Menu
Geen producten gevonden

Magnolia bomen en struiken in allerlei soorten

Magnolia bomen en struiken in allerlei soorten

De Magnolia boom, een echte aandachttrekker voor uw tuin met een spectaculaire bloei in het voorjaar tot soms in de vroege zomer.

Wat zijn de kenmerken van Magnolia?

Magnolia’s dragen officieel de Nederlandse naam ‘beverboom’. Dit komt omdat vroeger gedacht werd dat de magnolia het lievelingsvoedsel was van de bever. Soms wordt de Magnolia ook ‘tulpenboom’ genoemd. Dat komt omdat de bloemen van een aantal magnolia’s wel wat weg hebben van het bekende bolgewas. Echter is de Liriodendron de enige echte tulpenboom. De liriodendron komt uit dezelfde familie maar bloeit in de zomer met groen-oranje bloemen. De liodendron boom kan tot tientallen meters hoog groeien en wordt daarmee fors groter dan de meeste Magnolia’s.

Magnolia’s zijn er in struikvorm die als volwassen plant ongeveer 3 m hoog worden. De grotere soorten kunnen uitgroeien tot ongeveer 10 meter. Deze plant komt het beste tot zijn recht als solitair; de struik is meer geschikt voor de wat kleinere tuinen; de boommagnolia’s hebben wat meer ruimte nodig. De vroegste soorten bloeien al in maart, de meeste in april of mei. Een aantal magnolia’s bloeien later zoals de Sieboldii. De Soulangeana is de bekendste magnolia planten en is ontstaan uit een kruising tussen de wit roze denudata en de dieproze bloeiende liliiflora.

Magnolia als struik

De meest voorkomende kleur van de grote bloemen is lichtroze; maar ook lila, paars, wit, geel en rood komt voor. In België en Nederland is de soulangeana de bekendste soort. Deze bloeit met grote witroze kelken en kan tot een behoorlijke grote struik uitgroeien. Soms krijgt de struik het karakter van een kleine boom. Vaak niet met een enkele stam maar meerdere grillig gevormde takken. Een stuk kleiner blijft de stellata die met zuiver witte bloemen bloeit. Dit is tevens een van de vroegst bloeiende magnolia’s. In de winter zijn de bloemknoppen vaak al te herkennen. Het zijn stevige behaarde knoppen die bij aanraking zeer zacht aanvoelen.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Magnolia als boom

Er zijn naast alle struikachtige planten ook Magnolia’s die als een boom uitgroeien. De bekendste soort is de kobus. Deze bloeit net als de stellata met zuiverwitte bloemen in april of mei. De kobus groeit uit tot een middelgrote boom van ongeveer acht tot tien meter hoogte. De kobus heeft een eironde en op latere leeftijd ronde kroon. Een roze variant met een smallere kroon heet ‘Sentinel’. De ‘Sentinel’ bloeit een paar weken later en heeft grotere roze bloemen met een roodroze kelk.

Een roze bloeiende beverboom met een iets rondere kroon dan de Sentinel is de Heaven Scent. De bloei van de Heaven Scent is zuiver roze. De groei is iets minder snel dan bij de Sentinel. Een magnolia boom met purperrode bloemen is de Galaxy. Deze magnolia valt bovendien op door de stevige eironde bladeren. De Galaxy ontwikkeld uiteindelijk een ronde kroon. De bloemen hebben een hele diepe kleur en lijken wat betreft hun vorm op de soulangeana. Al deze soorten kunt u in onze webwinkel bestellen.

Hoe plant u de Magnolia boom?

