Menu
Geen producten gevonden

Leibomen online kopen bij tuinplantenwinkel.nl - Welke leibomen passen het beste in mijn tuin?

Leibomen online kopen bij tuinplantenwinkel.nl - Welke leibomen passen het beste in mijn tuin?

Leibomen zorgen vaak net voor dat extra beetje privacy in de tuin. Leibomen zijn ook ideaal om een hoogte accent in de tuin aan te brengen zonder veel ruimte in te nemen. Er zijn vele soorten, maar welke past nu het beste bij u?

Welke leiboom kiest u?

Deze keuze hangt af van verschillende factoren. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u een uitgebreid assortiment leibomen met allemaal hun eigen voordelen en aandachtspunten. Voordat u leibomen gaat planten is het belangrijk een aantal zaken op een rijtje te hebben gezet. Vraag u zich ten eerste af waarvoor u de leibomen wilt aanschaffen. Voor velen is privacy of het afdekken van een ongewenst uitzicht de voornaamste reden. U kiest dan het beste voor leibomen die goed dicht groeien. Als u ook in de winter wilt genieten van een mooi uitzicht en/of privacy dan zijn groenblijvende leibomen de beste keuze.

Maar er is meer waar u op moet letten. Leibomen van Tuinplantenwinkel.nl worden op enkele uitzonderingen na ingebonden in stevige bamboerekken. Deze bamboerekken maken we in eigen beheer en hebben een uitgebalanceerde breedte/hoogte verhouding. De maat van deze rekken staat vast. Bij tuinplantenwinkel.nl hebben we een aantal verschillende formaten. Elk formaat hebben we ingedeeld in een serie:

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Leibomen worden vaak in een rij gezet waarbij de rekken tegen elkaar, of met kleine uitsparingen tussen de rekken, in één lijn worden geplaatst. Vanwege de vaste breedte van de rekken is het handig de afstand waarover de leibomen komen te staan vooraf op te meten. U vindt bij elke leiboom op tuinplantenwinkel een schema met de te overbruggen afstanden.

Afbeelding: Meten is weten. Vòòr het planten van leibomen is het belangrijk de afstand te meten die u wilt beplanten met leibomen en om de stamhoogte te bepalen waarop het rek ingebonden moet zijn.

Naast de vaste breedte is ook de stamhoogte van de leibomen een vast gegeven. De stamhoogte bepaalt de hoogte waarop het rek in de leiboom is aangebonden. Bij een standaard leiboom uit de Basic- of Classic-serie ligt deze ergens tussen de 180 en 200 centimeter. De onderste etage van het rek bevindt zich op deze hoogte. Indien u de leiboom voor een schutting plaatst van 180 centimeter hoog kunt u gerust een leiboom kopen met een stamhoogte van 190 cm. Het blad gaat altijd iets afhangen zodat de schutting en de leiboom een gesloten geheel vormen.

Welke soorten leibomen vind ik op Tuinplantenwinkel.nl?

Er zijn veel boomsoorten die geschikt zijn voor een leiboom. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruime keuze. Om het overzichtelijk te houden vindt u hieronder alle bladverliezende soorten. Voor alle groenblijvende/wintergroene leibomen zoals de Lei-Laurier, Lei-Conifeer, Lei-Photinia en Lei-Steeneik, bekijkt u het overzicht hier.

Bekijk ons overzicht van de groenblijvende leibomen

De Leilinde of Tilia europaea ‘Pallida’

Van oudsher is de Linde of Tilia een veelgebruikte boomsoort voor leibomen. De Leilinde werd vaak voor boerderijen geplaatst om het huis koel te houden in de zomermaanden. Een echte klassieker dus die opvalt door zijn sterke groei en grote blad. Het hout is buigzaam en laat zich goed snoeien. Groeit goed dicht en zorgt voor beschutting en privacy in de lente en zomer.

 • Positief: Voordelig in aanschaf, snelle groei, groeit goed dicht, middelgroot blad, makkelijk te snoeien.
 • Aandachtspunt: In beschutte tuinen gevoeliger voor luis, verliest wat eerder het blad in de herfst.

