Schade door buxusmot, wat nu?

Schade door buxusmot, wat nu?

Compleet kaalgevreten planten zijn een nachtmerrie voor iedere tuinier. De buxusmot zorgt voor steeds meer ergernis in de vorm van kaalgevreten buxushagen.. wat nu?

De buxus heeft het de afgelopen jaren flink moeilijk gekregen. Op steeds meer plaatsen in Nederland en België sloeg de buxusschimmel om zich heen. Een agressieve schimmel die het blad aantast waardoor deze afvalt en er alleen wat kale takjes overblijven. De schimmel is nagenoeg niet onder controle te krijgen waardoor op steeds meer plaatsen dorre struikjes overblijven. Die dorre bedoeling is verre van fraai. Naast de schimmel is er nu ook een nachtvlinder die het op de buxusplanten gemunt heeft; de buxusmot. De rupsen van deze nachtvlinder zijn in staat binnen enkele weken een complete haag kaal te vreten. En het herstel hiervan kost een buxusplant jaren van groei. Als de plant al herstelt, want de rups kan zomaar weer opduiken.

 

Waar komt de buxusmot vandaan?

De buxusmot is bezig met een stevige opmars in Nederland. In 2007 en 2008 werden de eerste exemplaren in Nederland gevonden. Het verspreidingsgebied beperkt zich op dit moment vooral tot een strook van heusden (NB) tot aan de omgeving van Rotterdam maar op steeds meer plaatsen duikt de mot op. De buxusmot is van Aziatische oorsprong en vermoedelijk in Europa terechtgekomen met de import van buxusplanten uit Azië. De Latijnse benaming van de mot is Glyphodes perspectalis (synoniem: Diaphania perspectalis).
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Hoe kan ik de buxusmot en de rups herkennen?

De mot is ongeveer 4 centimeter lang. De vleugels zijn wit en hebben een bruine rand. De mot legt zijn eitjes aan de onderzijde van het blad. De eitjes zijn erg klein en met het blote oog maar moeilijk te ontdekken. Pas wanneer de rupsen bijna uit de eitjes gaan komen verschijnen er zwarte puntjes in de eitjes. Dit zijn de ogen van de jonge rupsen.

De rupsen groeien snel en bereiken een volwassen stadium binnen enkele weken. De rupsen zijn groen van kleur en krijgen later zwarte en groene strepen over de lengte. De rupsen laten spinsels achter in de plant. De hardere delen van het blad laat de rups links liggen waardoor er bladskeletten achterblijven.

 

Kan ik de buxusmot bestrijden?

In principe is het mogelijk de rups te bestrijden. Het beste is om uw buxushaag in de gaten te houden of er zichtbare vraatschade aan de plant aanwezig is. De snoei van een haag is een goed moment om dit te controleren. Als u de rupsen ziet kunt u deze het beste zoveel mogelijk met de hand verwijderen. Daarnaast kunt u een aantal middelen gebruiken die op de markt verkrijgbaar zijn waarin Pyrethrum verwerkt is. Dit is een natuurlijke gifstof die werkzaam is tegen rupsen en luizen. Spuit de plant goed in zodat u zoveel mogelijk rupsen raakt. Spuit dus ook aan de binnenkant van de buxusplant.

Wanneer de vraatschade enorme proporties heeft aangenomen, en er van uw haag of struik maar weinig meer over is, kunt het beste overwegen de plant(en) te verwijderen. Er zijn veel alternatieve planten die niet alleen erg op buxus lijken maar ook ongevoelig zijn voor de buxusmot en buxusschimmel.

 

Wat zijn goede alternatieven wanneer ik mijn buxushaag wil vervangen?

Buxus is een klassieke haagplant. De fijnmazige groei en het kleine blad dat jaarrond groen blijft, maken van de buxus een ideale haagplant voor kleine hagen. Bij het zoeken naar een gezond alternatief is het dus aannemelijk om te kijken naar andere planten met dezelfde eigenschappen.

Een van de meest gelijkende planten is de Ilex crenata ‘Dark Green’. Ilex is de Latijnse naam voor hulst en bij die naam denken velen aan stekelige bladeren. Niets is minder waar. De Ilex crenata ‘Dark Green’ heeft net zoals de buxus kleine bijna ronde stekelloze blaadjes. Ook de bladkleur is nagenoeg gelijk aan die van een buxus. Alleen het jonge loof is iets lichter van kleur. Ook de Dark Green is erg gemakkelijk te snoeien en door de fijne vertakkingen is het makkelijk een mooie dichte haag te creëren.

De Ilex ‘Dark Green’ is een vorm van de Japanse hulst ofwel Ilex crenata. Naast de Dark Green zijn er ook andere vormen van de Japanse hulst die net zo geschikt zijn voor hagen. Ter vervanging van de buxushaag kunt u ook voor een van deze variëteiten kiezen. Ilex crenata ‘Green Hedge’ lijkt sterk op de Dark Green maar de bladkleur is een tint lichter groen. Ilex crenata ‘Convexa’ heeft een gebold blaadje wat de plant een zeer decoratieve uitstraling geeft. Als laatste is er nog de Ilex crenata ‘Stokes’. Dit is een variant met erg fijn blad en een compacte groei.

Ter vervanging van de buxushaag kunt u natuurlijk ook kiezen voor een hele andere haagplant zoals de wintergroene Taxus baccata (Venijnboom), Ligustrum (Liguster) of Osmanthus burkwoodii (schijnhulst). Daarnaast is de beukenhaag (Fagus sylvatica) ook een prima alternatief voor wanneer u last heeft van de buxusmot.
 

Reacties

  1. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

    Het kan zijn dat de vlinder/mot zich schuilhoudt in de camellia. De buxus is echter een waardplant van de vlinder en hij zal dus ook alleen hierop eitjes afzetten. Elke vlinder zoekt planten van een specifieke soort/plantengroep uit voor het afzetten van de eitjes. Dit noemen ze een waardplant. Een Dagpauwoog zet zijn eitjes bijvoorbeeld af op de bladeren van een brandnetel.

    U hoeft zich dus geen zorgen te maken.

  2. Joke Kools-Deckers Joke Kools-Deckers

    De buxusmot stort zich nu massaal op mijn camelia van 2 meter hoog , gaat ze nu ook hier de eitjes leggen? Bedankt Joke.

  3. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

    Als u de planten behandeld dan moet u inderdaad ook de binnen kant raken dus de top, bladeren en de onderkant van de plant flink nat maken zodat het middel overal terecht komt.

    Succes met de behandeling.

  4. gerrit gerrit

    In mijn buxus bollen komen bruine vlekken. In neem aan dat er rupsen aanwezig zijn, die de bladeren opeten. Als ik een verdelging middel via een spuitbus koop, moet ik nu de hele bol aan de buiten nat spuiten maar ook in de bol?
    Ik hoor van u en met groet,
    Gerit

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.