 1. Maak de grond goed los met een scherpe schop of spade. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte.
 2. Werk een goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat.
 3. Verwijder altijd de pot van de kluit. Als de pot niet goed loslaat, verwijdert u wortels die onder door de gaatjes groeien en knijp een paar keer zijdelings in de pot.
 4. Planten geleverd met pot kunt u vooraf het beste een keer dompelen in een emmer. Zeker bij droogte; de haarwortels zuigen zich vol met water.
 5. Plant niet te diep. Niet dieper dan de kluit hoog is.
 6. Plaats de plant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de handen of, bij grote planten, met de hak van de voet.
 7. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Geef bij voorkeur eenmaal tot tweemaal per week stevig water. Dit is beter dan iedere dag een beetje. Wanneer de boom nog geen blad heeft ontwikkeld geeft u minimaal water bij droogte. Wanneer de grond goed vochtig is laat u dit achterwege.
 8. Plaats bij bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar aan de boom staan. Afstand boompaal tot stam ongeveer 20 cm.

Wat voor onderhoud heeft Magnolia nodig?

Magnolia’s groeien het mooist zonder enige vorm van snoei. Snoeien is wel mogelijk indien dat gewenst is maar het kan beste beperkt worden tot een enkele keer. Een sterke snoei stimuleert bij magnolia’s vaak verticale scheuten die in het hart van de boom oprijzen en de vorm bederven. Dit zijn zogenaamde waterloten. Wanneer u deze opmerkt kiest u het beste één scheut uit om het gat van een mogelijk verloren tak op te vullen; verwijder de rest van de scheuten.

Plant een Magnolia verder niet op een te natte plaats. De vlezige wortels van een plant vinden dit minder prettig en zijn in dit geval gevoelig voor rotting of bevriezing in de winter. Magnolia’s zijn erg gezonde bomen en hebben weinig last van ongedierte.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Meriam,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia bomen en struiken.

  Magnolia's zijn allemaal planten die heel uitbundig bloeien, maar géén hele lange bloeitijd hebben. Daar is helaas geen uitzondering op. De stermagnolia's met de kleinere bloemen, bloeien vaak het langste, maar als u het liefste toch een grootbloemige Magnolia wilt, dan zou ik vooral de bloemkleur kiezen die u het mooiste vindt; de bloeitijd verschilt niet zoveel per soort.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Meriam Meriam

  Ik wil een magnolia kleine boom of struik met grote bloemen die lang bloeien. Komt in de voortuin te staan op het noorden. Welke Magnolia adviseert u mij? Mvg

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Myrte,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia bomen en struiken.

  We verkopen een aantal soorten hoogstam Magnolia bomen op de webwinkel. De grootbloemige soorten zijn:
  - Magnolia 'Susan'
  - Magnolia 'Spectrum'
  - Magnolia 'Sentinel'
  - Magnolia 'Heaven Scent'
  - Magnolia 'Galaxy'

  De Magnolia 'Kobus' heeft kleinere stervormige bloemen.

  De uiteindelijke grootte van de kronen van deze Magnolia's passen in de ruimte die u omschrijft.

  Een aantal van deze soorten worden ook als 'struikmodel' aangeboden. Deze zullen niet uitgroeien tot een boom.

  Niet alle soorten zullen meteen bij levering al een stamhoogte van van 180 cm hebben, maar dit is in de loop van de jaren wel te creëren. Als de kroon in de top hoger wordt en uitgroeit, kunnen de onderste takken op een gegeven moment verwijderd worden. Zo wordt de stamhoogte opgehoogd. Dit is een veel toegepaste manier.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Myrte Zomerdijk Myrte Zomerdijk

  Wij zijn op zoek naar een middelgrote hoogstam (min 180cm stamhoogte) met opvallende bloesem en denken aan een magnolia, mag wel zeker 5-7 m hoog worden, liefst met roze of paarse bloemen. We hebben rondom de boom aan alle kanten minimaal 3m de ruimte. Welke magnolia zou u adviseren? Of heb ik wensen die wellicht niet met een magnolia te verenigen zijn?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Aleksandra,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia.

  U kunt op deze plaats prima een Magnolia plaatsen. Het liefst staat deze op een zonnige plaats, maar een plek in de halfschaduw volstaat ook. Als de bomen van het bos over de groeiplaats heen hangen, zal de magnolia wel van het bos af groeien (om zo meer licht te krijgen). Hier dient u wel rekening mee te houden.

