden

Japanse azalea

Japanse azalea

De uitbundig bloeiende Japanse Azalea’s zorgen in het voorjaar voor een fleurig gezicht in uw tuin. In onze webshop hebben wij een ruim assortiment aan bloemkleuren.

Wat zijn de kenmerken van de Japanse Azalea?

U kent wellicht de grote Rhododendronstruiken, maar er bestaan ook laagblijvende en dwergvarianten. De azalea is daar een voorbeeld van. De azalea behoort eigenlijk tot het geslacht van de rhododendron. Je hebt de bladverliezende soorten, o.a. de zogenaamde azalea’s mollis en de bladhoudende Japanse azalea’s. De laatste bespreken we in dit blog. De Japanse azalea doet het prima in de halfschaduw maar kan ook heel goed in de zon staan; in tegenstelling tot de rhododendron, die niet van de zon houdt. Het is een vroegbloeiende plant. Afhankelijk van het voorjaarsweer is de bloeitijd half april-mei. De Japanse azalea is goed winterhard en kan temperaturen tot beneden de -15 graden Celsius gemakkelijk weerstaan.

De Japanse Azalea heeft kleine donkere blaadjes, een platte brede groeiwijze en wordt niet groter dan 50 cm, zodat hij ook geschikt is voor de kleine tuin. Wij bieden een ruim assortiment Japanse Azalea’s aan. Onder andere de roze ‘Anne Frank’, de oranje ’Geisha Orange’, de purperroze ‘Geisha Purple’ en de wit bloeiende ‘Pleasant White’.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Hoe plant u de Japanse azalea?

Wij leveren de azalea’s in een pot van Ø 19 cm. Zo kunt u ze het gehele jaar kopen en planten. Zet deze tuinplant op een halfschaduwrijke of zonnige, liefst wat beschutte plek. Als u een paar planten bij elkaar zet, adviseren wij 3 planten per m2. Voor het planten is het altijd belangrijk om de grond goed doorlatend te maken. Er mogen geen harde lagen in zitten. Daarom altijd eerst de grond omspitten. Dan graaft u plantgaten. Het is daarbij belangrijk om door de bestaande grond tuinturf te mengen. U kunt dat eventueel ook in onze webshop bestellen. Bij droogte dompelt u de kluit met pot eerst even onder, daarna verwijdert u de pot en plaatst de kluit, niet dieper dan de kluit hoog is, in het plantgat; u vult het gat verder met grond en turf op en drukt die goed met de hand of schoen aan.

Wat voor onderhoud heeft de Japanse azalea nodig?

De Japanse Azalea’s groeien langzaam. Daarom is snoeien niet nodig. Mocht u het nodig vinden dan kunt u dit wel doen. U kunt de Japanse azalea snoeien aan het einde van de winter of u knipt de struik terug na de bloei. Geef eens per jaar turf(strooisel) rondom de plantvoet als onderhoudsbemesting. Omdat de wortels oppervlakkig groeien, is het van belang om de grond bij droogte voldoende vochtig te houden.


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Team Tuinplantenwinkel.nl Team Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Erna,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Japanse Azalea.

  Als Azalea's al wat langer staan, komt het inderdaad voor dat vooral de binnenste bladeren waar weinig tot geen licht meer bij komt af gaan vallen. Dit is geheel normaal.

  Bij Azalea's in een pot kan ook het uitdrogen van de plant een reden zijn voor het vallen van het blad. Ook in het najaar en in de winter hebben de wintergroene planten nog zo nu en dan extra water nodig.

  Het kan ook zijn dat de wortels van de Azalea geen ruimte meer hebben in de pot om te groeien. Ook dan kan het blad sneller van de planten vallen. Dit gebeurt als de Azalea er al jaren in staan; als de pot vrij klein is kan het ook al eerder.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Erna Rijneveld Erna Rijneveld

  mijn Rhododendron schneewitten Japanse azalea krijgt allemaal geel blad . hij staat in een pot

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Annelise,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Japanse Azalea,

  Het is niet verstandig om in die periode van het jaar deze planten te gaan verplanten. Ze zullen een sterke terugval krijgen en dat zou jammer zijn. Wij adviseren om het verplanten uit te stellen tot oktober. Als u ze verplant, houd er dan rekening mee dat u ze in tuinturf aanplant dat is belangrijk. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Annelise Bijnen Annelise Bijnen

  Ik zou graag een tientallen jaren oude japanse azalea begin juni 2020 willen verplanten. Is dat mogelijk?

 5. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt de azalea het beste terugsnoeien aan het einde van de winter. Ergens rond eind februari/begin maart is prima. Als de twijgen onder de bast nog groen zijn kan de azalea nog herstellen. U kunt dit controleren door met een nagel of mesje over een twijgje heen te krassen. Veel succes!

 6. Herma velema Herma velema

  Mijn Japanse azalea heeft erg geleden van de droogte deze zomer. Veel bruine takjes heb ik al weg geknipt.
  Kan ik hem nu (november) terugsnoeien tot 30cm boven de grond.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.