 

Beschikbaar in:


 

De Lei-Haagbeuk of Carpinus betulus

De Lei-Haagbeuk is bijna net zo’n klassieker als de Lei-Linde maar met kleiner blad en fijnere vertakkingen. Groeit goed dicht en laat zich makkelijk snoeien als haag. De Lei-Haagbeuk heeft als leiboom een strakke uitstraling. Groeit iets trager dan de Leilinde.

 • Positief: Groeit goed dicht, strakke uitstraling, makkelijk te snoeien met heggenschaar, fijne vertakking, in het voorjaar snel in het blad.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen...

 

Beschikbaar in:


 

De Lei-Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’

De Lei-Amberboom is al jaren een van onze favorieten. Daar zijn meer redenen voor. De boom is buitengewoon gezond en kleurt spectaculair af in het najaar. De Lei-Amberboom groeit goed dicht. Het middelgrote blad valt op door haar vorm. Groeit redelijk snel en is makkelijk in onderhoud. Laat zich uitstekend snoeien. Zowel met de snoeischaar als heggenschaar. De selectie ‘Worplesdon’ is de beste selectie voor leibomen. Deze variëteit groeit zeer uniform en heeft wat dieper ingesneden blad.

 • Positief: Groeit goed dicht, gezonde boom, herfstverkleuring, sterk alternatief voor leiplataan (stof/allergie vrij).
 • Aandachtspunt: Valt in een wat hogere prijsklasse.

 


 

De Lei-Sierappel of Malus ‘Evereste’

Een leiboom met veel sierwaarde is deze Lei-Sierappel. In het voorjaar steelt deze leiboom de show met een betoverende bloesem. In het najaar kleuren kleine oranjerood gekleurde appeltjes de boom. De appeltjes blijven tot diep in de winter aan de boom hangen. Het scherm van deze leiboom groeit niet helemaal dicht. Het scherm blijft iets transparant en laat licht gefilterd door. Het laat licht gefilterd door. De sierappel groeit iets minder snel. Dit scheelt snoeiwerk maar aan de andere kant duurt het iets langer eer deze leiboom volgroeid is.

 • Positief: Roze-witte bloesem in het voorjaar, oranje-rode appels in het najaar en winter, traag groeiend.
 • Aandachtspunt: Groeit niet volledig dicht, blijft iets transparant.

 

 

De Lei-Sierappel of Malus ‘Red Sentinel’

Net als de Lei-Malus ‘Evereste’ is de Lei-Malus 'Red Sentinel' een leiboom met bloesem in het voorjaar en gekleurde appeltjes in het najaar. De appeltjes van deze Lei-Sierappel zijn echter dieper rood van kleur. Ook de appeltjes van de 'Red Sentinel' blijven lang aan de boom hangen. Pas in januari doen vogels zich tegoed aan deze lekkernij. Het scherm van deze lei sierappel groeit niet helemaal dicht. Het scherm blijft iets transparant en laat licht gefilterd door. De sierappel groeit iets minder snel. Dit scheelt snoeiwerk maar aan de andere kant duurt het iets langer eer deze leiboom volgroeid is.

 • Positief: Roze-witte bloesem in het voorjaar, rode appels in het najaar en winter, traag groeiend.
 • Aandachtspunt: Groeit niet volledig dicht, blijft iets transparant.

 

 

De Lei-Sierappel of Malus ‘Veitch’s Scarlet’

Nog een Lei-Sierappel maar deze keer met een opvallende purperen bladkleur. De bloemkleur in het voorjaar is karmijnroze. Minder opvallend zijn de vruchten die klein zijn en een diep purperen kleur hebben. Helemaal dicht groeit het scherm van deze leiboom niet. Ze zal altijd diffuus licht door laten vallen. De sierappel groeit iets minder snel. Dit scheelt snoeiwerk maar aan de andere kant duurt het iets langer eer deze leiboom volgroeid is.

 • Positief: Roze bloesem in het voorjaar, purperen bladkleur, herfstverkleuring, traag groeiend.
 • Aandachtspunt: Groeit niet volledig dicht, blijft iets transparant.

 

 

De Lei-Veldesdoorn of Acer campestre ‘Elsrijk’

De Lei-Esdoorn is een inheemse boomsoort met goede eigenschappen voor een leiboom. De Lei-Veldesdoorn groeit mooi dicht, heeft een fijne vertakking en een mooie herfstverkleuring. In combinatie met het kleine blad geeft deze leiboom een strakke uitstraling. Kan met een heggenschaar worden gesnoeid. Groeit stevig door.