  Van de twee soorten die u noemt groeit de Magnolia 'Heaven Scent' het makkelijkst. Maar deze kan op den duur wel iets hoger worden dan 4 meter. Als u een lagere soort wenst dan is de Magnolia stellata (stermagnolia) of de Magnolia 'Susan' (dieproze bloei) een betere keuze.

  Magnolia's verdragen snoei wel, maar maken daarna veel waterloten (lange scheuten) die de vorm van de struik/boom aantasten als daar later niks aan gedaan wordt. Snoei dus niet te vaak.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Aleksandra Chuprova Aleksandra Chuprova

  Ik heb een border van 2.5 m breed. Aan een kant ligt pad, aan de andere bos. Ik wil daar graag een magnolia planten. Ik vind soorten heaven scent en grandiflora mooi. Uiteindelijk zou ik een boomachtige plant met brede open kroon willen krijgen. Maar ik wil hem niet te hoog hebben. Max 4-5 meter. Kleiner beter. Welke soort is dan beter te gebruiken? En evt is het mogelijk om de hoogte van magnolia in toom te houden? Alvast bedankt!

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste NEH,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia.

  De Magnolia soulangeana wordt een struik / boom met een flink brede kroon. In de loop van de jaren kan deze zeker een doorsnede van wel 6 meter krijgen. Van daaruit bezien, zou de plant het beste minimaal 3 meter van de grens af gezet kunnen worden.

  Rosa 'The Fairy' kan met 3 stuks per m2 aangeplant worden. Het groeit dan binnen 1 a 2 jaar mooi dicht tot één geheel.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. NEH NEH

  Op welke afstand van je woning moet je een magnolia soulangeana (eventueel Lennei) minimaal planten? De magnolia komt in een voortuin te staan en ik wil deze zo veel mogelijk in de natuurlijke vorm behouden.

  Daarnaast komt de magnolia middenin een zee van roosjes te staan (rosa the fairy). Welke plantafstand adviseert u daartussen?

  Alvast bedankt!

 9. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Ron,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia.

  Waar het precies aan ligt is moeilijk aan te geven. U mag ons gerust een foto mailen zodat we kunnen zien hoe de boom er bij staat. Het zou kunnen dat de jonge scheuten een tijd terug schade hebben opgelopen door de late nachtvorst; dan herstelt de plant binnenkort weer. Maar het kan ook iets anders zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 10. Ron Ron

  Goedemiddag,
  Wij hebben een magnolia boom van ca. 5,5 mtr hoog in onze achtertuin staan die dit jaar voor het eerst in 10 jaar niet helemaal uitkomt. In februari/maart had de boom wel de mooie witte bloemen, maar nu het blad is gekomen, hebben de helft van de takken nu al bruine blaadjes. Ik vermoed dat de boom last heeft van een witte schimmel.
  Wat kan ik er tegen doen? Als ik het allemaal moet wegsnoeien, blijft er weinig van de boom over.

 11. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Edwin,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia bomen.

  Het is zo dat de kroon van een Magnolia niet echt snel vullend is, zeker niet als struik. Hij is er wel als boom, dan kom je bij de magnolia kobus terecht, maar die is niet wintergroen.

  Een paar andere leuke alternatieven zijn.
  - Amelanchier als boom ( krent)
  - Pyrus calleryana 'Chanticleer' ( sierpeer)
  - Malus 'Evereste' ( sierappel)

  Als het echt snel wat moet bedekken en de boom mag uiteindelijk ook iets groter worden, dan zou een Liquidambar 'Worplesdon' ook een optie zijn.

  Dit zijn allemaal wel bladverliezende bomen. Wintergroene struiken zoals laurier en conifeer kunnen ook flink hoog worden. U kunt deze wellicht met een van bovengenoemde bomen/magnolia toepassen.

