Menu
Geen producten gevonden

Halfstam fruitbomen bij tuinplantenwinkel.nl

Halfstam fruitbomen bij tuinplantenwinkel.nl

Halfstam fruitbomen worden niet te groot maar geven wel het gevoel van een echte boom. Geniet van uitbundige bloesem in het voorjaar; de groei van het fruit in de zomer en de heerlijke smaak van eigen gekweekt fruit eind zomer en het najaar!

Wat zijn de kenmerken van halfstam fruitbomen?

Halfstam fruitbomen zijn uitermate geschikt voor uw tuin. Bijna alle fruitbomen worden geënt; hiervoor wordt een takje van het echte fruitras vastgezet op een onderstam. Vervolgens groeien de twee samen en kan de fruitboom verder groeien. De ent bepaald vaak ook de hoogte van de fruitboom. De onderstam laat afhankelijk van de soort veel voedingsstoffen door of minder. De groei van een fruitboom wordt hierdoor bepaald.

Fruitbomen zijn doorgaans in drie verschillende formaten verkrijgbaar; laagstam, halfstam en hoogstam fruitbomen. Bij laagstam is de stam ongeveer 50 centimeter en bij hoogstammen ongeveer 180 centimeter hoog. De stam van een halfstam fruitboom is ongeveer 1 meter hoog. Daar beginnen de eerste takken. De entplaats kan zich op verschillende plekken bevinden. Deze is te herkennen aan een verdikking of knik in de stam.

Naast het verschil in hoogte zit er vaak ook verschil in de groei. Laagstam fruitbomen worden doorgaans op een trager groeiende onderstam geënt dan hoogstam fruitbomen. Halfstam fruitbomen vallen daar tussenin. De halfstam fruitboom blijft dus lager dan een hoogstam fruitboom. Daarbij komt dat het fruit van de halfstamfruitboom makkelijker te plukken valt.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 Door hun geringe formaat kunnen ze wat dichter opeen gezet worden dan hoogstam fruitbomen. De halfstamfruitboom groeit uit tot een hoogte tussen de 3 en 5 meter. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het snoeien. In de online winkel vindt u veel soorten op voorraad: appel, peer, kers, pruim, abrikoos, amandel, nectarine en bijvoorbeeld perzik. Van iedere soort bestaan veel variëteiten die in de fruitteeld rassen worden genoemd. Een bekend appelras is bijvoorbeeld de Elstar. Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u ook oude rassen. Rassen die niet meer gangbaar zijn in het assortiment bij de supermarkt maar die nog steeds heerlijk smaken.

Hoe plant u halfstam fruitbomen?

Bomen van tuinplantenwinkel.nl kunt u het jaar rond planten, behalve als de grond te hard is door de vorst. Dit kan omdat we al onze bomen in een pot aanleveren. Fruitbomen kunt u dus het hele jaar kopen. Fruitbomen staan het liefst in de volle zon; hoe meer zon hoe rijper het fruit kan worden.

Maak de grond los met een scherpe schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen storende vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Verwijder voor het planten de pot altijd van de kluit; als de pot niet goed loslaat een paar keer flink in de zijkanten van de pot knijpen; de wortels die onder door de gaatjes groeien verwijderen en een klap tegen de onderkant van de pot geven. Het is aan te bevelen om de plant, als hij los in het plantgat staat te sproeien zodat de kluit zich volzuigt met water. Dit bevordert het aangroeien van de plant Niet dieper planten dan de kluit hoog is. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de struik de eerste weken goed sproeien als het droog weer is. Plaats een boompaal met boomband en laat die drie tot vijf jaar bij de boom staan. De afstand tussen de boompaal en de stam van de boom is ongeveer 20 cm.

Wat voor onderhoud hebben halfstam fruitbomen nodig?

Snoeien houdt de fruitboom vitaal en zorgt voor een langere levensduur van de fruitboom. Een goede snoei levert bovendien meer vruchten op. Zorg voor een open boom met een aantal hoofdtakken van waaruit de zijtakken komen. Snoei de zijtakken terug tot ongeveer 10 tot 20 centimeter. De meeste fruitbomen worden elk jaar in de winter, bij voorkeur bij zachter weer gesnoeid. Kersen, pruimen, perziken, abrikozen en notenbomen worden het beste voor december gesnoeid of in de zomer.

De overblijvende korte takjes worden dikker; hieraan vormen zich in de loop van de jaren de bloemen, die kunnen uitgroeien tot vruchten. Snoei altijd takken weg die het zonlicht wegnemen voor andere takken. Lucht, licht en zon moet kunnen doordringen tot alle takken. Hierdoor rijpt het fruit beter en is minder kans op bladinfecties door schimmels.


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tamme,

  Bedankt voor je vraag in ons blogbericht over de halfstam fruitbomen.

  Mooi dat je zelf aan het kweken bent!

  Het punt is dat wij natuurlijk niet weten welk soort je geënt hebt en of het een zelfbestuiver is (dus dat je geen andere variëteit nodig hebt om een goede vruchtdracht te laten krijgen ).

  Verder is de snelheid van bloem/ vrucht krijgen ook afhankelijk van welke onderstam je gebruikt hebt.

  Daarnaast zal de plant nu alleen nog blad maken en groeien. Meestal ontwikkelen zich de bloemknoppen pas op latere leeftijd; dat heeft even tijd nodig. Vaak helpt het om de toppen van de jonge scheuten af te knippen. Dan krijg je een beetje groei remming.

  Vaak heeft het wat tijd nodig.

  Succes met je experiment.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Tamme Weijer Tamme Weijer

  Ik heb zelf een geënte appelboom op school gemaakt dat is ongeveer 2 jaar geleden maar er zit wel blad aan maar hij heeft nog niet gebloeid hoe kan dat?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.