 • Positief: Krachtige groei, gele herfstkleur, groeit goed dicht, in het voorjaar snel in het blad, fijne vertakking.
 • Aandachtspunt: In principe geen, op beschutte standplaats soms kans op wat meeldauw.

 

De groenbladige leibeuk of Fagus sylvatica

Sterke boomsoort waarvan het blad in de winter verdord aan de boom blijft hangen. Echt bladverliezend is deze leiboom dus niet. De leibeuk groeit goed dicht en laat zich gemakkelijk snoeien. Groeit niet al te snel. Het blad verkleurt in de herfst prachtig af in warme tinten geel en bruin. Pas in het voorjaar wanneer de nieuwe scheuten verschijnen stoot de leibeuk het blad af.

 • Positief: Verdord blad blijft in de winter aan, mooie herfstkleur, groeit goed dicht, fijne vertakking, makkelijk in onderhoud.
 • Aandachtspunt: Langzame groeier, stam wordt ingewikkeld met jute tegen zonnebrand, op beschutte plaatsen soms last van wolluis, valt in een wat hogere prijsklasse.

 

 

De roodbladige Lei-Beuk of Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

Leiboom met opvallend roodgekleurd blad. In de winter blijft het blad verdord aan de Lei-Rode beuk hangen. De roodbladige Leibeuk geeft dus ook in de winter beschutting en neemt het zicht weg. Groeit redelijk traag en is goed te snoeien. Groeit goed dicht en kleurt in de herfst prachtig af. In het voorjaar verschijnen de nieuwe scheuten. Het blad kleurt roder naarmate het seizoen vordert. In de schaduw heeft het blad een groen/rode kleur.

 • Positief: Opvallende bladkleur, verdord blad blijft in de winter aan, mooie herfstkleur, groeit goed dicht, fijne vertakking, makkelijk in onderhoud.
 • Aandachtspunt: Langzame groeier, stam wordt ingewikkeld met jute tegen zonnebrand, op beschutte plaatsen soms last van wolluis, valt in een wat hogere prijsklasse.

 

 

De Lei-Sierpeer of Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

Siervolle leiboom met zuiverwitte bloesem in het voorjaar. De leiboom staat al vroeg in blad en verliest dat blad vervolgens pas zeer laat in de herfst. Van alle bladverliezende leibomen houdt deze Lei-Sierpeer haar blad het langst. Op goede grond groeit de leisierpeer goed dicht. Meestal is het scherm toch niet helemaal gesloten. Deze sierpeer draagt geen vruchten. De sierpeer is minder gevoelig voor ziekten en plagen dan de echte peer.

 • Positief: Houdt lang blad (vroeg in blad en houdt blad lang vast in herfst), bloesem, herfstverkleuring, geen vruchten.
 • Aandachtspunt: Geen snelle groeier, blijft iets transparant, op beschutte plaatsen soms rode plekjes op blad.

 

 

De Lei-Parrotia persica of Vlamboom

Een nieuwe telg in ons leibomen assortiment en niet de minste. Net als de amberbool verkleurt deze Parrotia prachtig in het najaar. Afhankelijk van het weer, standplaats en de bodem kleurt de boom geel, oranje tot rood in het najaar. De Nederlandse naam Vlamboom dankt de boom aan deze verkleuringen. Al in de zomer krijgen de bladeren soms een wat rode bladrand. Het blad is erg gezond en lijkt wat op die van een beuk (Fagus). Groeit goed dicht en is makkelijk te snoeien.

 • Positief: Middelgroot blad, groeit goed dicht, herfstkleur blad
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen, wat kostbaarder in aanschaf

 

 

De Lei-Plataan of Platanus hispanica

De snelstgroeiende leiboom van allemaal. Een echte krachtpatser met grote bladeren. De Leiplataan groeit snel dicht. Snoeien kan het beste in de winter vanwege de viltige onderzijde van het blad. De afschilferende bast van de Lei-Plataan op latere leeftijd maakt het plaatje compleet.

 • Positief: Snelle groei, groot blad, groeit goed dicht.
 • Aandachtspunt: Viltige onderzijde van het blad kan allergische reacties teweeg brengen. Vanwege de sterke groei vraagt deze leiboom om sterke snoei, eventueel herhalen.