  Kijk er maar eens naar of deze iets zijn voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 12. Edwin Edwin

  Goedemiddag,

  Het huis van onze achterburen staat erg dicht op onze achtertuin (1.5 meter). We willen het huis (drie verdiepingen) het liefst verschuilen achter een aantal bomen (bij voorkeur bladdragend in de winter) of struiken. Vanaf het terras is onze tuin 7 meter diep. We vinden de Magnoliastruiken erg mooi met de witte bloesem. Welke Magnolia type (of andere struik/boom) beveelt u aan in onze situatie?

 13. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Anja,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia bomen.

  Door de leeftijd van uw Magnolia komt er wat mos en op de stam, dat is op zich niet erg en kan geen kwaad. Maar indien u het wilt behandelen kunt u de stam in januari/ februari behandelen met vruchtboomcarboleum. Dat werkt heel goed en gebruiken vruchtboomkwekers ook om de bomen zuiver en fris te houden. De stam word dan mooi zuiver en alle groene aanslag verdwijnt. Mossen en andere aantastingen zullen ook verdwijnen.

  Lees goed de gebruiksaanwijzing hoe het werkt en in welke periode van het jaar u het dient te gebruiken!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 14. Anja Teppema Anja Teppema

  Er komen wat schimmel / mosachtige vlekken om onze magnolia boom van bijna 25 jaar en 5 meter hoog.
  En dan alleen op de dikke stam en takken .
  Het blad ziet er nog erg goed uit.
  We hebben hem ongeveer 2/3 jaar geleden behoorlijk gesnoeid .
  Kunnen we hier iets aan doen?
  .

 15. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marjolie,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia bomen en struiken.

  Het is normaal gesproken niet nodig om een Magnolia kobus te snoeien. De boom zal op den duur vanzelf een bredere kroon ontwikkelen. U kunt de boom wel snoeien door alle zijtakken voor een deel terug te nemen. De boom zal dan met meer takken uitlopen en dus een dichtere/vollere kroon ontwikkelen. Als u dit wilt doen, knipt u de takken het beste terug in een piramidale vorm. De takken aan de basis zijn dan na het snoeien dus langer dan de takken bovenaan de boom. Veel succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 16. Marjolie Marjolie

  Hallo,
  Wij hebben sinds een aantal maanden een magnolia kobus in onze tuin. De boom is nu zo'n 2.5-3 meter hoog en nog erg dun. Is het de bedoeling dat de takken onderaan de boom eraf worden geknipt? Om de kruin voller te maken? Zo ja tot hoeveel meter van de grond moeten de takken verwijderd worden?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

 17. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Bianca,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over Magnolia bomen en struiken.

  Op dit moment heeft uw Magnolia stellata al volop blad gemaakt; dan is hij niet meer te verplaatsen. Helemaal omdat hij al een jaar vast staat in uw tuin en flink geworteld is, kan het nu niet meer.

  U kunt deze Magnolia verplaatsen als het blad weer gevallen is in het najaar. Eerder niet anders is er de kans dat hij het niet overleefd. Dat is ons advies.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 18. Bianca Bianca

  Hallo,
  Ik heb een jonge magnolia stellata van 1 jaar. Hij staat mooi in blad en heeft z'n bloemen al gehad. Hij staat echter te dicht op mijn hortensia die nu ook weer volop in bloei komt. Eigenlijk wil ik de magnolia verplaatsen. Zou dat nu mogelijk zijn? Mvg

 19. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Eniko,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia bomen en struiken.

  U kunt de Magnolia best een zomer in een pot laten staan. Dat moet geen probleem zijn, maar houdt er wel rekening mee dat een plant in een pot geregeld water nodig heeft. Hou de planten in dat geval in de zomer in de gaten met water geven, dan komt dat goed.

