Menu
Geen producten gevonden

Quercus palustris 'Green Dwarf’

 • Geplaatst op
 • Geplaatst in bomen
 • 4
Quercus palustris 'Green Dwarf’

Bij een bolboom denken we snel aan een bolcatalpa of acacia maar er is ook een boleik. Deze Quercus palustris ‘Green Dwarf’ is een zeer fraaie compacte eik met een prachtige herfstkleur. Benieuwd?

Wat zijn de kenmerken van Quercus palustris 'Green Dwarf'?

Quercus palustris, ook wel Moeraseik genoemd is een imposante verschijning en bepaald op verschillende plaatsen het straatbeeld. In de herfst valt de boom extra op door de prachtige geel-oranje herfstkleur. Een prachtige boom, maar helaas minder geschikt voor de meeste tuinen. Uit deze soort is echter een compact groeiende telg geselecteerd. Eenmaal geënt op een onderstam geeft deze vorm een compact groeiende bolboom. Dezelfde herfstverkleuring zorgt in de herfst voor een kleurrijk spektakel. De naam van deze bolboom is de Quercus palustris ‘Green Dwarf’.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 De Quercus palustris ‘Green Dwarf’ heeft een bolvormige kroon en is geënt op een onderstam van 180 cm of 200 cm. De kroon wordt 1m tot 1.50 m breed. De diep ingesneden bladeren hebben in de lente en zomer een heldergroene kleur, in de herfst kleuren ze van geel tot donkerrood en tegen de winter vallen ze af. In april-mei verschijnen, tegelijk met de bladeren, geelgroene, hangende katjes, die niet erg opvallend zijn. Vooral de herfstkleur van de bladeren zorgt voor een prachtig beeld.

Zet deze wat hogere tuinplant bv tussen laagblijvende, vaste planten solitair in de border. Quercus palustris 'Green Dwarf' wordt steeds populairder naast de bekende bolcatalpa. Alle bomen worden in een pot geleverd, zodat ze het hele jaar geplant kunnen worden. Uiteraard niet als het vriest want dan kunt u de spade niet in de grond zetten.

Hoe plant u Quercus palustris 'Green Dwarf'?

Geef Quercus palustris 'Green Dwarf' een lichte standplaats in de zon of halfschaduw. Elke goed doorlaatbare voedzame bodem is geschikt. Alleen niet te kalkrijk; dat verdraagt deze tuinplant niet goed. Als u gaat planten, maakt u vooraf de grond goed los; er mogen geen harde lagen meer inzitten. Het plantgat dat u graaft, moet iets groter dan de kluit worden. Om het aangroeien te bevorderen, raden wij aan wat aanplantgrond door de aarde in het gat te mengen. Voordat u de tuinplant uit de pot haalt, dompelt u hem in een emmer water. Na het verwijderen van de pot zet u de ‘Green Dwarf’ in het plantgat, dat u verder opvult met de omliggende aarde. Druk met uw voet de grond goed aan en geef nog wat water. Herhaal dit bij droog weer nog enkel keren.

Bij Tuinplantenwinkel.nl adviseren we een boompaal te plaatsen naast de boom voor extra steun tijdens het aangroeien. De boompaal bevestigt u met een rubberen band die niet in de bast snijdt. U kunt deze set (boompaal en band) toevoegen aan uw bestelling.

Hoe moet u Quercus palustris 'Green Dwarf' snoeien en onderhouden?

Quercus palustris 'Green Dwarf' is een langzaam groeiende tuinplant die niet vaak gesnoeid hoeft te worden. Voor vormbehoud mag de kroon in juni licht gesnoeid worden. Wanneer er meer gesnoeid moet worden, kunt u dat het beste in de periode oktober-november doen. Snoei alleen niet bij vorst.

Geef de boleik in het voorjaar eventueel wat organische mest, zoals koemestkorrels. Ter onderhoud is ook aan te raden jaarlijks wat tuinturf of turfstrooisel rondom de boom aan te brengen. Zo blijft de bodem rijk aan voeding en luchtig van structuur.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


 

Op de foto: De bladeren van de Quercus palustris 'Green Dwarf' hebben in de zomer een diepgroene kleur en een glans aan de bovenzijde. In oktober verkleuren de bladeren van geel tot dieprood.

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Tim,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Quercus palustris 'Green Dwarf'.

  U kunt de Quercus palustris 'Green Dwarf' op dit moment (februari) nog verplaatsen. De late herfst en de winter zijn hiervoor de geschikte momenten.

  Let op; Probeer er een zo groot mogelijke kluit aan te houden, zodat de meeste wortels mee verhuizen, waardoor de boom op zijn nieuwe plek makkelijker door kan groeien.

  Hoe langer de boom staat, hoe lastiger het wordt om hem met zoveel mogelijk haarwortels te kunnen verplanten. Mocht u twijfelen of er genoeg wortels zijn meegekomen, dan kunt u de kroon van de boom voor bijvoorbeeld de helft terugknippen. De boom heeft dan minder loof dat energie vraagt. Hierdoor vergroot de kans van slagen van het verplanten aanzienlijk.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Tim Tim

  Hoi! Ik heb deze mooie boom in de tuin maar we willen hem verplaatsen. Hoe doe ik dit het beste? Veel dank voor jullie antwoord! Gr. Tim

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Judith,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Quercus palustris 'Green Dwarf'.

  Als er bladeren op de onderstam groeien moeten deze verwijderd worden. Dat mag u nu gewoon doen en is geen enkel probleem. U kunt hiervoor het beste de bladeren/takjes naar beneden toe afdrukken met de duim. Op deze manier komen de scheuten minder snel terug.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Judith Judith

  Leuke boom. Vorig jaar geplant maar er komen heel veel nieuwe bladeren onderaan de stam en bijna geen in de kroon. Moet ik de bladeren op de stam verwijderen?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.