 

 

De Lei-Kornoelje of Cornus officinalis 'Robin's Pride'

De gele kornoelje of Cornus officinalis is van nature een kleine boom met een opvallende bloei in februari en maart. Door de bloeiperiode valt deze boom meteen op. Na de bloei volgt het groene blad en ontwikkelt de boom besachtige vruchten die geliefd zijn bij vogels. De bessen kleuren rood in de zomer en zijn ook eetbaar. In de herfst zorgt deze boom voor nog meer kleur omdat het blad eerst van geel tot oranjerood verkleurt alvorens het afvalt. Met deze Lei-Kornoelje zorgt u dus elk seizoen voor een ander beeld in uw tuin. De boom is daarnaast vrij van ziekten en zeer goed winterhard. 

 • Positief: Ieder seizoen een ander uiterlijk, bloei in de winter, gezonde boom.
 • Aandachtspunt: Eigenlijk geen, alleen beschikbaar als kleine leiboom

 

De Lei-Appel of Malus ‘Elstar’

Fruitbomen zijn prima te leiden. Met name de appels en peren zijn erg geschikt. Deze Elstar appel geeft leuke bloesem in het voorjaar en echt fruit in de nazomer. Smikkelen dus! Appels houden van een plekje in de volle zon zodat het fruit goed rijpt. De Lei-Appel laat zich goed snoeien in de zomer en winter. Helemaal dicht groeit het scherm niet. Een open takkenstructuur is goed voor de rijping van het fruit en geeft schimmels minder kans toe te slaan.

 • Positief: Bloesem in het voorjaar, eetbare appels uit eigen tuin, langzame groeier.
 • Aandachtspunt: Blijft wat transparant, soms wat aantasting op het blad, een open standplaats is aan te raden.*

 

 

De Lei-Peer of Pyrus ‘Conference’

Net als appels zijn peren goed te gebruiken als leiboom. Ze verdragen snoei goed en de twijgen zijn goed buigzaam. In het voorjaar bloeit de perenboom al vroeg met zuiverwitte bloesem. In het najaar hangt de Leipeer vol met zoetsappige Conferenceperen. De Lei-Peer groeit niet helemaal dicht. Toch geeft de leipeer aangenaam beschutting tegen zon en schermt de leiboom het zicht zeker af. Een open takkenstructuur is net als bij de Lei-Appel goed voor de rijping van de peren en geeft schimmels minder kans.

 • Positief: Bloesem in het voorjaar, eetbare peren uit eigen tuin, langzame groeier.
 • Aandachtspunt: Blijft wat transparant, soms wat aantasting op het blad, een open standplaats is aan te raden.*

 

De Lei-Pruim of Prunus domestica ‘Victoria’

Naast de appel en peer is het ook mogelijk een Lei-Pruim te kopen. Deze leibomen hebben een vrij open structuur en zullen niet zozeer zorgen voor privacy, maar wel voor heerlijke vruchten uit eigen tuin.  

 • Positief: Bloesem in het voorjaar, eetbare pruimen uit eigen tuin.
 • Aandachtspunt: Blijft wat transparant, soms wat aantasting op het blad, een open, zonnige standplaats is aan te raden.*

 

 

Groenblijvende leibomen

U vindt alle informatie over onze groenblijvende leibomen in ons blog via onderstaande button.

Bekijk ons overzicht van de groenblijvende leibomen

Leibomen van Tuinplantenwinkel.nl

Veel soorten leibomen bieden we bij Tuinplantenwinkel.nl te koop aan in zowel de Basic- als Classic-serie. Daarnaast vindt u een aantal bomen in de 120-, Scherm- en Small-serie. Het verschil tussen de series zit in de afmetingen van het frame en de stamhoogte. U leest hier alles over op de leibomen pagina.

De leirekken en leibomen maken we bij tuinplantenwinkel.nl in eigen beheer. Met het complete productieproces in eigen handen kunt u bij Tuinplantenwinkel.nl online een echt kwaliteitsproduct kopen waar we veel zorg in steken. We putten uit meer dan 25 jaar ervaring bij het maken van onze leibomen. We geven aangroeigarantie op alle door u bij ons gekochte planten en bomen.

Heeft u vragen over onze leibomen of advies nodig voor de beste keuze? Geen probleem, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan per email of telefonisch. U kunt ook langskomen op ons planten- en bomencentrum. Hier kunt u alle leibomen zelf bekijken. Onze medewerkers voorzien u graag van extra informatie!