  Het is daarnaast aan te raden om de Magnolia over te potten in een potmaat groter zodat ze ook nog wat groeien en meer voeding en vocht kunnen opnemen. U kunt de planten ook aanplanten op 1 meter afstand van elkaar in de volle grond en in het komende najaar of winter verplanten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 20. Eniko H Eniko H

  Ik heb net een Magnolia Stellata en een Magnolia Soulangeana Alba gekocht. Nu blijkt dat ik voor de ene niet genoeg ruimte heb om in de grond te planten. Ik las dat er ongeveer 2 meter ruimte moet zijn tov andere planten. Kan ik er een in een pot laten tot ergens in september, of tot uiterlijk volgend jaar maart en dan pas planten? Of kan ik ze nu naast elkaar zetten binnen 1 meter en dan volgend jaar verplanten? Hartelijk dank!

 21. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marnix,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over Magnolia bomen en struiken.

  De bladeren van de Magnolia zijn zeker een goed uitgangsmateriaal om te laten composteren. Dat kunt u prima daarvoor gebruiken.

  Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 22. Marnix Godschalk Marnix Godschalk

  Ik ruim elk jaar braaf de afgevallen bloembladeren van onze grote magnolia op. Ik merk wel dat de afgevallen bladeren snel bruin worden. Als ik ze laat liggen zijn ze dan een goede basis voor compost?

 23. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Evelyne,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Magnolia bomen en struiken.

  Het probleem met een Magnolia kobus is dat hij vaak pas op latere leeftijd knop gaat vormen dat is net wat anders dan bij een standaard Magnolia soulangeana of stellata. U kunt daar niets aan veranderen. De tijd gaat er voor zorgen dat hij knop gaat maken.

  Het duurt even maar dat komt zeker goed. Hoe ouder de boom is, hoe rijker deze gaat bloeien.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 24. Evelyne Evelyne

  Beste, wij hebben sinds 3 jaar een magnolia kobus in de tuin staan ,hij is ongeveer 4 meter hoog en heeft een prachtige vorm, maar sinds we hem in de tuin (staat op t zuiden) heeft hij nog geen bloemen gehad. We hebben niet gezien dat de boom ooit bloemen heeft gehad, omdat we hem in mei 3 jaar geleden hebben gekocht.

  Zou u mij kunnen helpen wat wij kunnen doen om de boom toch bloemen te laten krijgen?

 25. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk stoot hij deze af omdat het extreem warm en droog is en is het een soort zelf bescherming.

  Planten voelen de warmte en vooral de droogte en gaan dan zelf maatregellen nemen door bijvoorbeeld hun blad te laten vallen of het inkrimpen van het blad. Het kan ook zijn dat de plant of boom zijn of haar bloemen en/of beginnende zaaddozen of vruchten afstoot.

  Vooral die laatste zou in uw geval het geval kunnen zijn. Soms maken Magnolia's namelijk na de bloei vruchten. Deze kunnen afhankelijk van de soort een groene kleur hebben. Volwassen vruchten barsten open, waarna er vaak roden zaden tevoorschijn komen.

  Ons advies is om er niets aan te doen. Controleer even of uw boom droog staat. Aangezien de boom al 15 jaar lang bij u groeit hoeft dit zeker niet meteen een probleem te zijn. Geen zorgen dus.

 26. Astrid Astrid

  Onze magnolia van 15 jaar doet het nog ieder jaar prima, staat volop in blad na de witte bloesem. Maar nu vallen er voor het eerst langwerpige groene knoppen af waar kleine zaadjes inzitten. Waarom laat de magnolia dit nu vallen?

 27. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt gerust een Magnoliastruik in uw tuin plaatsen. Als u van een grillige groeivorm houdt is de Magnolia soulangeana de beste keuze. Dit is de klassieke vorm met roze-witte bloemen. Uiteindelijk kunnen de struiken behoorlijk groot worden (tot wel 4 meter); houd hier wel rekening mee, zeker in een kleine tuin.

  Als u een wat kleinere soort wilt kunt u kiezen voor de Magnolia 'Susan'. Deze blijft een stuk kleiner en smaller (tot 2/2,5 meter hoog). Veel succes met de keuze.

 28. Karen Karen

  Zou ik in een kleine voortuin (30 m2)die op het noordoosten ligt, een magnoliastruik kunnen plaatsen? Is dit zonnig genoeg? Een struik die een enigszins grillige vorm krijgt vind ik mooi, welke zou u dan adviseren?

