Menu
Geen producten gevonden

Het vurige karakter van de Pyracantha

Het vurige karakter van de Pyracantha

De Pyracantha gaat in het najaar vaak getooid met een enorme hoeveelheid vurig gekleurde bessen en kan zowel als klimplant, haagplant en heester gebruikt worden. Lees hier hoe.

Wat zijn de kenmerken van Pyracantha?

De naam Pyracantha is afkomstig uit het Grieks: Pyros betekent vuur en Acantha betekent doorn, dat verklaart tevens de Nederlandse naam ‘Vuurdoorn’. Hij behoort tot de familie van de roosachtigen en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Het is een sterke struik met scherpe dorens die in mei/ juni overvloedig bloeit met geurige witte bloemen, die bijen en hommels aantrekken. Na de bloei ontstaan later in het jaar de bessen. Afhankelijk van de soort kunnen die geel, oranje of rood zijn. Vogels zijn er dol op. De groene lancetvormige bladeren voelen stevig aan. Deze tuinplant is wintergroen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De meest toegepaste soorten zijn flinke groeiers die een hoogte van enkele meters kunnen bereiken. Deze Pyracantha’s zijn heel geschikt om een muur of schutting blijvend groen te bekleden. De plant kan dan worden beschouwd als een klimplant. De scheuten worden dan simpelweg tegen de muur of schutting aan gesnoeid. Door het stugge hout blijft de plant ook zonder steun prima staan. Het is ook mogelijk om de plant te snoeien tot een haag. U creëert met deze plant dan een ondoordringbare afscheiding; de dorens houden ongewenste gasten buiten de tuin. Maar ook als solitaire plant in de border kan deze tuinplant prima dienst doen.

Bekende soorten met gele bessen zijn de Pyracantha ‘Soleil d’Or’ en de Pyracantha ‘Saphir Jaune’. Bekende soorten met oranje bessen zijn de Pyracantha ‘Orange Glow’ en de Pyracantha ‘Saphir Orange’. Bekende soorten met rode bessen zijn de Pyracantha ‘Red Column’ en de Pyracantha ‘Saphir Rouge’.

Hoe plant u Pyracantha?

Geef Pyracantha een lichte standplaats in de zon of halfschaduw. Elke voedselrijke, goed doorlaatbare bodem is geschikt. Ook in de schaduw kan hij goed groeien maar draagt hij minder bessen. Voor het planten is het heel belangrijk dat de grond goed doorlaatbaar is. Maak die dus eerst goed los; zorg dat er geen harde lagen meer inzitten. Vooral tegen een muur vraagt dit veel aandacht; daar zitten nog wel eens stenen en bouwresten in de grond. Er mag beslist geen water blijven staan. Blijf ongeveer 30 centimeter van de muur als dit kan.

Graaf vervolgens een plantgat dat wat groter is dan de kluit in de pot. Voeg wat aanplantaarde toe aan het gat. Dat zorgt voor een goede aangroei. Dompel de plant met pot en al even onder in een emmer water, zodat de wortels zich vol kunnen zuigen, verwijder daarna de pot en zet de tuinplant in het gat. Met de omliggende aarde maakt u het gat weer dicht. Druk de grond stevig aan met uw voet en geef nog wat water. Zorg de eerste dagen dat de nieuwe tuinplant niet uitdroogt. Als de Vuurdoorn tegen de muur of schutting moet klimmen, is een raamwerk nodig om de struik tegenaan te binden.

Hoe moet u Pyracantha snoeien en onderhouden?

Indien de grond daarom vraagt bemest u een maal per jaar in het vroege voorjaar. De Pyracantha laat zich goed snoeien. Trek wel een paar stevige tuinhandschoenen aan vanwege de scherpe doornen. Houd er rekening mee dat deze tuinplant bloeit op het hout van het vorige jaar. Snoei daarom direct na het bloeien. Aan de nieuwe takken die dan zullen uitlopen, bloeit hij dan het komende jaar opnieuw. Voor vormbehoud kunt u als dat nodig is na de zomer nog wat takken wegknippen. Gebruik hierbij een scherpe heggen- of snoeischaar.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: Deze oranje bessen horen bij de Pyracantha 'Orange Glow'

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.