* een open standplaats: Met een open standplaats bedoelen we plek waar zon en wind vrij spel hebben. Het voorkomt dat de boom na regenval langdurig vochtig blijft. Schimmels hebben zo minder kans om toe te slaan.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Caroline,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in leibomen.

  Uw keuze in Sierappel zou inderdaad een goede keuze zijn. Deze krijgen bloesem + groeien ook niet volledig dicht. De zon heeft deze boom nodig om de vruchten (sierappeltjes) te laten kleuren. Dat zal op een schaduwplek minder gebeuren. De bomen zelf zullen verder prima groeien. Dus op zich zou het prima kunnen om voor de Sierappel te gaan. De Lei-Sierpeer zou ook een goede optie kunnen zijn. Deze krijgt wél bloesem, maar geen vruchten.

  Als de herfstkleur een belangrijke voorwaarde is, dan is de Lei-Parrotia een hele mooie soort. Hij groeit niet zo heel hard, dus zal niet zo snel helemaal dichtgroeien. Daarnaast is hij goed te snoeien. De Parrotia krijgt alleen géén opvallende bloesem.

  Als het kleinere boompjes mogen zijn met een stamhoogte van 120 cm en een rek van 120x90 (bxh) dan is de Lei-Kornoelje 'Robin's Pride' ook een heel mooi boompje dat niet zo snel dichtgroeit. Hij krijgt vroeg in het voorjaar gele bloemen en heeft ook een prachtige herfstverkleuring. U vindt hem bij onze Small-serie leibomen. (is nu alleen niet leverbaar, dit wordt in het najaar weer)

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Caroline Caroline

  Goedendag,

  Ik heb een vraagje. Ik wil graag twee leibomen in de voortuin plaatsen. De voortuin heeft in de ochtend een poosje zon (zo max 2-4uur). Ik zou graag leibomen willen, 2stuks die niet helemaal dichtgroeien en die het liefst mooi verkleuren in de herfst en bloesem hebben in het voorjaar.

  Ik wilde eerst voor een lei-sierappeltje gaan maar ik las ook dat deze veel zon moet hebben dus dat is misschien dan minder geschikt?

  Ik hoor graag wat er mogelijk is.
  Met vriendelijke groet, Caroline

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Paul,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de leibomen keuzehulp.

  De potmaat van de Lei-Photinia wisselt soms enigszins, maar zal gemiddeld tussen de 40 en 48 cm doorsnede zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Paul Kranendonk Paul Kranendonk

  Goedemorgen, ik heb een vraag wat is de pot maat van de Lei-Photinia fraseri Red Robin?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de leibomen keuzehulp. En bedankt voor het compliment!

  De bloesem van een Sierappel of Sierpeer is niet te vergelijken met de bloei van een Photinia 'Red Robin' of een Laurier. Een Laurier bloeit niet elk jaar even goed. Dan zou de Lei-Photinia met zijn witte schermbloemen nog de beste optie zijn.

  De Lei-Sierappel is een goede keuze. Deze kan prima in de zon staan. Daardoor rijpen / kleuren de appeltjes mooier. Daarnaast is een bladverliezende boom beter bestand tegen strenge vorst dan een wintergroene boom. Zeker in de voortuin aan de straat kan het in de winter harder vriezen dan in de beschutte achtertuin. U kunt gerust voor de Lei-Sierappel gaan, een goede keuze!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Anja Anja

  Wat geven jullie goede info! Toch een vraag: voortuin heeft de hele dag zon, ik wil graag 2 leibomen vanwege inkijk. Een malus appeltje vind ik heel mooi, vanwege de bloesem en de appeltjes. Is dit een goede boom? Er zijn denk ik geen bomen die in de winter groen blijven en in het voorjaar bloesem?

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marsha,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuze in leibomen.

  De beste keuze in uw geval is de Lei-Haagbeuk (Carpinus) of de Lei-Linde. We hebben u een mail gestuurd met meer informatie.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Marsha Wesemann Marsha Wesemann

  Ik ben op zoek naar ongeveer 16 leibomen. Ze komen binnendijks te staan (natte kleigrond) voor privacy voornamelijk in de zomer. Welk soort leibomen zou u adviseren? Graag zou ik kiezen voor een niet al te dure boom ivm de hoeveelheid.