 29. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u dan kiezen voor de magnolia stellata dat is de meest compacte soort. De andere zullen te groot worden.

  U kunt deze plant wel snoeien maar het beste is dat van niet .

  De Magnolia stellata kunt u het heel jaar aanplanten. U hoeft daar dus geen rekening mee te houden. Dit kan omdat wij deze plant altijd potgekweekt aanbieden.

  Veel succes met uw keuze.

 30. René René

  Wij zouden graag een magnolia in onze achtertuin willen planten. Het moet dan wel een struik zijn, die niet al te groot wordt, ca. anderhalve meter hoog. Ik heb gelezen dat een magnolia beter niet gesnoeid kan worden. Is er een geschikte magnolia voor onze wensen? En wanneer zouden wij die dan het beste kunnen planten?

 31. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als de magnolia nog geen blad heeft kunt u hem nog verplaatsen anders is het de beste tijd om hem in het najaar in november te verplanten.

  Succes

 32. N N

  Hallo, ik heb een jonge, nog kleine magnolia en wil deze graag verplaatsen. Wat is hiervoor de beste periode?

 33. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Wat u ziet zijn water scheuten door het flink terug snoeien van de boom.
  Eigenlijk hoort dit niet en het ziet er inderdaad niet zo mooi uit.
  Het beste kunt u de lange takken die recht omhoog staan halveren dan remmen ze af en schieten ze wat rustiger uit dat is het beste. U kunt de takken daarnaast iets uitdunnen. Op den duur komt het weer goed.

  Veel succes.

 34. Tessa van Leeuwaarden Tessa van Leeuwaarden

  Ik heb een prachtige magnolia in de voortuin staan. Helaas hebben de vorige huiseigenaren de boom gesnoeid, waarder allemaal scheuten recht omhoog groeien en de boom haar vorm kwijt is. Op de plekken waar gesnoeid is zijn veel uitlopers.
  Kan ik dit nog herstellen door op een bepaalde manier te snoeien?

 35. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Als u wilt kiezen voor een magnolia met roze bloemen dan kunt u in deze situatie het beste kiezen voor de Magnolia 'Galaxy' of Magnolia 'Heaven's Scent'. Beide geven mooie tulpvormige bloemen. De laatstgenoemde bloeit met lichtroze bloemen, de 'Galaxy' heeft donkerroze gekleurde bloemen.

  Beide bomen hebben een opgaande kroonvorm. Op dit moment beginnen de onderste vertakkingen iets lager dan 1.80/2 meter hoogte maar de bomen kunt u zelf 'opkronen' tot de gewenste hoogte. Bij het opkronen snoeit u de onderste takken weg tot aan de stam. Hierdoor komt de kroon in feite hoger aan de boom te staan.

  Magnolia's houden van een goed doorlatende, voedzame bodem. We raden aan om het plantgat ruim uit te graven en te verbeteren met aanplantgrond. Dit zorgt voor een goede voedzame bodem.

  U kunt de borders onder de bomen vervolgens beplanten met een wintergroene bodembedekker zoals Waldsteinia ternata of Cotoneaster dammeri. Deze planten zijn zeer robuust en kunnen tot dicht bij de boom groeien. Een andere optie is om te kiezen voor een Geranium macrorrhizum soort (bijvoorbeeld de 'Spessart'). Dit is een half-groenblijvende bodembedekker met een leuke bloei net nadat de magnolia is uitgebloeid.

 36. M.P. M.P.

  Langs onze oprit (op het zuiden, tussen twee blokken woningen in, langs een steegje met schutting die schaduw geeft op de stam en de wortels na het middaguur) zouden wij graag 2 magnolia's planten.

  We moeten eronderdoor kunnen lopen, dus de stam moet voldoende hoogte hebben (1.8/2.0 meter) en we willen graag een goede bloei met het liefste roze bloemen.
  Welke soort, grondsoort, tussenafstand en plantmoment raadt u ons aan?

