Menu
Geen producten gevonden

Wintergroen en in de winter bloeiend: Mahonia media ‘Winter Sun’

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Heesters
  • 0
Wintergroen en in de winter bloeiend: Mahonia media ‘Winter Sun’

De bloei van deze struik in de winter zorgt voor kleur in de donkere maanden. Daarnaast blijft de plant wintergroen en is het ook nog een schuilplaats voor kleine vogels.

Wat zijn de kenmerken van Mahonia media ‘Winter Sun’ ?

Mahonia is een struik die vooral bekend is vanwege het stekelige blad. Op het eerste gezicht heeft de plant ook wat weg van hulst. In de donkere wintermaanden valt Mahonia media ‘Winter Sun’ in januari-februari extra op wanneer uit het hart van de stengels aren ontluiken met daaraan tientallen, gele, besvormige bloemen. De heldergele bloemen staan bovenaan de plant. Bevruchte delen groeien later uit tot blauwzwarte besjes. Zowel de bloemen als de besjes zijn uitermate geschikt voor bloemstukjes. De bloemen vormen daarnaast een voedingsbron voor nectarliefhebbers zoals bijen en hommels in de nectararme wintermaanden.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Het blad blijft in de winter groen. Mahonia stelt weinig eisen aan de grond. Ook wat betreft standplaats kan de plant eigenlijk overal wel uit de voeten. De plant groeit  echter het liefst op een plek met wat ochtend- en of avondzon. Wanneer de plant op een plek met veel zon staat of last heeft van een te schrale bodem verkleuren de bladeren in de winter soms naar brons- of roodtinten.

Hoe plant u Mahonia media ‘Winter Sun’?

Mahonia media ‘Winter Sun’ groeit zowel in de zon als in de schaduw, voldoet als solitair in de border en wordt ook vaak als vakbeplanting gebruikt tegen een muur of onder hogere bomen en struiken met filterend licht en in openbaar groen. Druifjesstruik staat het liefst in vruchtbare, goed doorlatende, niet te zware grond. Een humusrijke zandgrond of zavelgrond heeft de voorkeur. Bij een zware kleigrond kunt u het plantgat het beste verrijken met tuinturf of aanplantgrond en wat split zodat de aarde beter doorlatend wordt.

Maak voor het planten de bodem goed los en maak een plantgat dat iets groter is dan de pot. Strooi tuinturf in het gat en meng dit met de grond van het plantgat. Dompel de kluit met pot en al even onder in een emmer water. Haal vervolgens de pot van de plant en zet de Mahoniestruik in het plantgat. Vul het gat aan met de omliggende aarde en druk het geheel goed aan met uw voeten. Geef nadien stevig water zodat de aarde goed aanzakt. Als u in de lente of zomer aanplant kunt u het beste blijven bewateren bij aanhoudend droog weer.

 

Hoe moet u Mahonia snoeien en onderhouden?

Mahonia media ‘Winter Sun’ is een onderhoudsvriendelijk tuinplant. De eerste jaren is er nauwelijks snoei nodig. Uiteraard mag dit wel. De beste periode voor de snoei is kort na de winter. Snoei hierbij te lange scheuten flink in om het compacte karakter van de Mahoniestruik te behouden. Knip oude, uitgedroogde takken dan helemaal weg, zodat de tuinplant een verjongingskuur krijgt. Storende wortelstokken aan de zijkant van de Druifjesstruik kunnen met een scherpe spade worden weggestoken. Strooi daarna wat tuinturf en droge meststof rond de voet van de tuinplant. Felle winterzon en uitdrogende, koude oostenwind kunnen de groene bladeren beschadigen.

 

Het is ook mogelijk om de plant op den duur een ‘meerstammig’ karakter te geven. Hiervoor kunt u de onderste delen van de plant kaal snoeien. Op die manier kunt u de plant laten uitgroeien tot een in het oog springende solitair.

 

Mahonia media ‘Winter Sun’ kopen in onze webshop bij Tuinplantenwinkel.nl?

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online tuinplanten kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.


 

Op de foto: Het blad van de mahonia is scherp getand en vormt een bijna ondoordringbaar geheel. De struik is dan ook een ideale schuilplaats voor kleine vogels.

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.