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Henry,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het kiezen van de juiste leibomen.

  De Lei-Liquidambar 'Worplesdon' is de beste keuze voor u. Deze leiboom is gezond en zuiver en geeft geen overlast door luis of rupsen. Verder is hij hooikoorts vrij en kan hij goed tegen een warme zonnige stand plaats. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Henry van Santen Henry van Santen

  Hoi ik wil graag leibomen die makkelijk in onderhoud zijn , dus niet één die kei hard groeit. Komen vlakbij een zwembad te staan.
  Ik heb geen inkijk dus maakt niet uit als de boom iets open is, komen puur voor de sier. Welke adviseert u ons......

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Saskia,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Leibomen keuzehulp.

  Als de leiboom wat open mag blijven zou u bv kunnen kiezen voor de leisierappel. Deze blijft wat gefilterd en hij groeit niet snel.

  Wanneer u voor een Lei-Liquidambar kiest dan is deze wel helemaal gesloten. Hij kan wel heel goed tegen de zon. Dit is een prima keuze voor een mooie gezonde leiboom.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Saskia Saskia

  Hallo,
  Wij willen graag twee leibomen achterin onze tuin. Ze komen op een vrij open plek vol op het zuiden. De schermen hoeven niet volledig gesloten te zijn, mag wel. Welke bomen zou u ons aanraden? Alvast bedankt!

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Eef,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het kopen van Leibomen.

  Het is mogelijk om de Lei-Appel 'Elstar' verder te leiden. De boom zal gewoon doorgroeien in de hoogte en breedte. Deze takken kunt u verder aanbinden.

  De hoogte van de stam zal altijd gelijk blijven. Bij een laagstam leifruitboom bedraagt de stamhoogte ongeveer 50 centimeter; bij een halfstam leifruitboom is de stamhoogte ongeveer 110 centimeter. Als u dus wenst om van onder uit de muur te bedekken kunt u het beste kiezen voor een laagstam lei-appel.

  U kunt eventueel ook onze Lei-Elstar in de Scherm-serie bekijken. Dit is een leiboom met een verticaal rek van 120 x 180 cm met een stamhoogte van 50 centimeter.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Eef Eef

  Ik wil graag 1 exemplaar tegen/net iets voor een witte zuidmuur plaatsen. Ik denk aan de Elstar, omdat we al 2 oude perenbomen in de tuin hebben staan. Mijn vraag: ik wil deze zelf verder gaan leiden. Moet ik dan een laagstam lei Elstar nemen? Omdat je dan van beneden af aan al kan leiden. En groeit deze laagstam hoger?? Zodat muur bedekt kan worden? De hoogte van een laagstam vind ik belangrijk. Of moet ik een half hoge nemen? Dan blijft onderaan de muur kaal door stam (?) Vriendelijke groet, Eef

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Nina,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de leibomen keuzehulp.

  In de small versie groenblijvend heeft u bijvoorbeeld de optie voor Prunus lusitanica of Portugese laurier. Dat is een fijn-bladige variant van de laurier. De laurier is er ook in een small-versie. Bekijk dan de Prunus laurocerasus 'Novita'.
  Verder zou de 120-Serie nog een mogelijkheid zijn met bijvoorbeeld de Photinia fraseri 'Red Robin' met een stamhoogte van 120 of 140 centimeter en de Elaeagnus ebbingei met een stamhoogte van 140 centimeter.

  Kijkt u maar eens even op de webwinkel naar deze bomen dan ziet u of het u eventueel zou passen. Het kan zijn dat producten op tijdelijk uitverkocht staan. Informeer dan even naar de beschikbaarheid door ons een bericht te sturen.

  Als u nog meer vragen heeft horen we het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Nina Nina

  Ik zoek kleine (small) leibomen, voorkeur voor groenblijvend, voor in onze voortuin. Er is eigenlijk geen zon. Zijn er leibomen die aan deze eisen voldoen? Liever geen thuja.

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Charlotte,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de leibomen keuzehulp.

  Als u lage leibomen wilt zetten (dus dat u vruchten kunt plukken zonder trapje?) dan hebben de boompjes genoeg aan een border met een minimale diepte van 40 centimeter. De border moet dan wel over de gehele breedte langs de muur lopen.