  En wat voor lager bloeiende vaste planten kan ik rondom de stam plaatsen / in dezelfde grondsoort planten, zodat het perk langs de lengte van de schutting verder gevuld wordt met planten die groen zijn / bloeien als de magnolia niet bloeit?

  Ik hoor graag van u,
  M.P.

 37. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het beste kunt u de magnolia verplaatsen in januari.
  Dus meteen uit de grond en dan in uw nieuwe tuin plaatsen, dat is voor de plant het beste.

  U kunt hem nu wel al vast rond steken zodat de wortels al geremd zijn; dat werkt prima.

  Garantie op overplaatsen kan niemand u geven maar als u dit doet heeft u de grootste kans dat het slaagt. Als het een groot exemplaar is en de kluit in relatie tot het formaat plant klein is, kunt u de struik eventueel wat terugsnoeien. Dit is goed voor de aangroei omdat de verhouding wortel/plant beter wordt.

  Veel succes!

 38. Resa Resa

  In januari ga ik verhuizen en wil ik mijn magnolia boom graag meenemen. Ik krijg verschillende adviezen. Wat is het beste? Nu nog snel uit de grond met grote kluit en in een grote bak plaatsen. Goed beschermen de winter door en in het voorjaar in de nieuwe tuin óf laten staan en in januari gewoon van tuin naar tuin verplaatsen? Ik hoor het graag, wil dat de boom het wel overleeft natuurlijk. Alvast bedankt!

 39. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Een magnolia kobus is geen sneller groeier.

  De plantafstand van 5.5 meter is zeker in de beginjaren voldoende. Op de lange termijn zouden ze elkaar misschien kunnen gaan raken maar deze magnolia is te snoeien. De meeste mensen durven dit niet, maar het kan wel. Door de boom licht te snoeien maakt hij niet meteen waterloten en blijft de boom toch wat meer bescheiden.

  Uw grondsoort is prima. De boom houdt wel van luchtige grond dat is klei natuurlijk niet. We raden aan de grond voor het aanplanten goed los te maken. Voeg daarnaast wat aanplantgrond toe; dit maakt de grond luchtiger. De bomen zullen juist goed groeien want klei grond is erg voedzaam dus dat komt zeker goed.

  Veel succes met uw keuze.

 40. Menno Menno

  Goede middag

  Wij zijn van plan om 2 magnolia Kobus bomen te planten in onze achtertuin. De plek waar ze komen is naast het straat werk. Nu is de vraag of ze niet te kort op elkaar staan. Ze staan dan 5,5 meter hart op hart. Nu zijn de bomen natuurlijk jong en klein. Maar zullen ze later geen last van elkaar hebben. Of Kun je ze een beetje kleiner houden zodat ze niet te veel in mekaar groeien.? De grond soort is klei en heb een ph waarde van 5 kunnen ze daar goed in groeien. Alvast bedankt

 41. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt het beste de aangetaste takken weg snoeien. Dit kunt u nu gerust doen (oktober/november zijn goede snoeimaanden voor een magnolia).

  De witte schimmel op de bladeren is geen probleem. Wellicht dat dit een lichte aantasting is door meeldauw (schimmelaantasting). Je ziet dit vaker aan het einde van de zomer/begin najaar. Voor de plant heeft dat geen gevolgen. De bladeren vallen in het najaar af en volgend jaar zal het blad zich weer normaal ontwikkelen. U kunt het gevallen blad opruimen zodat de schimmel hier niet op kan overwinteren. De meeldauw en de zwam die u op de takken ziet hebben in ieder geval niets met elkaar te maken.

  Hij zal weer mooi uitlopen in het voorjaar.

 42. Tamar Frank Tamar Frank

  In ons nieuwe huis staat een prachtige magnolia struik ongeveer drie meter hoog. Nu had hij eerst van witte schimmel op de bladeren. De bladeren vielen af. Op sommige takken zijn nu oranje bolletjes te zien de meniezwam. Kan ik de aangetaste takken weg snoeien?