  Als u hoge leibomen wilt zetten, dan is 60 cm de minimale diepte van de border. Ook dan moet de border over de gehele breedte langs de muur lopen. Een vierkante border van 60x60 centimeter is eigenlijk niet groot genoeg; de boom komt dan vaak voeding te kort. Wanneer dit de enige mogelijkheid is, raden we aan om de boom ieder jaar regelmatig bij te voeden als u merkt dat de groei/gezondheid van de boom achteruit gaat.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Charlotte Charlotte

  Ik wil graag 2 leiperenbomen tegen een muur (op het zuiden) plaatsen. Aan deze border worden tegels gelegd. Hoe diep moet de border dan minimaal zijn?

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Willibrord,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de keuzehulp in leibomen.

  We hebben u een antwoord gestuurd per mail.

  Als u een leiboom zoekt waarbij het scherm boven de schutting uitkomt, maakt het niet uit dat de voet van de boom in de schaduw staat. Zolang de kroon van de boom zon heeft, in dit geval het scherm van de leiboom, kunt u kiezen voor elke boomsoort.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Willibrord Willibrord

  Hallo, wij willen enkele leibomen tegen een hoge muur achterin onze tuin plaatsen. Op de muur valt overwegend schaduw (alleen zon in de ochtend). Welke mogelijkheden hebben we?

 21. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Op de plaats die u beschrijft zou een lei-Sierpeer prima tot zijn recht komen. De Sierpeer groeit als leiboom in de meeste gevallen niet helemaal dicht en kan worden gesnoeid als een scherm. Een andere goede optie die het licht iets gefilterd doorlaat en goed groeit in de ochtendzon is de Lei-Veldesdoorn.

  Het is echter niet mogelijk om de sierpeer of veldesdoorn zo te snoeien dat er op den duur ook knoesten zullen ontstaan (de takkenstructuur wordt wel grilliger). Als u een leiboom zoekt die knoesten ontwikkelt dan is de Lei-Linde de beste optie. In de zomer zal de lei-linde dicht groeien en kunt u het scherm met een heggenschaar snoeien. In de winter kunt u de lei-linde vervolgens knotten; u knipt dan alle takken tot kort op de hoofdtakken terug waardoor zich de kenmerkende knoesten zullen vormen.

 22. r.m. van der Meer r.m. van der Meer

  wij willen graag 2 leibomen in de voortuin plaatsen, dit om het huis een mooi aanzicht te geven, in de ochtend hebben wij de volle zon op de bomen. dan draait de zon rechts naar weg.
  wij willen wel een mooi gelijkmatig groen scherm maar hoeft niet volledig gesloten te zijn. iets gefilterd licht zou prettig zijn. zelf dacht ik aan een sierpeer. ook vinden wij op den duur stevige mooi knoesten ook prachtig om te zien.
  graag hoor ik van u welke bomen u mij het best zou kunnen aanbevelen.

 23. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Dennis, Bedankt voor uw vraag. Kleigronden zijn vaak wat natter. Een leiboom die hiervoor geschikt kan zijn is de Lei-haagbeuk. Deze boomsoort houdt van een iets vochtigere standplaats dan veel andere boomsoorten. Het is wel de vraag of de puinlaag in de grond de groei van de boom niet belemmert. Ons advies is om te kijken of de puinlaag kan worden doorbroken. Een puinlaag kan een ondoordringbare laag in de grond vormen waardoor het water niet weg kan vloeien. De wortels van de boom kunnen hier hinder van ondervinden. De haagbeuk kan wel tegen vochtigere omstandigheden maar groeit niet goed als de wortels langdurig nat staan. Ons advies is om even contact met ons op te nemen per e-mail met een foto van de situatie. Dan kunnen wij het beste advies geven.

 24. Dennis Dennis

  Hallo, ik zoek 2 loof leibomen die geschikt zijn voor op een rivierdijk. De dijk bestaat uit kleigrond met daaronder puin met klei. Welke leibomen zijn hiervoor geschikt en welke kan ik het beste kiezen? Bvd!

  Welke loof leiboom

 25. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Indien u niet wenst dat het kaal wordt, dan zou een Lei-Photinia of Lei-Olijfwilg ook een optie zijn die houden het blad en zijn heel mooi te snoeien. De Lei-Photinia is ook verkrijgbaar als een kleine leiboom in halfstam formaat. Daarnaast zijn onze leibomen uit de Small-serie geschikt als u op zoek bent naar een kleine leiboom. Groenblijvend zijn de Lei-Conifeer 'Excelsa' en de Portugese Laurier.

  Als het wel kaal mag worden is bijvoorbeeld de Lei-Sierappel een goede optie voor u. Deze is heel goed te snoeien en geeft bloesem in het voorjaar gevolgd door veel kleurrijke appeltjes in het najaar en de winter. Deze boom is wat minder gevoelig voor kwaaltjes dan een echte fruitboom. Tegen een muur groeit deze boom erg fraai.

  Denk er maar eens over of het u past.

 26. Marion Alewijns Marion Alewijns

  Ik zoek twee kleine leiboompjes om tegen een muur op het zuiden te zetten. Liefst niet te snel groeiend en mooie sierwaarde. Nu staan er lei-peer Conference. Het blad krijgt in de zomer allerlei vlekken en hangt er slap bij, de peren worden al vrij snel door de vogels aangegeven. Bovendien vind ik het in de winter een kale bedoeling. Wat kunt u mij adviseren?

 27. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u een afstand van 50/60 cm van de schutting aanplanten.

  De boom kan zich dan makkelijk ontwikkelen.
  Groen blijvende leiplatanen zijn er niet maar er zijn wel andere soorten die groen blijven.

  Kijk op onze uitgebreide pagina over groenblijvende leibomen dan ziet de hele uitleg en voor en nadelen per soort .

  Veel succes en komt u er niet uit horen we graag van u.

 28. Eveline Noordtzij Eveline Noordtzij

  Wij willen een leiplataan plaatsen tegen onze schutting aan. Hoeveel afstand moet er zijn tussen de schutting en de stam van de leiplataan. Is het mogelijk om een leiplataan te kiezen die groen blijft gedurende alle seizoenen?

 29. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Wij adviseren om de boom tegen de muur te plaatsen dat werkt prima.
  Dus zo kort mogelijk tegen de muur aan plaatsen dat geeft het mooiste resultaat.

  U zult zien dat de plant dan ook mooi vruchten krijgt zeker tegen een muur die wat warmte afgeeft.

  Succes !

 30. Dick Morre Dick Morre

  Hallo,
  Ik wil een Elstar Lei appel plaatsen voor een blinde muur op het zuiden.
  De "diepte" van de de muur tot aan het tuinpaadje is 90 cm. Hoever is het nodig de boom vanaf de muur te zetten?

 31. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Er zijn verschillende opties voor deze standplaats.
  U heeft nu een groen blijvende leiboom.
  U zou kunnen kiezen voor een leilaurier, maar als het bladverliezend mag zijn dan is een leiliquidambar een hele mooie optie.

  Hij kan zowel in de zon als in de schaduw en is gezond en groeit mooi dicht.

  U zult daar geen problemen mee krijgen.

  Succes met uw beslissing

 32. Loes Loes

  de leibomen komen op een vrij schaduwrijke plaats in de tuin te staan (max 3 uur zon per dag). Welke boom kan er tegen? Er staat nu een conifeer die ziek is, dus een leiconifeer wil ik niet plaatsen.
  BVD.

 33. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het verschil is de grootte van het rek .
  De basic heeft een rek van 180 x 110 centimeter met 6 etages. De leibomen in de classic-serie hebben een rek van 200 x 130 centimeter met 7 etages.
  De classic bomen zijn iets dikker dan de basic bomen vandaar het prijs verschil.

  Er is verder geen verschil in kwaliteit.

 34. tuinplantenwinkel tuinplantenwinkel

  Dat is een hele goede vraag van u.

  Als u op het pakket drukt ziet u als u de plaatjes bekijkt dat het pakket meer omvat dan alleen leibomen.
  Alles wat u nodig heeft om een leibomenpakket te plaatsen zit in dat pakket in van paal en band en spijkers tot aanplantgrond info folder en bindbuis etc.
  Vandaar dat de prijs hoger is dan de bomen los te kopen.

  Om het de klant gemakkelijk te maken hebben we er een bundel van gemaakt zodat je niets vergeet en het perfect kunt uitvoeren als doe het zelver.

  Mochten er nog vragen zijn dan horen we het graag

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.