 43. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De knoppen die u nu ziet in een magnolia struik zijn knoppen die in het voorjaar open gaan. Dat komt omdat de knoppen eerst een periode van koud weer nodig hebben alvorens ze zich volledig ontwikkelen en tot bloei komen. Dit zal in het komende voorjaar beginnen.
  Als u het niet erg vind dat u geen bloem dit voorjaar heeft kunt u hem laten snoeien, de bloemist zal de takken gebruiken voor de verkoop en de knoppen zullen dan in de vaas open komen. De vraag is wel of dat de knoppen zich goed ontwikkelen in een vaas om open te gaan. De knoppen ontwikkelen zich verder als het weer warmer weer wordt in de late winter, begin voorjaar. De kans dat de knoppen dan open gaan in een vaas is een stuk groter.

  Dit ter info voor u

 44. Bert Smit Bert Smit

  We hebben een magnolia van een meter of 5 die meerdere keren per jaar uitbundig bloeit met veel roze/witte bloemen. We hebben hem al vaker eens flink teruggesnoeid waarna inderdaad veel nieuwe takken ontstaan, wat op zich niet zo erg is. Er zitten nu alweer nieuwe knoppen in, maar ik betwijfel of die nog tot bloei komen zo laat in het seizoen. Een bloemist wilde nu in oktober de boom snoeien om de takken als stek te kunnen gebruiken. Is dat wel een goed idee, ons voordeel zou zijn dat we nu zelf eens niet hoeven te snoeien.

 45. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  U kunt een magnolia terug snoeien dat zou u zelfs nu mogen doen, of als het blad net gevallen is.
  Let wel op dat het inkorten van een magnolia van 5 naar 2 meter een forse ingreep is. U zult zien dat de boom in het voorjaar wel flinke (water)scheuten zal maken. Dit is het gevolg van de forse snoeibeurt. De bloei zal de boom een jaar overslaan. Hij groeit dan door de knopaanleg heen en hij zal er zeker mals bij staan. Dun de waterschoten eventueel in het najaar of de zomer uit.

  Maar het is wel mogelijk dus.

  Dit ter info voor u

 46. blom blom

  Ik heb een magnolia in de tuin staan. een boom van ong. 5 mtr hoog. Kan ik deze boom zodanig terug snoeien dat het weer een struik van ong. 2 mtr wordt?

 47. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  De magnolia kunt u het beste in oktober snoeien als het blad gevallen is .

  De plant is dan in rust en kan dan goed gesnoeit worden u ziet dan ook beter wat u weg snoeit en zal de plant weer mooi herstellen in het voorjaar

 48. Yvonne Swinkels Yvonne Swinkels

  Ik heb zowel in mijn voortuin als in mijn achtertuin magnolia's staan. Hele mooie planten, voor een stermagnolia en achter een boom met van die roze/paarse bloemen.

  Beide planten zijn inmiddels een beetje uit de kluiten gewassen voor mijn kleine stukjes grond en ik zou ze graag wat kleiner zien, wanneer en hoe kan ik ze het beste snoeien? (Er is al jaren niets aan de planten gedaan, de boom heeft een gespleten stam, maar staat er zo al jaren bij, hij bloeit ook geweldig, zeker 2-3x per jaar)

 49. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Waarschijnlijk heeft uw magnolia struik wat schimmel infectie op het blad.
  Dat zie je nu wel vaker, omdat het warm en vochtig is. Het kan verder geen schade aan uw plant geven en ons advies is om er niet tegen te spuiten.
  Vaak krijgt u het toch niet weg nu en dan is de moeite voor niets geweest.

  De plant zal zich weer herstellen dat komt eigenlijk altijd goed.

 50. Tamar Frank Tamar Frank

  Onze magnolia heeft witte schimmel op de bladeren. Andere bladen hebben roestige vlekjes en verkleuren. Moet ik mij zorgen maken? Is de plant ziek?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.